fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Σύμβαση εργασίας

ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 648 του ΑΚ, έννοια αναφέρει:

«Με τη σύμβαση εργασίας ο εργαζόμενος έχει την υποχρέωση να παρέχει για ορισμένο ή αόριστο χρόνο την εργασία του στον εργοδότη και αυτός να καταβάλει τον συμφωνημένο μισθό». Η  σύμβαση μπορεί να καταρτισθεί είτε εγγράφως με ιδιωτικό έγγραφο, είτε προφορικά ή σιωπηρά με την παροχή της εργασίας από τον μισθωτό και την αποδοχή της από τον εργαζόμενο( ΑΠ 827/82, ΑΠ 720/86).

Εάν η ατομική σύμβαση εργασίας έχει καταρτιστεί εγγράφως και περιλαμβάνει όλους τους ουσιώδεις όρους που απαιτούνται από την παράγραφο 2 του άρθρου 2 του Π.Δ. 156/1994, ήτοι :

α) Τα στοιχεία ταυτότητας των συμβαλλομένων.

β) Τον τόπο παροχής της εργασίας, την έδρα της επιχείρησης ή τη διεύθυνση κατοικίας του εργοδότη.

γ) Τη θέση ή την ειδικότητα του εργαζόμενου, το βαθμό του, την κατηγορία της απασχόλησης του καθώς και το αντικείμενο της εργασίας του.

δ) Την ημερομηνία έναρξης της σύμβασης ή της σχέσης εργασίας και τη διάρκεια αυτής, αν καταρτίζεται για ορισμένο χρόνο.

ε) Τη διάρκεια της άδειας με αποδοχές που δικαιούται ο εργαζόμενος, καθώς και τον τρόπο και χρόνο χορήγησης της.

στ) Το ύψος της αποζημίωσης που οφείλεται και τις προθεσμίες που πρέπει να τηρούν εργοδότης και εργαζόμενος, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε περίπτωση λύσεως της σύμβασης ή της σχέσης εργασίας με καταγγελία.

ζ) Τις πάσης φύσεως αποδοχές που δικαιούται ο εργαζόμενος και την περιοδικότητα καταβολής τους.

η) Τη διάρκεια της κανονικής ημερήσιας και εβδομαδιαίας απασχόλησης του εργαζόμενου.

θ) Αναφορά της συλλογικής ρύθμισης που έχει εφαρμογή και καθορίζει τους ελάχιστους όρους αμοιβής και εργασίας του εργαζόμενου,
αρκεί, αντί του εγγράφου του Π.Δ. 156/1994 (ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΡΩΝ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ), να χορηγήσει αντίγραφο της σύμβασης  στον εργαζόμενο, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Π.Δ. 156/1994 :

Η ενημέρωση για τους όρους του άρθρου 2 παρ. 2 γίνεται με παράδοση στον εργαζόμενο, δύο μήνες το αργότερο από την έναρξη της εργασίας του και για τους ήδη απασχολουμένους δύο μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος διατάγματος, γραπτής σύμβασης εργασίας ή άλλου εγγράφου, υπό τον όρο ότι αυτό θα περιλαμβάνει όλα τα αναφερόμενα στο άρθρο αυτό στοιχεία.

Αν η σύμβαση ή σχέση εργασίας για οποιοδήποτε λόγο διαρκέσει λιγότερο από δύο μήνες, το ανωτέρω έγγραφο παραδίδεται στον εργαζόμενο κατά τη λήξη της.

Στην περίπτωση που η ατομική σύμβαση γίνει εγγράφως και δεν περιλαμβάνει αυτά τα οποία ορίζει η παράγραφος 2 του άρθρου 2 του Π.Δ. 156/1994, τότε θα πρέπει να καταρτιστεί έγγραφο του Π.Δ. 156/1994 (ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΡΩΝ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ) και να γίνει η παράδοση αυτού εντός της προθεσμίας που προβλέπει το άρθρο 3 του Π.Δ. 156/1994.

Στην περίπτωση που η ατομική σύμβαση εργασίας καταρτιστεί προφορικά, ο εργοδότης υποχρεούται εντός της προθεσμίας που ορίζει το άρθρο 3 του Π.Δ. 156/1994 να χορηγήσει το έγγραφο του Π.Δ. 156/1994 (ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΡΩΝ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ), το οποίο θα παρέχει ενημέρωση-γνωστοποίηση για όλους τους ουσιώδεις όρους εργασίας που περιλαμβάνονται στην παράγραφο 2 του άρθρου  2 του Π.Δ. 156/1994.

Εάν γίνει κάποια μεταβολή στους όρους ατομικής σύμβασης εργασίας ο εργοδότης υποχρεούται σύμφωνα με το άρθρο 5  του Π.Δ. 156/1994 να συντάξει σχετικό έγγραφο και να το παραδώσει στον εργαζόμενο το αργότερο ένα μήνα μετά την πραγματοποίηση της μεταβολής.

Συμπέρασμα είναι ότι η ατομική σύμβαση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου δεν υπόκειται σε έγγραφο τύπο αλλά μπορεί να είναι και προφορική, πολλές είναι οι περιπτώσεις που συγχέουν το έγγραφο της ενημέρωσης-γνωστοποίησης του εργαζόμενου για τους όρους εργασίας σύμφωνα  με το Π.Δ. 156/1994 και την οδηγία 91/533 με το έγγραφο της ατομικής σύμβασης εργασίας, είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Ανδρέας Κ. Σακελλαριάδης
Λογιστής – Φοροτέχνης

Πηγή: Taxheaven

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.