• banner 02Γίνε Μέλος του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών

  "Μόνος μου πάω γρήγορα και μαζί πάμε πιο μακριά"

  Περισσότερα
 • 2017 BANNER wΗμερολόγιο του Λογιστή 2017

  Περιλαμβάνει την Agenda του 2017 και το εγχειρίδιο λογιστικών, φοροτεχνικών και εργατικών θεμάτων σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.


  Περισσότερα

 • lsa web offers isologismosΑναρτήστε τον Ισολογισμό σας στη Χαμηλότερη τιμή της Αγοράς!

  Ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών σε συνεργασία με την e-genius προσφέρει στους πελάτες σας το BASIC LSA για τη δημοσίευση ισολογισμών στη χαμηλότερη τιμή της αγοράς!

  Περισσότερα
 • lsa banner 526X351 bΣυνεργασία του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών με την StudySmart και τον φορέα εκπαίδευσης του CIMA

  Η συνεργασία έχει ως στόχο την αναβάθμιση των Λογιστών, Φοροτεχνικών – Οικονομολόγων και τη δημιουργία υπεραξίας στις προσφερόμενες υπηρεσίες τους.

  Περισσότερα

25 Jun, 2017

Αρχική

Κλειδώνει η παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

ΝΕΟ

Δύο σενάρια επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών

Μια βδομάδα πριν πέσει η αυλαία υποβολής των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 3,6 εκατ. δηλώσεις.

Περισσότερα...

Ποιους συμφέρει η ρύθμιση για τα αδήλωτα

ΝΕΟ

Άκρως επιτυχημένη χαρακτηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών τη ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων.

Περισσότερα...

Ο έλεγχος των ενδοομιλικών συναλλαγών από τις ελληνικές φορολογικές αρχές

ΝΕΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ, ΤΖΕΝΗ ΠΑΝΟΥ*

Οι ενδοομιλικές συναλλαγές, οι συναλλαγές δηλαδή που λαμβάνουν χώρα διασυνοριακά μεταξύ μιας ελληνικής επιχείρησης και των εταιρειών του πολυεθνικού ομίλου στον οποίο ανήκει, αλλά και μεταξύ ελληνικών συνδεδεμένων επιχειρήσεων, αποτελούν αντικείμενο ελέγχου από τις ελληνικές φορολογικές αρχές.

Περισσότερα...

Σε εκκρεμότητα 2,4 εκατ. φορολογικές δηλώσεις – Πιθανή ολιγοήμερη παράταση

Μόλις εννιά μέρες απομένουν πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και σχεδόν 4 στους 10 φορολογούμενους δεν έχουν τακτοποιήσει τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Περισσότερα...

"Φουσκώνουν" τα εκκαθαριστικά

Ανεβαίνει μέρα με την ημέρα ο μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με το φετινό εκκαθαριστικό.

Περισσότερα...

Μέτρα αποφυγής της ταλαιπωρίας για τα ανασφάλιστα

Λύσεις στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την αποστολή ειδοποιητηρίων για ανασφάλιστα οχήματα σε πολίτες οι οποίοι έχουν αποσύρει, έχουν πωλήσει ή έχουν απολέσει τα ΙΧ αυτοκίνητα ή τα δίκυκλά τους, λόγω καταστροφής, κλοπής ή κατάσχεσης ή τα κυκλοφορούν στο εξωτερικό, καθώς και σε άλλες περιπτώσεις πολιτών που δεν υποχρεούνταν να ασφαλίσουν τα οχήματά τους, αναζητούν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών σε συνεργασία με τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Περισσότερα...

Η φορολόγηση των μισθωτών με παράλληλη άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας

Από την 1/1/2014, οπότε τέθηκαν σε εφαρμογή οι διατάξεις του νέου ΚΦΕ (Ν 4172/2013), όλα τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ατομική επιχείρηση (πώλησης αγαθών, παραγωγής προϊόντων, ή παροχής υπηρεσιών), καθώς και οι αποκαλούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες (του άρθρου 48 του προηγούμενου ΚΦΕ), ανήκουν εφεξής στην κατηγορία των ασκούντων επιχειρηματική δραστηριότητα.

Περισσότερα...

Η φορολογία αποθεματικών

Πολύ συχνά, ανακύπτουν θέματα φορολόγησης αποθεματικών κατά την κεφαλαιοποίηση ή διανομή τους. Και είναι, ομολογουμένως, ένα θέμα που απασχολεί τις επιχειρήσεις, αφού ουδέποτε υπήρξε μια ενιαία αντιμετώπιση τού κεφαλαίου αυτού της φορολογίας των Νομικών Προσώπων.

Περισσότερα...

Τι εξετάζεται για το χάος με τα ανασφάλιστα ΙΧ

Δυο σενάρια έχουν πέσει στο τραπέζι των υπουργείων Μεταφορών και Οικονομικών για την αντιμετώπιση του χάους που έχει προκύψει με την περιβόητη διασταύρωση για τα ανασφάλιστα ΙΧ.

