fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Τα επτά «ανοιχτά μέτωπα» στον ασφαλιστικό κλάδο

Με ευρεία σειρά εκκρεμοτήτων ξεκίνησε το 2017 για τον ασφαλιστικό κλάδο, καθώς πολλά «ανοιχτά μέτωπα» που αφορούν αρκετές εταιρείες και πολλές χιλιάδες πελάτες, καλούνται να κλείσουν με θετικό ή αρνητικό τρόπο.

Από τη μια πλευρά, ο ασφαλιστικός κλάδος μέσα στη χρονιά θα βγει πιο δυνατός, καθώς οι εταιρείες θα κληθούν να ανταποκριθούν για πρώτη φορά στο πολύ πιο απαιτητικό εποπτικό θεσμικό πλαίσιο του Solvency II και καθώς τουλάχιστον ένας ακόμη μεγάλος, ξένος «παίκτης» θα δραστηριοποιηθεί στην ελληνική αγορά (ο αγοραστής της Εθνικής Ασφαλιστικής).

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, πολλοί θα είναι οι πελάτες (Ασπίς, Commercial Value, International Life, Enterprise) που θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται μέσα στη χρονιά, εξ’ αιτίας λαθών και παραλήψεων που έγιναν είτε σε εγχώριο, είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Solvency II: Τα ετήσια αποτελέσματα των ασφαλιστικών εταιρειών για το 2016 που θα εκδοθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, θα κριθούν για πρώτη φορά με βάση τις απαιτήσεις του Solvency II, ανεβάζοντας τον πήχη της απαιτούμενης φερεγγυότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας. Ενδεχομένως λοιπόν, η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από την Εποπτική αρχή να οδηγήσει σε συγχωνεύσεις εταιρειών και εξαγορές χαρτοφυλακίων ορισμένων μικρών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους γενικούς κλάδους.

Εθνική Ασφαλιστική: Η δρομολογούμενη πώληση της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας (πρώτη σε μερίδιο αγοράς στις γενικές ασφαλίσεις, δεύτερη στη ζωή) θα αλλάξει τις ισορροπίες στον κλάδο, με την είσοδο ενός νέου ξένου, ισχυρού «παίκτη» στην εγχώρια αγορά.

Ομιλος ERGO: Μέσα στο έτος αναμένεται η απορρόφηση των ERGO Ζωής και ΑΤΕ Ασφαλιστικής από την ERGO Ζημιών, δημιουργώντας ένα ακόμη πολύ ισχυρό πόλο στην εγχώρια ασφαλιστική βιομηχανία.

Η περυσινή πώληση των Eurolife και ΑΤΕ, σε συνδυασμό με φετινή διάθεση της Εθνικής, θα έχουν ως αποτέλεσμα τον πλήρη σχεδόν αφελληνισμό του κλάδου ζωής, καθώς πολύ πάνω του 90% της αγοράς θα ελέγχεται από ξένους μετόχους.

Ανασφάλιστα οχήματα: Η περιβόητη ηλεκτρονική διασταύρωση μεταξύ των δύο λιστών (αυτής των ασφαλισμένων οχημάτων από την ΕΑΕΕ και μιας δεύτερης από την ΓΓΔΕ που περιλαμβάνει όσα αυτοκίνητα έχουν καταβάλει τέλη κυκλοφορίας) έχει εξαγγελθεί επισήμως εδώ και 2,5 χρόνια και από τότε μεταφέρεται… από μήνα σε μήνα. Όσο και αν εκείνοι που την προαναγγέλλουν έχουν εκτεθεί επανειλημμένως, ελπίζεται πως κάποια στιγμή μέσα στο έτος θα τη δούμε να βγαίνει. Άλλωστε, αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση(!) της χώρας… Η έκδοση της λίστας θα οδηγήσει σε μείωση των ανασφάλιστων οχημάτων, που αποτελούν «κινούμενες βόμβες» στους ελληνικούς δρόμους.

International Life: Άλλο ένα… σίριαλ που κρατάει εδώ και περίπου δεκαπέντε μήνες! Η συμφωνία απορρόφησης του κλάδου υγείας από την Εθνική Ασφαλιστική έχει… «φτάσει στην τελική ευθεία» κάμποσες φορές, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί (τα πράγματα δυσκολεύουν όσο περνάει ο χρόνος και όσο πλησιάζουμε προς την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής). Η ουσία είναι ότι χιλιάδες ασφαλισμένοι του κλάδου υγείας βρίσκονται «στον αέρα», ενώ σε περίπτωση που το σύνολο των πελατών της International Life κατευθυνθεί στο Εγγυητικό Ταμείο του Κλάδου Ζωής, είναι αμφίβολο αν το τελευταίο μπορεί να ανταποκριθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Enterprise Hellas: Χιλιάδες οδηγοί που δικαιούνται αποζημίωση από την Enterprise (με έδρα το… Γιβραλτάρ) περιμένουν εδώ και τουλάχιστον επτά μήνες, όταν επί του παρόντος το Επικουρικό Κεφάλαιο του Ηνωμένου Βασιλείου αρνείται να αναλάβει τις υποχρεώσεις του…

Το θέμα είναι πιθανόν να λάβει την άγουσα προς την ευρωπαϊκή διαιτησία, γεγονός που αν τελικά επιβεβαιωθεί, οι δικαιούχοι οδηγοί θα πρέπει να περιμένουν κάμποσους μήνες ακόμη προκειμένου να πληροφορηθούν από πού θα εισπράξουν τα χρήματά τους. Αν τώρα -παρ’ ελπίδα- υπάρξει δικαστική απόφαση που θα καλέσει το ελληνικό Επικουρικό Κεφάλαιο να καλύψει τις αποζημιώσεις, τότε οι οδηγοί θα μπουν σε μια «ουρά» που με βάση τα σημερινά δεδομένα διαρκεί γύρω στα δύο χρόνια…

Ασπίς Πρόνοια-Commercial Value: Φέτος δόθηκαν για πρώτη φορά μετά το 2009, κάποιες πρώτες αποζημιώσεις στους δικαιούχους. Ωστόσο, οι περισσότεροι δικαιούχοι έχουν εξαιρεθεί (τα προϊόντα που είχαν θεωρήθηκαν ως επενδυτικά και όχι ως ασφαλιστικά), οι δικαστικές διαμάχες συνεχίζονται και μέσα στο έτος αναμένεται να έχουμε εξελίξεις.

Στέφανος Kοτζαμάνης

Πηγή: euro2day.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.