fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Δήλωση ακατάσχετου λογαριασμού

Από την Τρίτη 29/07/2014 υπάρχει πλέον επίσημα για τους πολίτες, η δυνατότητα του ορισμού ενός ακατάσχετου λογαριασμού για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών έναντι πιθανών οφειλών που έχουν προς το δημόσιο.

Το ακατάσχετο όριο του λογαριασμού αυτού έχει τεθεί στα 1.500 ευρώ.

Το νομικό πλαίσιο

Η υπόθεση ξεκινά με την «ηθική» ανάγκη της θεσμοθέτησης ενός κατώτερου ορίου χρημάτων τα οποία δεν θα ήταν αντικείμενο κατάσχεσης για ένα φυσικό πρόσωπο, όταν αυτό εμφανίζεται να χρωστά στο δημόσιο κάποια ποσά. Δηλαδή ο νομοθέτης επιχείρησε να δώσει ένα μαξιλάρι επιβίωσης στους φορολογούμενους.

Το μαξιλάρι αυτό τέθηκε με τον Ν.4254/2014, το αμέσως προηγούμενο νομοσχέδιο όπου στο τρίτο άρθρο του κεφαλαίου Β, στην Παράγραφο Α και στο σημείο 3, ο νομοθέτης τροποποιεί τις διατάξεις των Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων θέτοντας το κάτωθι λεκτικό:

"Δεν χωρεί κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό, επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 1/4 αυτών, το εναπομένον όμως ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ. Κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί, μέχρι την προηγούμενη ημέρα ισχύος των διατάξεων αυτών, σε βάρος των οφειλετών που υπάγονται στην ανωτέρω περίπτωση, περιορίζονται ή αίρονται μετά από αίτησή τους".

Αυτό σημαίνει ότι τα 1.500 ευρώ δεν κατάσχονται όταν προέρχονται από μισθούς συντάξεις ή άλλα περιοδικά βοηθήματα. Φυσικά, αυτό ήταν μια απλή αρχή για αυτό. Στα τέλη Ιουλίου 2014, η ΓΓΠΣ αναγκάστηκε να εξειδικεύσει την πιο πάνω παράγραφο με την ΠΟΛ 1182/2014 η οποία καθορίζει μεταξύ άλλων τα εξής:

   1. Κάθε φυσικό πρόσωπο που φορολογείται στην Ελλάδα δικαιούται να διατηρεί έναν μοναδικό λογαριασμό, ατομικό ή κοινό, σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα, στον οποίο οι καταθέσεις είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ.


   2. Στην περίπτωση φορολογουμένων, μισθωτών ή συνταξιούχων, ο ως άνω λογαριασμός είναι αποκλειστικά αυτός στον οποίο πιστώνονται περιοδικά μισθοί, συντάξεις ή / και ασφαλιστικά βοηθήματα κατά περίπτωση.


   3. Για τη γνωστοποίηση, στη Φορολογική Διοίκηση, του μοναδικού ακατάσχετου τραπεζικού του λογαριασμού, ο ενδιαφερόμενος πολίτης υποβάλλει ηλεκτρονικά Αίτηση / Υπεύθυνη Δήλωση, μέσω εφαρμογής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.) στο περιβάλλον TAXISnet, με την οποία ενημερώνει για τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού (σε μορφή IBAN).


   4. Κάθε ενδιαφερόμενος που γνωστοποιεί στη Φορολογική Διοίκηση τον μοναδικό ακατάσχετο τραπεζικό του λογαριασμό κατά τα ανωτέρω, οφείλει να ενημερώνει αμελλητί, υποβάλλοντας νέα Αίτηση / Υπεύθυνη Δήλωση με τον ίδιο τρόπο, τον αριθμό IBAN τυχόν νέου λογαριασμού του σε περίπτωση που ο προηγούμενος -ήδη δηλωμένος- κλείσει για οποιονδήποτε λόγο ή εφόσον επιθυμεί την αλλαγή του παλαιού λογαριασμού με νέο.