Περισσότερα...

Προ των πυλών η φόρο-λοταρία

Την ενεργοποίηση του μέτρου της φόρο-λοταρίας ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, αν και με σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τους αρχικούς σχεδιασμούς. Πιο συγκεκριμένα, το μέτρο αναμένεται να ενεργοποιηθεί εντός του καλοκαιριού, πιθανόν τον Ιούλιο και αντί για κληρώσεις ΙΧ, ακινήτων και ποσών που θα μπορούν να εξαργυρωθούν με ψώνια σε καταστήματα, θα προσφέρει μόνο χρηματικά ποσά στους νικητές.

Περισσότερα...

Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι...Επαναληπτικός έλεγχος βιβλίων

• Είναι δυνατή η υποβολή χωριστών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από συζύγους:

Περισσότερα...

Ηλεκτρονικά στο ΕΡΓΑΝΗ και οι υπερωρίες - Ρύθμιση για τους εγκλωβισμένους εργαζόμενους και τα μπλοκάκια - 4.000 έλεγχοι το καλοκαίρι

Στο ραδιοφωνικό σταθμό 24/7 και στην εκπομπή "Η Φυλή των Φίλων" του Κώστα Αρβανίτη μίλησε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Περισσότερα...

Εφορίες: Οδύσσεια και ευξετελισμός πολιτών για μια επιστροφή φόρου

Την περασμένη Πέμπτη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με ανακοίνωση της ενημέρωσε ότι επέστρεψε το ποσό των 28 περίπου εκατ. ευρώ σε 99.000 φορολογούμενους.

Περισσότερα...

Χάος με τα ανασφάλιστα οχήματα

Να ταλαιπωρηθούν και να χάσουν χρόνο κινδυνεύουν χιλιάδες κάτοχοι ΙΧ μόνο και μόνο για να αποδείξουν ότι δεν είναι... ελέφαντες.

Περισσότερα...

Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι για τα πρόστιμα των ανασφάλιστων οχημάτων - Εντοπισμός από την ΑΑΔΕ 1.151 εκ. οχημάτων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα, 16 Ιουνίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατ’ εφαρμογή των διατάξεων και της ΠΟΛ.1033/28.1.2016, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ προέβη σε διασταύρωση του συνόλου των κυκλοφορούντων οχημάτων και του αρχείου των κυκλοφορούντων με ασφαλιστική κάλυψη στις 6/6/2017, προκειμένου να εντοπισθούν οχήματα, που τυχόν κυκλοφορούσαν ανασφάλιστα την συγκεκριμένη ημερομηνία.

Περισσότερα...

Στο κόκκινο ο ΕΦΚΑ , ορατές νέες αυξήσεις

Tα χρέη αυξήθηκαν κατά 3,9 δισ. ευρώ στα χρόνια της κρίσης

Περισσότερα...

Αγρότες : Ποσά πρόωρης συνταξιοδότησης

Κωδ. 912 ( Ε3 )

Η κατηγορία της πρόωρης συνταξιοδότησης (κωδικός 912),

Περισσότερα...

Διαγραφή ΑΦΜ φέρνει η έρευνα για απάτη με ΦΠΑ

Στην απενεργοποίηση Αριθμών Φορολογικού Μητρώου επιχειρήσεων που εμφανίζονται να έχουν εμπλακεί σε κυκλώματα υπεξαίρεσης ΦΠΑ προχωρά η φορολογική διοίκηση. Πρόκειται για ένα μέτρο που εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που από την έρευνα της φορολογικής διοίκησης για την απάτη ΦΠΑ αποδεικνύεται ότι αυτές οι επιχειρήσεις έχουν λειτουργήσει εικονικά, προκειμένου να μην αποδοθεί ο ΦΠΑ στο δημόσιο ταμείο, αλλά να μπει στις τσέπες επιτήδειων.

Περισσότερα...

Η εθελούσια αποκάλυψη εισοδημάτων, η παραγραφή και οι απαντήσεις - Εφαρμογή excel για να υπολογίσετε τον φόρο που σας αναλογεί

του Μιχάλη Μαρκουλάκου*

Ο ίδιος ο νόμος για την εθελουσία και η παράτασή του συμπίπτουν χρονικά με δύο πολύ κρίσιμες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αφορούν την παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων.

Περισσότερα...

Έως 30 Σεπτεμβρίου η ρύθμιση για οικειοθελή αποκάλυψη φορολογητέας ύλης : Τι πρέπει να λάβουν υπόψη οι επιχειρήσεις και οι φορολογούμενοι

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ, ΤΖΕΝΗ ΠΑΝΟΥ*

Ψηφίστηκε στις 6 Ιουνίου 2017 η παράταση για την ένταξη στη ρύθμιση οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων.

Περισσότερα...

