fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Πόσους “στρίμωξε” το ελληνικό IRS

Στήθηκε εξαρχής με βάση την τεχνική βοήθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που παρείχε η ομάδα δράσης της Κομισιόν (η λεγόμενη και ομάδα Ράιχενμπαχ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Είναι το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) το οποίο δημιουργήθηκε σταδιακά από το 2011 και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε η στελέχωση αλλά ούτε και η πλήρης εκπαίδευση των ελεγκτών του.

Η τρόικα και το υπουργείο Οικονομικών έχουν ποντάρει πολλά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στο συγκεκριμένο ελεγκτικό κέντρο προκειμένου, εκτός από τις εισπράξεις, να δοθεί και ένα σαφές μήνυμα προς την κοινωνία ότι «και οι πλούσιοι άρχισαν να πληρώνουν τους φόρους τους». Είναι, όμως, έτσι; Ας δούμε τι δείχνουν τα στοιχεία από τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν και τους ελέγχους που πραγματοποιεί το Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Το διάστημα Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2014 ολοκληρώθηκαν οι φορολογικοί έλεγχοι σε 576 φορολογούμενους μεγάλου πλούτου. Φορολογούμενοι αυτής της κατηγορίας θεωρούνται όσοι διαθέτουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των δυο εκατομμυρίων ευρώ ή διαθέτουν πραγματικό ή τεκμαρτό ετήσιο εισόδημα άνω των 150.000 ευρώ ετησίως. Οι φορολογικοί έλεγχοι με τους οποίους βρίσκονται αντιμέτωποι αφορούν κατά κύριο λόγο εμβάσματα στο εξωτερικό, υποθέσεις offshore ή ελέγχους για προσαύξηση περιουσίας που δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματα που έχουν δηλωθεί.

Στους 576 φορολογούμενους στους οποίους οι έλεγχοι ολοκληρώθηκαν καταλογίστηκαν πρόστιμα και πρόσθετος φόροι συνολικού ύψους 231,1 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά έχουν ήδη εισπραχθεί τα 58,2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα είτε εκκρεμούν λόγω προσφυγών των ελεγχόμενων εναντίον των αποτελεσμάτων του ελέγχου είτε επειδή οι ελεγχόμενοι δεν πληρώνουν. Τα 58,2 εκατομμύρια που εισπράχθηκαν ήδη από τους ελέγχους του 2014 μπορεί να φαντάζουν ικανοποιητικά, ωστόσο είναι κατά πολύ λιγότερα από αυτά που προσδοκούσε το υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα στις αρχές του έτους. Ο στόχος ήταν να εισπραχθεί έως το τέλος του έτους τουλάχιστον το 50% των βεβαιωμένων φόρων προστίμων. Ωστόσο, έχει εισπραχθεί μόνο το 25,2%. Η αποτυχία αυτή δείχνει δυο πράγματα. Πρώτον, ότι οι στόχοι που τέθηκαν στην αρχή του χρόνου ήταν πολύ αισιόδοξοι και δεύτερον ότι όσοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τα πρόστιμα και τους πρόσθετους φόρους που επιβάλλει το ΚΕΦΟΜΕΠ διαθέτουν τρόπους για να καθυστερήσουν ή ακόμη και να αποφύγουν τελικά την πληρωμή τους.

Να σημειωθεί ότι σε 173 περιπτώσεις οι ελεγχόμενοι παραπέμφθηκαν και στη δικαιοσύνη μέσω υποβολής μηνυτήριας αναφοράς εναντίον τους από το ΚΕΦΟΜΕΠ καθώς η φοροδιαφυγή που πραγματοποίησαν, βάσει του ελέγχου, ξεπέρασε τα 50.000 ευρώ.


Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.