fbpx
Skip to main content

Εσείς ρωτάτε, εμείς απαντάμε

E: Ναυτιλιακή εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα αγόρασε ακίνητο με εισαγόμενο συνάλλαγμα. Η αξία του  ακινήτου που δηλώθηκε αρχικώς ήταν 350.000€ και εισήχθη γι αυτό στην Ελλάδα το ισόποσο συνάλλαγμα. Τελικά στην εφορία οριστικοποιήθηκε η αξία στο ποσό των 480.000€. Ερωτάται εάν η εταιρεία πρέπει να επιβαρυνθεί με τον φόρο 15% του άρθρου 15 του ν. 3091/2002 για το ακίνητο αυτό.  

Α:  Η Απαλλαγή από τον φόρο 15% του άρθρου 15 του ν. 3091/2002 ισχύει μόνο στην περίπτωση που το εισαγόμενο συνάλλαγμα αντιστοιχεί στην πραγματική (αγοραία) αξία του αγορασθέντος ακινήτου, όπως αυτή καθορίστηκε από τη Φορολογική Αρχή (και οριστικοποιήθηκε στα πλαίσια της διαδικασίας του άρθρου 8 της παρ. 3 του ν. 1521/1950)και όχι στην τυχόν χαμηλότερη αξία, που δηλώθηκε αρχικώς από τον υπόχρεο και τούτο γιατί, η, οριστικοποιηθείσα αξία του αγορασθέντος ακινήτου επέχει θέση της αληθούς αγοραίας αξίας αυτού, η οποία δεν δύναται, πλέον, να τεθεί υπό αμφισβήτηση.

  Γνωμοδότηση ΝΣΚ 36/2012   πολ.1113/4-5-2012

 

 

Ε: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα εξωχωρίων εταιρειων που αποκτούν ακίνητα ;

Α:  Πλεονεκτήματα:

·Οι μετοχές των εξωχώριων εταιρειών  είναι στο κομιστή. Επομένως μεταβιβάζονται ελεύθερα με την παράδοση αυτών μόνο

·Είναι νομικά πάρα πολύ δύσκολο, εάν όχι αδύνατο, να αποδειχθεί ο πραγματικός ιδιοκτήτης του ακινήτου, τη στιγμή που το όνομα του «εν τοις πράγμασι» κυρίου, δεν φαίνεται πουθενά

· Δεν υπάρχει τεκμήριο απόκτησης (πόθεν έσχες) του ακινήτου ούτε φορολογείται το κεφάλαιο για την αγορά του ακινήτου

·Η αποφυγή δεσμεύσεων ατομικής περιουσίας, με την διασφάλιση από μελλοντικές διεκδικήσεις δανειστών

·Η αποφυγή διεκδικήσεων συζύγων σε περίπτωση διαζυγίου

·Σε περίπτωση κληρονομικής διαδοχής, δωρεάς, γονικής παροχής ή μεταβίβασης του ακινήτου ο νέος ιδιοκτήτης του ακινήτου θα λάβει το σύνολο των μετοχών και δεν θα καταβληθεί ουδέποτε φόρος μεταβίβασης, κληρονομιάς, γονικής παροχής ή δωρεάς.

·Σε περίπτωση μεταβίβασης του ακινήτου δεν θα καταβληθεί φόρος υπεραξίας.

      Μειονεκτήματα:

·Η καταβολή φόρου 15% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου κάθε χρόνο. Πρακτικά σε 6,5 χρόνια πληρώνεις ,με την μορφή φόρου, την αξία του ακινήτου.

·Στις περιπτώσεις αγοράς ακινήτου από εξωχώρια εταιρεία ο αγοραστής είναι πολύ επιφυλακτικός στην αγορά των μετοχών, γιατί είναι αδύνατον να γνωρίζει τυχόν άλλες υποχρεώσεις της εξωχώριας εταιρείας

·Εξωχώρια εταιρεία πληρώνει φόρο για τα εικονικά ενοίκια που εισπράττει από αυτόν που κατοικεί στο ακίνητο (συνήθως τον πραγματικό ιδιοκτήτη)

·Η εξωχώρια εταιρεία πληρώνει φόρο κατοχής του ακινήτου.(ΕΝ,Φ.Ι.Α. ή άλλον)

·Η Πολιτεία προσανατολίζεται στο να κάνει σοβαρούς και εις βάθος ελέγχους και να φορολογήσει τις OFFSHORE εταιρείες.

Από τον Ορέστη Σειμένη

Πηγή: Φορολογικά Νέα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.