Φοροαπόψεις 15/06/2017

Ανάδειξη και σχολιασμός επίκαιρων φορολογικών,  εργατικών, ασφαλιστικών & οικονομικών θεμάτων

Περισσότερα...

Προσοχή : Πίνακας Φορολογικής Αναμόρφωσης κωδ.2023

Στον Πίνακα της Φορολογικής Αναμόρφωσης ενσωματώθηκε και η περίπτωση ιδ΄ του άρθρου 23 του ΚΦΕ , η οποία προστέθηκε με το άρθρο 72 του Ν. 4446/2016 (ΦΕΚ Α΄ 240/22-12-2016) και ισχύει από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι από 22/12/2016 και μετά, σύμφωνα με το άρθρο 129 του ίδιου νόμου.

Περισσότερα...

Η ενοικίαση σπιτιού μέσω Airbnb

Σύνταξη-επιμέλεια

Μπατάκης Διομήδης

Λογιστής-φοροτεχνικός


ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Πριν ακόμα εφαρμοστεί στην πράξη το άρθρο 111 του Ν. 4446/2016 με το οποίο καθορίστηκαν για πρώτη φορά οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες διαμοιρασμού (Airbnb ή άλλες ), ψηφίστηκε από την ελληνική βουλή τον Μάιο του 2017 ο Ν. 4472/20107, με τον οποίο επέρχονται σημαντικές τροποποιήσεις στο συγκεκριμένο άρθρο.

Περισσότερα...

Επιστροφές Φόρου : Εντολή πληρωμής στις 16/06/2017 , όσοι κατέθεσαν δήλωση μέχρι 21/05/2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοινώνει ότι εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης η πρώτη ανακεφαλαιωτική κατάσταση πληρωμής μέσω τραπεζών, για δικαιούχους επιστροφής φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2016.

Περισσότερα...

Έκρηξη κατασχέσεων της εφορίας τον Απρίλιο

Ρεκόρ σημείωσαν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων τον Απρίλιο, ενώ άλμα πραγματοποίησαν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το δημόσιο τον ίδιο μήνα.

Περισσότερα...

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την μείωση των ποσών κεφαλαίου με δαπάνες απόκτησής τους

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 34 κάθε ποσό που καταβλήθηκε για την απόκτηση των εσόδων που αναφέρονται στις περιπτώσεις της ίδιας παραγράφου τα μειώνει και το υπόλοιπο που προκύπτει είναι αυτό που περιορίζει ή καλύπτει τη συνολική ετήσια δαπάνη.

Περισσότερα...

Το Ν.Π έχει κάνει διακοπή εργασιών μέσα στο έτος 2017. Πώς θα υποβληθεί η δήλωση διακοπής με το Ν έντυπο;

Προκειμένου να επιτραπεί στον χρήστη της εφαρμογής να καταχωρήσει τη δήλωση διακοπής για το φορ. έτος 2017 θα πρέπει πρώτα να έχει υποβληθεί δήλωση για το φορ. έτος 2016.

Περισσότερα...

Ν : Επιχείρηση έχει τεθεί σε εκκαθάριση. Πότε πρέπει να υποβάλω τη δήλωση;

Για την περίοδο από την αρχή του φορ. έτους μέχρι την προηγούμενη ημέρα από την έναρξη της εκκαθάρισης, η δήλωση υποβάλλεται μέχρι το τέλος του 6ου μήνα από την έναρξη της εκκαθάρισης.

Περισσότερα...

Κάλυψη αντικειμενικών δαπανών των δύο συζύγων ή μελών του συμφώνου συμβίωσης (Μ.Σ.Σ.)

Κατά την ψήφιση του Ν 4356/2015 (Σύμφωνο συμβίωσης, άσκηση δικαιωμάτων κ.λπ.), είχα υποστηρίξει ότι αφού σύμφωνα με τον ΚΦΕ (Ν 4172/2013, άρθρο 67, παρ. 4): «οι σύζυγοι, κατά τη διάρκεια του γάμου, υποχρεούνται να υποβάλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους…» ,

Περισσότερα...

Φοροαπόψεις: Ανάδειξη και σχολιασμός επίκαιρων φορολογικών, εργατικών, ασφαλιστικών και οικονομικών θεμάτων

Φοροαπόψεις

Ανάδειξη και σχολιασμός επίκαιρων φορολογικών, εργατικών, ασφαλιστικών και οικονομικών θεμάτων

Περισσότερα...

Έντυπο Ν : Προσπαθώ να καταχωρήσω παρακρατούμενο φόρο στον πίνακα του κωδικού 009, αλλά το σύστημα δεν με αφήνει επειδή ο συγκεκριμένος ΑΦΜ περιλαμβάνεται στον πίνακα του κωδικού 090.

Σε περίπτωση που για κάποιον ΑΦΜ υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση, το ποσό του παρακρατούμενου φόρου εμφανίζεται προσυμπληρωμένο στον πίνακα του κωδικού 090.

Περισσότερα...