fbpx
Skip to main content

Ο κρίσιμος Απρίλιος για τα έσοδα

Το ελληνικό ταμείο «τη βγάζει» μέχρι και τα μέσα Απριλίου. Αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, έγινε γνωστό στο τραπέζι της οκταμερούς των ηγετών και των κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρώπης που συζήτησε το ελληνικό πρόβλημα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.

Η κρισιμότητα του Απριλίου αναδείχθηκε χθες και από την καθ’ ύλην αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τις 100 δόσεις στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Η κα Βαλαβάνη δικαιολόγησε την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, καθώς, όπως είπε, αν πηγαίναμε με την κανονική διαδικασία θα καθυστερούσε η εφαρμογή της ρύθμισης και ότι «υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη από την άποψη των ανθρώπων που ταλαιπωρούνται, αλλά και από την άποψη της ενίσχυσης των κρατικών εσόδων σε μια πολύ δύσκολη περίοδο να αξιοποιηθεί ο Απρίλιος».

Τον Απρίλιο, για μια σειρά από λόγους, τα προγραμματισμένα φορολογικά έσοδα είναι πολύ περιορισμένα σε σχέση με τις δαπάνες που θα πρέπει να καλύψει το υπουργείο Οικονομικών. Πιο συγκεκριμένα, δεν έχει ακόμη ξεκινήσει να εισπράττεται ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων καθώς δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η σχεδίαση της νέας φόρμας της φορολογικής δήλωσης. Υποτίθεται ότι οι φορολογικές δηλώσεις θα ξεκινούσαν να υποβάλλονται από τον Φεβρουάριο και οι εισπράξεις θα ξεκινούσαν από τον Μάρτιο.

Μεγάλη τρύπα τον Απρίλιο ανοίγει και το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί και κατά συνέπεια δεν έχει ακόμη αρχίσει να εισπράττεται ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ. Ο προγραμματισμός της προηγούμενης κυβέρνησης προέβλεπε ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2015 θα ήταν κατά 7% χαμηλότερος και ότι θα ξεκινούσε να εισπράττεται από τον Απρίλιο ή το Μάιο σε δέκα μηνιαίες δόσεις.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν βάλει κάτω τους αριθμούς και βλέπουν ότι αυτοί δε βγαίνουν. Εξ ου και προέκυψαν οι έκτακτες ρυθμίσεις για την είσπραξη κρατικών εσόδων, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται ήδη με τη μορφή διατάξεων στη Βουλή, ενώ έπονται και άλλες. Πιο συγκεκριμένα:

-ψηφίστηκε και ισχύει από σήμερα και έως τις 27 Μαρτίου η δυνατότητα ολικής ή μερικής εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ακόμη και ρυθμισμένων με παλαιότερη ρύθμιση, με πλήρη ή μερική απαλλαγή των προσαυξήσεων. Σήμερα αναμένεται να σταλούν σε περίπου 100.000 οφειλέτες ειδοποιήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προκειμένου να εξοφλήσουν τις οφειλές τους.

-ψηφίζεται σύντομα και πρόκειται να τεθεί εντός του Απριλίου σε εφαρμογή η νέα ρύθμιση των 100 δόσεων που επιτρέπει την αποπληρωμή χρεών προς την εφορία ακόμη και με 20 ευρώ το μήνα.

-έρχεται ρύθμιση νομιμοποίησης αδήλωτου εισοδήματος με κατ’ αποκοπήν φόρο 15% ή 20%.

-έρχεται ρύθμιση για την εκπρόθεσμη υποβολή αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων φόρου εισοδήματος χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.


Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.