fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Ξαναζεσταίνουν το περιουσιολόγιο

Με μεσοπρόθεσμο στόχο την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν φόρο περιουσίας στον οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται εντός του 2017 να βάλει σε εφαρμογή το σχεδιασμό για τη δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.

Στόχος είναι όλα τα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων να είναι καταχωρημένα σε ειδικό ηλεκτρονικό αρχείο στην εφορία προκειμένου από τη μια να διευκολύνεται ο φορολογικός έλεγχος για την προσαύξηση περιουσίας και από την άλλη να ανοίξει ο δρόμος για τη επιβολή ενός φόρου συνολικής περιουσίας που θα απορροφήσει- αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ.

Στο ΥΠΟΙΚ υποστηρίζουν ότι είναι "άδικο" να φορολογείται μόνο η κατοχή ακίνητης περιουσίας και να εξαιρούνται από το φόρο άλλες μορφές περιουσίας, όπως είναι η κατοχή έργων τέχνης, τα τιμαλφή υψηλής αξίας, οι ράβδοι χρυσού και άλλες μορφές κινητής περιουσίας. Έτσι, υποστηρίζουν ότι θα ήταν πιο δίκαιο να διευρυνθεί η φορολογική βάση του σημερινού φόρου περιουσίας που είναι ο ΕΝΦΙΑ προκειμένου να περιληφθούν και άλλες μορφές περιουσίας.

Να σημειωθεί ότι ανάλογοι σχεδιασμοί για τη δημιουργία του περιουσιολογίου είχαν γίνει και στα τέλη του 2015 αλλά τελικά δεν υλοποιήθηκαν και μεταφέρθηκαν στο μέλλον, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της φορολόγησης των ακινήτων. Ακόμη και τώρα, όμως, είναι αμφίβολο αν θα επιβληθεί τελικά ο φόρος περιουσίας αφού θα πρέπει να πάρει το πράσινο φως από τους θεσμούς οι οποίοι όμως εμφανίζονται αντίθετοι στο να ξηλωθεί ένας φόρος που είναι ίσως ο πιο αποτελεσματικός για τα κρατικά έσοδα, δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ.

Οι θεσμοί, ωστόσο, δεν είναι αντίθετοι στη δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου στο οποίο θα πρέπει αν περιληφθούν και άλλες μορφές περιουσίας. Πιο συγκεκριμένα, έχει περιληφθεί στο υπό διαμόρφωση κείμενο συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση, ειδική πρόβλεψη για τη διεύρυνση του μητρώου καταθέσεων στο οποίο θα πρέπει σταδιακά να περιληφθούν και επενδύσεις σε κινητές αξίες, όπως είναι οι μετοχές, τα ομόλογα, τα αμοιβαία κεφάλαια και τα ασφαλιστικά αποταμιευτικά προγράμματα. Το μητρώο καταθέσεων χρησιμοποιείται σήμερα για την ταχύτερη ολοκλήρωση ελέγχων της λεγόμενης αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού αυτού το υπουργείο Οικονομικών θα επιθυμούσε το μητρώο καταθετών και επενδυτών να μετεξελιχθεί σε ένα μητρώο περιουσίας, δηλαδή το περιουσιολόγιο, στο οποίο θα πρέπει να περιληφθούν κινητά περιουσιακά στοιχεία που μεταβιβάζονται με συμβολαιογραφική ή άλλη επίσημη πράξη, όπως είναι τα έργα τέχνης, τα πολύτιμα μέταλλα κ.ά.

Για το θέμα της μέτρησης της αξίας, η απάντηση που δίνεται από το ΥΠΟΙΚ είναι ότι στις περιπτώσεις των έργων τέχνης μπορεί να ληφθεί υπόψη η αξία ασφάλισης.

Το πώς θα οικοδομηθεί το νέο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο είναι ακόμη υπό διαμόρφωση. Η πρόθεση είναι εντός του 2017 να κληθούν οι φορολογούμενοι να πληροφορηθούν μέσω taxisnet όλα τα περιουσιακά στοιχεία που τους "χρεώνει" η εφορία (ακίνητα, καταθέσεις, ΙΧκλπ) και να δηλώσουν αυτά που δεν γνωρίζουν οι φορολογικές αρχές, όπως είναι η κατοχή έργων τέχνης και τιμαλφών αξίας. Όσον αφορά στα μετρητά, η πρόθεση είναι να μην δηλωθούν αν δεν κατατεθούν πρώτα σε τραπεζικό λογαριασμό προκειμένου να αποδειχθεί η ύπαρξή τους. Και αυτό διότι υπάρχουν κίνδυνοι να δηλωθούν ποσά τα οποία δεν υπάρχουν μόνο και μόνο για να δημιουργηθεί κουμπαράς για την κάλυψη του πόθεν έσχες.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.