Η διαδικασία

Για την εκπλήρωση των σημείων 3 και 4, η ΓΓΠΣ ανέπτυξε εφαρμογή μέσα στο σύστημα του Taxisnet με την οποίο δίνεται η δυνατότητα σε κάθε φορολογούμενο να δηλώσει τον αριθμό του λογαριασμού που επιλέγει ως ακατάσχετο. Ως εκ τούτου, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μεταβούν στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ όπου στην πρώτη κιόλας σελίδα θα βρούνε το σύνδεσμο για την εφαρμογή της δήλωσης του λογαριασμού όπως φαίνεται στην εικόνα:

Επιλέγοντας το σύνδεσμο αυτό, θα μεταβούμε στη γνωστή σελίδα για να εισαχθούμε στο σύστημα με το password και το user name που χρησιμοποιούμε για όλες τις δουλειές μας με την εφορία. Κατόπιν θα δούμε την κάτωθι εικόνα όπου θα πατήσουμε το κουμπί είσοδος:

Με την εισαγωγή μας θα εμφανισθεί το κυρίως, λιτό, μενού της δήλωσης όπου θα πρέπει να τοποθετήσουμε το IBAN του λογαριασμού μας όπως μας το δίνει η Τράπεζα μας και να επιλέξουμε μεταξύ (α) του λογαριασμού ως μοναδικού λογαριασμού πίστωσης μισθών ή συντάξεων ή (β) αν δεν λαμβάνουμε μισθό ή σύνταξη του λογαριασμού ως του μοναδικού δηλούμενου ως ακατάσχετου για τις ανάγκες της νομοθεσίας.



Κατόπιν τούτου αποθηκεύουμε και εκτυπώνουμε τη δήλωση ώστε να την τηρήσουμε στο αρχείο μας. Προσοχή ιδιαίτερη θέλει το γεγονός του IBAN καθώς πολλές φορές τόσο στα βιβλιάρια καταθέσεων όσο και σε άλλα τραπεζικά έντυπα δεν αναφέρεται το IBAN. Για να βρούμε αυτό το αναγνωριστικό θα πρέπει να απευθυνθούμε στην Τράπεζα μας ή εναλλακτικά να μπούμε στο site της Τράπεζας όπου στο πεδία του ebanking συνήθως υπάρχει εφαρμογή iban calculator με το οποίο εισάγουμε το λογαριασμό μας και μας υπολογίζει το iban. Επίσης μπορούμε να πάμε σε κάποιο site που υπολογίζει IBAN όπως πχ αυτό:http://www.iban.net/calculate-iban.html όμως είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τον κωδικό του υποκαταστήματος, οπότε πάλι ενδέχεται να χρειαστεί να τσεκάρουμε στην Τράπεζα μας.

Τέλος σύμφωνα με την ΠΟΛ 1182/2014, η ΓΓΠΣ θα ενημερώνει καθημερινά με αρχείο τις Τράπεζες για τους ακατάσχετους λογαριασμούς των πολιτών ώστε να τους χαρακτηρίζουν έτσι, στα συστήματα τους και να μην διενεργούν κατασχέσεις ακόμη και αν λάβουν κατασχετήριο, τουλάχιστον για τα 1.500 ευρώ όριο. Ιδανικά η Τράπεζα, την επόμενη ημέρα θα έχει συσχετίσει το λογαριασμό σας εκτός και αν υπάρχουν εκκρεμότητες αναγνώρισης κυρίως σε θέματα συσχέτισης λογαριασμού και ΑΦΜ.

Τότε θα πρέπει να πάτε στην Τράπεζα να διορθώσετε το ζήτημα. Φυσικά αν αλλάξετε λογαριασμό μισθοδοσίας, μπορείτε να επαναπροσδιορίσετε το νέο λογαριασμό ως ακατάσχετο. Λογικό είναι ως οικογένεια, η καλύτερη πρακτική είναι να μην ορίζετε ακατάσχετους λογαριασμούς κοινούς αλλά το κάθε μέλος τον δικό του καθώς τα χρέη είναι προσωπικά και το ακατάσχετο όριο αφορά έκαστο φορολογούμενο ως μονάδα και όχι ως οικογένεια.

Πηγή: Φορολογικά Νέα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.