fbpx
Skip to main content

Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών - LSA.gr

Τι αλλάζει στα... λουκέτα για μη έκδοση αποδείξεων

Να κλείσει τα παράθυρα που είχαν εντοπίσει πολλοί από όσους "συλλαμβάνονταν" να μην εκδίδουν αποδείξεις και τα χρησιμοποιούσαν προκειμένου να γλιτώσουν την ποινή της προσωρινής διακοπής λειτουργίας επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή αλλάζουν κρίσιμες λεπτομέρειες στο νομικό καθεστώς που διέπει την επιβολή των λουκέτων με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις το καθεστώς να γίνεται πιο ελαστικό και σε άλλες πολύ πιο αυστηρό.

Ειδικότερα, η τροπολογία που κατατέθηκε χθες προβλέπει:

- Την επιβολή 48ωρου λουκέτου (δύο ημέρες) για τις επιχειρήσεις που εντοπίζονται να μην έχουν εκδώσει 10 ή περισσότερες αποδείξεις ή η αξία των αποδείξεων που έχει εκδοθεί ξεπερνά τα 500 ευρώ. Στην περίπτωση υποτροπής της επιχείρησης τον ίδιο ή τον επόμενο χρόνο με μη έκδοση τουλάχιστον 3 αποδείξεων επιβάλλεται λουκέτο 96 ωρών (4 ημέρες). Αν μετά την πάροδο διετίες και εντός των επόμενων δυο ετών πιαστεί η επιχείρηση να μην έχει εκδώσει 3 αποδείξεις τότε επιβάλλεται λουκέτο 10 ημερών

- Την επιβολή της ποινής της προσωρινής αναστολής λειτουργίας μόνο για την εγκατάσταση στην οποία διαπιστώθηκαν οι παραβάσεις και όχι σε όλες τις επαγγελματικές εγκαταστάσεις που διαθέτει ο ίδιος επιχειρηματίας. Το προηγούμενο καθεστώς προέβλεπε λουκέτο σε όλες

- Στις περιπτώσεις που οι ελεγκτές απειλούνται ή γίνεται χρήση βίας εναντίον τους τότε η επαγγελματική εγκατάσταση θα διακόπτει αναγκαστικά τη λειτουργία της για έναν μήνα. Ο επαγγελματίας, ωστόσο, θα καλείται εντός 5 ημερών για εξηγήσεις.

- Εφόσον επιβληθεί η ποινή της προσωρινής αναστολής λειτουργίας και ο επιχειρηματίας προχωρήσει στην παράνομη λειτουργία της (κοινώς σπάσει τις σφραγίδες και εξακολουθήσει να εργάζεται) τότε, εκτός από τις ποινικές κυρώσεις που ισχύουν, θα επιβάλλεται επιπλέον και νέο δεκαήμερο "λουκέτο" στην επαγγελματική εγκατάσταση.

- Κλείνει το παράθυρο της αποφυγής της ποινής διακοπής λειτουργίας μέσω αλλαγής της επωνυμίας της επιχείρησης ή της παράλληλης λειτουργίας άλλης επιχείρησης στον ίδιο χώρο.  Η ποινή του λουκέτου θα εφαρμόζεται στην νέα επιχείρηση  κανονικά, εφόσον και στη νέα εταιρία εμφανίζεται να μετέχει ιδιοκτήτης ή ιδιοκτήτες της παλαιάς, ή αν λειτουργεί στον ίδιο χώρο με το ίδιο ή παραπλήσιο αντικείμενο εργασιών ή ανήκει σε συγγενείς ή εργαζόμενους του επιχειρηματία που εντοπίσθηκε να μην εκδίδει αποδείξεις

- Για το χρονικό διάστημα της αναγκαστικής διακοπής λειτουργίας ο επιχειρηματίας υποχρεώνεται να καταβάλλει κανονικά τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων του οι οποίοι συνδέονται μαζί του με εξαρτημένη σχέση εργασίας

- Σε ορισμένους κλάδους επιχειρήσεων οι οποίοι πρόκειται να καθοριστούν με απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων δεν θα επιβάλλεται η ποινή του λουκέτου για κοινωνικούς και τεχνικούς λόγους (π.χ. πλανόδιοι πωλητές, ιατρεία, φαρμακεία, γηροκομεία)  . Σε αυτές τις περιπτώσεις θα επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα που θα ξεκινούν από 1.000 έως 2.500 ευρώ και θα αυξάνονται σε 2.501-5.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής.

Το νέο καθεστώς θα ισχύσει από τους ελέγχους που θα γίνονται από τη δημοσίευση των νέων διατάξεων στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

Πηγή: capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.