fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Στουρνάρας: Δίκαιος και σταθερός ο νέος ΚΦΕ

Επέμεινε στη θέση του ότι δεν υπάρχει υπερφορολόγηση στην Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται ο προϋπολογισμός του 2014.

«Οι φόροι στην Ελλάδα ανήλθαν στο 22,8% του ΑΕΠ όταν στην ευρωζώνη είναι 25,7%, επομένως η διαφορά των τριών μονάδων δείχνει ότι δεν υπάρχει υπερφορολόγηση», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας στις επικρίσεις της κα Μπακογιάννη και του κ. Λαφαζάνη.

Ο κ. Στουρνάρας έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι στην Ελλάδα «πληρώνουν τα συνήθη υποζύγια», δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι, ενώ ανέφερε το παράδειγμα των ελευθέρων επαγγελματιών υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν, όταν ετίθετο αφορολόγητο όριο, οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες έπεφταν κάθε φορά κάτω από το όποιο αφορολόγητο όριο είχε τεθεί. «Υπάρχει αμερικανική μελέτη που δείχνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν τοκοχρεωλύσια σημαντικά υψηλότερα από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει», είπε ο υπουργός.

«Δημιουργείται δικαιότερο φορολογικό σύστημα»

Με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος η κυβέρνηση προχώρησε στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης για τη δημιουργία ενός δικαιότερου, απλούστερου και αποτελεσματικότερου φορολογικού συστήματος σε αναπτυξιακή κατεύθυνση, τόνισε, κατά την ομιλία του, ο κ. Στουρνάρας.

«Με τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, αποτελεί ένα στιβαρό και σταθερό πλαίσιο το οποίο στηρίζει την δημοσιονομική προσπάθεια της χώρας, κατανέμοντας με δίκαιο τρόπο τα βάρη και στον οποίο μπορεί να στηριχτεί η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η αναδιοργάνωση του φορολογικού ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού, καθώς και με το κλείσιμο διάφορων κενών όπως για παράδειγμα στις ενδοομιλικές συναλλαγές, στον έλεγχο ξένων θυγατρικών και σε φορολογικούς παραδείσους», τόνισε ο υπουργός.

Όπως είπε ο υπουργός, με το νέο σύστημα διευρύνεται θετικά ή φορολογική δράση με πρόνοιες που λαμβάνονται, όπως η υποχρεωτική δήλωση όλων των εισοδημάτων από όλους τους πολίτες και η πλήρης ένταξη στο φορολογικό σύστημα ομάδων που μέχρι σήμερα φορολογούνταν ελλιπώς ή με αδιαφανή τρόπο. Βελτιώνεται σημαντικότατα η φορολογική δικαιοσύνη.

«Η συνεισφορά των επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων διαμοιράζεται δικαιότερα και δεν περιορίζεται πλέον στη σχεδόν αποκλειστική επιβάρυνση των μισθωτών και συνταξιούχων. Εξορθολογίζεται η φορολογική μεταχείριση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η οποία πλέον αντιμετωπίζεται με ενιαίο τρόπο. Αυτό είναι ένα σημαντικό διαρθρωτικό αναπτυξιακό μέτρο, σημαντικότερο από τις όποιες επιμέρους ρυθμίσεις μειώσεων συντελεστών κ.λπ. Θυμίζω ότι εισήχθησαν ρυθμίσεις όπως η ουσιαστική απλοποίηση του συστήματος των αποσβέσεων, η αναγνώριση των επισφαλών απαιτήσεων, ο εξορθολογισμός της φορολογικής μεταχείρισης της έρευνας στον ιδιωτικό τομέα με την οποία στηρίζεται με υγιή και βιώσιμο τρόπο η αναπτυξιακή διαδικασία, η πλήρης αναγνώριση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης ως επαγγελματικές δαπάνες, γεγονός που αναμένεται να βελτιώσει την απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως αντιμετωπίζεται τολμηρά η δημιουργία υπεραξιών για κινητές και ακίνητες περιουσίες με την εισαγωγή φόρου υπεραξίας για τα φυσικά πρόσωπα και μόνο, αφού τα Νομικά Πρόσωπα φορολογούνται μέσω της φορολογίας των κερδών τους. Μία πηγή εισοδήματος που μέχρι τώρα παρέμενε ανέγγιχτη, έρχεται πλέον στην επιφάνεια.

Επίσης, εισάγεται υψηλού βαθμού διαφάνεια και απλοποιείται σε μεγάλο βαθμό η φορολογία. «Κλείνουν τρύπες και παράθυρα, όπως σας είπα πριν, και η δυνατότητα φοροαποφυγής. Μέχρι τώρα υπήρχε ένα υβριδικό σύστημα όπου ανεξαρτήτως με το από πού αποκτούσε κανείς το εισόδημά του η φορολογία ήταν η ίδια. Συγχρόνως, ο μεγάλος αριθμός φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων ήταν διαθέσιμος σε όλους, ανεξαρτήτως εισοδήματος, γεγονός που εισήγαγε σοβαρές αδικίες», δήλωσε.

Ακόμη, σύμφωνα με τον υπουργό, αποδεσμεύεται η κοινωνική από τη φορολογική πολιτική. «Αυτό πέρα από τη διαφάνεια και την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, πρακτικά σημαίνει ότι 869.000 περίπου οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά, παίρνουν για πρώτη φορά επίδομα. Η φορολογική πολιτική δεν είναι πάντα το πιο πρόσφορο εργαλείο άσκησης κοινωνική πολιτικής. Ο ρόλος αυτός ανήκει κατά κύριο λόγο στην πλευρά των δαπανών, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη διαφάνεια και καλύτερη στόχευση στις ομάδες που πραγματικά χρειάζονται κρατική ενίσχυση. Επίσης, θυμίζω ότι το αφορολόγητο των μισθωτών και συνταξιούχων πρακτικά από φέτος επεκτείνεται από τις 5.000 στις 9.500 ευρώ με τρόπο που ευνοεί τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Με τον τρόπο αυτό καλύπτονται και τα χαμηλά εισοδήματα με δύο παιδιά, αφού στο προηγούμενο σύστημα το αφορολόγητό τους ήταν 9.000 ευρώ. Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ που αποτελούν το 90% του συνόλου και μέχρι τώρα πλήρωναν το 52% των φόρων στο εξής ωφελούνται, αφού θα πληρώνουν το 42%. Ακόμη όμως και οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι είναι στην ουσία μισθωτοί, τώρα πλέον αντιμετωπίζονται δικαιότερα και θεωρούνται και αυτοί μισθωτοί με τα όποια πλεονεκτήματα αυτό συνεπάγεται. Ακόμη και η φορολογία των ενοικίων εισάγεται με τέτοιο τρόπο, ώστε ο μικροϊδιοκτήτης να επιβαρύνεται ελάχιστα και παρόλα αυτά να συνεισφέρει και αυτός στο κοινό αγώνα», ανέφερε.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως από το 2015 εντάσσεται στο φορολογικό σύστημα το αγροτικό εισόδημα με ένα πολύ μικρό συντελεστή που έχει αποτέλεσμα τον περιορισμό του μαύρου εισοδήματος των μεσαζόντων. «Η εξέλιξη αυτή θα επιφέρει όχι μόνο έσοδα στα ταμεία του κράτους, αλλά θα συμβάλει και στην αύξηση του πραγματικού αγροτικού εισοδήματος και της επιχειρηματικότητας στον κλάδο, καθώς και στη μείωση της τιμής των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι», είπε.

Πηγή: Φορολογικά Νέα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.