fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Πώς γίνεται ο έλεγχος σε χαρτοφυλάκια άνω των 500.000 ευρώ

Με νέα επιστολή προς τις χρηματιστηριακές εταιρείες ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος διευκρινίζει τι ισχύει σε περιπτώσεις συνδικαιούχων λογαριασμού μεγάλου υπολοίπου. Ποιους αφορούν οι έλεγχοι.

Διευκρινίσεις σχετικά με συγκεκριμένες συναλλαγές πελατών επί ορισμένου χρονικού διαστήματος, ζητά με νέα επιστολή του προς τις χρηματιστηριακές εταιρείες ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος.

Υπενθυμίζεται πως τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, τα μέλη του ΧΑ είχαν γίνει αποδέκτες επιστολής προερχόμενης από το γραφείο του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, η οποία ζητούσε να αποσταλούν στοιχεία πελατών τους – φυσικών και νομικών προσώπων – τα οποία κατά το διάστημα 1/6/2014- 30/6/2015 προέβησαν σε συναλλαγές επί χρηματοπιστωτικών μέσων όπου το σύνολο των αγορών τους ήταν μεγαλύτερο από το σύνολο των αντίστοιχων πωλήσεων τους, τουλάχιστον κατά 500.000 ευρώ, σε οποιαδήποτε από τις εξής κατηγορίες: α) Μετοχές ή ΕTFs εισηγμένα σε οργανωμένη αγορά εξωτερικού ή β) μερίδια αλλοδαπών ΟΣΕΚΑ, κατηγορία διαχείρισης διαθεσίμων (money market) που διατίθενται στην Ελλάδα ή γ) Ομόλογα εξωτερικού ( κρατικά ή εταιρικά)

Όπως διευκρινιζόταν στην εν λόγω επιστολή, το ποσό των 500.000 ευρώ:

1) υπολογίζεται ξεχωριστά για κάθε μία από τις 3 κατηγορίες επενδυτικών προïοντων

2) αποτελεί το αλγεβρικό άθροισμα των αγορών μείον πωλήσεων των επιμέρους επενδυτικών προϊόντων που περιλαμβάνονται σε κάθε μία από τις 3 προαναφερόμενες κατηγορίες χρηματοπιστωτικών μέσων

3) συμπεριλαμβάνει αγορές ή πωλήσεις για τις οποίες χρεώθηκε ή πιστώθηκε αντίστοιχα , τραπεζικός/οί λογαριασμός/οι του πελάτη που διατηρεί σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα ( ή τραπεζικός λογαριασμός «πελατείας» που τηρεί κάθε ΑΕΠΕΥ σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα).

4) Οσον αφορά τις πωλήσεις περιλαμβάνονται μόνο αυτές που αφορούν τα παραπάνω επενδυτικά προϊόντα, που αγοράστηκαν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

5) Οσον αφορά περιπτώσεις συναλλαγών στα προαναφερόμενα επενδυτικά προϊόντα σε ξένο νόμισμα, για τον προσδιορισμό του ορίου των 500.000 ευρώ θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της αξίας αγοράς ή πώλησης, η ισοτιμία της ημέρας συναλλαγής.

Σχετικά δε με τους πελάτες που εμπίπτουν στο ποσοτικό κριτήριο των 500.000 ευρώ , όσον αφορά στα φυσικά πρόσωπα αυτά θα πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, ενώ όσον αφορά στα νομικά πρόσωπα, εξαιρούνται μόνο Ελληνες και ξένοι θεσμικοί επενδυτές.

Η σχετική υποχρέωση περιλαμβάνει και περιπτώσεις μετοχών που είναι ταυτόχρονα εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και σε άλλη οργανωμένη αγορά του εξωτερικού.

Τέλος, στις υποχρεώσεις των χρηματιστηριακών εταιρειών υπήρχε και η αναφορά από πλευράς τους του θεματοφύλακα τίτλων καθώς και τυχόν αλλαγή του θεματοφύλακα λόγω μεταφοράς (free of payment) των χρηματοπιστωτικών μέσων σε θεματοφύλακα εξωτερικού.

Η προ ημερών επιστολή από το γραφείο του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος έρχεται σε συνέχεια της παραπάνω με το επιπλέον αίτημα να αφορά στην παροχή των εξής διευκρινίσεων:

α) Στην περίπτωση ύπαρξης συνδικαιούχων, εάν το ποσό που αναγράφεται ως αλγεβρικό άθροισμα μεταξύ αγορών – πωλήσεων αναφέρεται στο σύνολο των επενδυτικών προϊόντων ή στο ποσοστό συμμετοχής του κάθε συνδικαιούχου

β) Στην περίπτωση ύπαρξης συνδικαιούχων, γνωστοποίηση τόσο του πλήθους όσο και των στοιχείων των συνδικαιούχων, διακεκριμένα ανά κατηγορία προϊοντος/ων .

Με δεδομένο ότι θα ακολουθήσει φορολογικός έλεγχος, ζητείται από τα μέλη του ΧΑ να στείλουν τα παραπάνω στοιχεία διακεκριμένα ανά χρήση (φορολογικό έτος) 2014-2015.

Πηγή: euro2day.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.