fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Όλο το παρασκήνιο για τη ρύθμιση των "μαύρων" καταθέσεων

"Αν νομοθετήσουμε αυτά που ζητούν για τη ρύθμιση των αδήλωτων καταθέσεων θα είναι σαν να λέμε σε όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια να… αυτοκτονήσουν οικονομικά και να μπλέξουν οικειοθελώς με την εφορία και τη δικαιοσύνη. Δεν θα εμφανιστεί κανείς στο ταμείο για να πληρώσει".

Με αυτά τα λόγια στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών περιέγραψε με δυο λόγια στο Capital.gr το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στο θέμα της ρύθμισης των αδήλωτων καταθέσεων.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας χθες δημοσιεύματα ότι τελικά η ρύθμιση δεν θα έρθει μπλοκάροντας και το περιουσιολόγιο, ξεκαθάρισαν χθες ότι "η νομοθέτηση της εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων και του περιουσιολογίου είναι  στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης".

Πίσω, όμως, από αυτήν την διάψευση δεν μπορεί να κρυφτεί το "βάλτωμα" των σχετικών κυβερνητικών σχεδίων για τη ρύθμιση των αδήλωτων καταθέσεων.

Αυτό που ουσιαστικά ζητούν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών είναι:

- H φορολόγηση των κεφαλαίων που θα αποκαλυφθούν εθελοντικά να γίνει με την κλίμακα φορολόγησης που ίσχυε κατά το έτος που αποκτήθηκαν.

- Θα πρέπει ο φορολογούμενος που αποκαλύπτει αδήλωτα εισοδήματα να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία, όπως κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, που να αποδεικνύουν το έτος που αποκτήθηκαν τα εισοδήματα προκειμένου να επιλεγεί η σχετική φορολογική κλίμακα.

- Να μην δοθεί αμνηστία από τυχόν ποινικές κυρώσεις για όσους θα αποκαλύψουν κεφάλαια.

- Να δοθεί μόνο μερική έκπτωση από τις προσαυξήσεις στην περίπτωση που ο φορολογούμενος  εξοφλήσει το φόρο που θα προκύψει από την ένταξη στη ρύθμιση εφάπαξ ή σε λίγες μηνιαίες δόσεις.

Στο υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι τα παραπάνω δεν είναι κίνητρα αλλά παγίδες στις οποίες δεν πρόκειται να πέσει κανείς. Υποστηρίζουν ότι η παροχή ουσιαστικών κινήτρων όπως η θέσπιση ενός ενιαίου συντελεστή φορολόγησης των αδήλωτων κεφαλαίων που δεν θα ξεπερνά το 30% ή εναλλακτικά η παροχή εκπτώσεων από το φόρο για την πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα (π.χ. αγορά ακινήτων, κρατικών ομολόγων) σε συνδυασμό με την πλήρη απαλλαγή από τις προσαυξήσεις και την ουσιαστική απειλή για την επικείμενη ενεργοποίηση της ανταλλαγής πληροφοριών με τις φορολογικές αρχές ξένων χωρών θα έφεραν αποτέλεσμα ουσιαστικό και εισπρακτικό.

Σημειώνουν, πάντως, ότι το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει αν και θεωρούν ότι η ρύθμιση μπορεί να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο και να έρθει το Σεπτέμβριο μαζί με τις ρυθμίσεις για το περιουσιολόγιο.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.