fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Έρευνα: 120.000 πολίτες πληρώνουν το 29,5% των φόρων

Περίπου 120.000 φορολογούμενοι καταβάλλουν φόρους ύψους 2,7 δισ. ευρώ, καθώς καλούνται να πληρώσουν τα "σπασμένα" της εκτεταμένης φοροδιαφυγής αλλά και της υπέρογκης αύξησης της φορολογίας.

Όπως προκύπτει από την έρευνα της "διαΝΕΟσις" που παρουσιάζει η "Καθημερινή" το ελληνικό Δημόσιο χάνει και 16 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό το οποίο αποτελεί το 32% των συνολικών ετήσιων εσόδων του κράτους.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία οι αυτοαπασχολούμενοι ρέπουν προς την φοροδιαφυγή και συγκεκριμένα ο ιατρικός κλάδος, ο κατασκευαστικός, ο εκπαιδευτικός, ο παροχής λογιστικών - χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ο παροχής νομικών υπηρεσιών βρίσκονται ψηλά στην πυραμίδα της φοροδιαφυγής.

Η αναποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η υπερφορολόγηση, η πολυνομία, οι χιλιάδες αποφάσεις και εγκύκλιοι συνθέτουν τις αιτίες της φοροδιαφυγής η οποία παρά τα σκληρά μέτρα των τελευταίων ετών δεν μετριάζεται.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι βασικοί παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση και στην εξέλιξη της φοροδιαφυγής θα πρέπει να αναζητηθούν στην φορολογική πολιτική και στο πολιτικό περιβάλλον της χώρας εν γένει.

Σύμφωνα μάλιστα με τα ευρήματα, οι άγαμοι είναι αυτοί που φαίνεται να φοροδιαφεύγουν λιγότερο σε σύγκριση με τους έγγαμους.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.