fbpx
Skip to main content

Διακίνηση αγαθών με βάση τις νέες διατάξεις (ΕΛΠ)

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορεί να γίνει η διακίνηση των εμπορευμάτων με φωτοτυπία του δελτίου αποστολής που έχουμε εκδώσει (με φορολ. μηχανισμό) και όχι με το πρωτότυπο (η διακίνηση θα γίνει από τρίτο και όχι από την έδρα της εταιρίας και θα αποσταλεί με email στον τρίτο χωρίς να μπορεί να το έχει σε ηλεκτρονικό αρχείο)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Σύμφωνα με τις παραγράφους 8 και 9 του άρθρου 5, του Ν. 4308/2014 (ΕΛΠ) και την ερμηνευτική Πολ. 1003/31-12-2014 της Φορολογικής  Διοίκησης, παρατηρούμε τα εξής:

1) Η επιχείρηση πρέπει να είναι σε θέση να τεκμηριώνει οποτεδήποτε στη διάρκεια του χρόνου, τις για οποιονδήποτε σκοπό, διακινήσεις αγαθών, απευθείας από ή προς τις εγκαταστάσεις της, ή μέσω τρίτου. Συνεπώς, υπογραμμίζεται ότι το παραστατικό διακίνησης εκδίδεται, ανεξαρτήτως αν η διακίνηση διενεργείται με μεταφορικά μέσα του πωλητή υπόχρεου συναλλαγών, ή αυτή  γίνεται με μεταφορικά μέσα οποιουδήποτε τρίτου.

2) Περαιτέρω, το παραστατικό διακίνησης μπορεί να φέρει οποιονδήποτε συμβατό τίτλο, ενδεικτικό της φύσης του, όπως: «Παραστατικό Διακίνησης», «Δελτίο Αποστολής», «Συνοδευτικό Διακίνησης Αποθεμάτων», «Έγγραφο διακίνησης μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων» κλπ., ενώ πρέπει να εκδίδεται, σε κατάλληλο χρόνο, ως προς την αποστολή ή την παράδοση ή την διακίνηση των αποθεμάτων, και να  συνοδεύει αυτά, μέχρι τον τελικό προορισμό τους. Σημειώνεται ότι δεν απαιτείται έκδοση παραστατικού διακίνησης, εφόσον εκδίδεται αμέσως, τιμολόγιο πώλησης που συνοδεύει τα αγαθά κατά τη διακίνησή τους, δηλαδή στην περίπτωση αυτή το τιμολόγιο είναι και έγγραφο διακίνησης.

3) Η έκδοση του στοιχείου διακίνησης δεν απαιτείται να γίνεται μέσω φορολογικού μηχανισμού (βλ. Πολ. 1003/2014), οπότε η (προαιρετική) χρήση του μηχανισμού δεν διασφαλίζει απαραιτήτως την εγκυρότητά του. Αντιθέτως, είναι δυνατή η ηλεκτρονική έκδοσή του. Ωστόσο, επί ηλεκτρονικής έκδοσης  απαιτείται να υπάρχει πρόσβαση στα δεδομένα του στοιχείου στη διάρκεια της διακίνησης για ελεγκτικούς σκοπούς, ζήτημα που προκύπτει από την ερμηνεία των σχετικών διατάξεων. Ακολούθως, το παραστατικό διακίνησης αποθεμάτων, μπορεί να εκδίδεται σε ηλεκτρονική μορφή, εφόσον με κατάλληλες δικλείδες διασφαλίζεται ότι, ο χρόνος έκδοσης αυτού, είναι πριν από την έναρξη της διακίνησης των αποθεμάτων (π.χ. αποστολή δελτίου αποστολής στον παραλήπτη στο σώμα ηλεκτρονικής επιστολής, e-mail).

4) Για την έκδοση, σε ηλεκτρονική μορφή, του στοιχείου διακίνησης αποθεμάτων

εφαρμόζονται αναλογικά τα αναφερόμενα στις σχετικές διατάξεις περί ηλεκτρονικού τιμολογίου, ως παραστατικού αξίας και ταυτοχρόνως, στοιχείου διακίνησης (αυθεντικότητα, ακεραιότητα και αναγνωσιμότητα). Πάντως, υπάρχει η ευχέρεια η έκδοση σε ηλεκτρονική μορφή του στοιχείου διακίνησης αποθεμάτων, να διενεργείται και μέσω παρόχων ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Επίσης, το στοιχείο διακίνησης αποθεμάτων, μπορεί να βρίσκεται, κατά τη διάρκεια της διακίνησης, σε οποιοδήποτε μέσο αποθήκευσης, σε ηλεκτρονική μορφή, με δυνατότητα ανάγνωσης στην περίπτωση που αυτό απαιτηθεί από τον φορολογικό έλεγχο, ενώ στον αντισυμβαλλόμενο μπορεί να παραδίδεται, ομοίως, σε οποιαδήποτε ηλεκτρονική μορφή (πχ cd ή USB).

Από τα παραπάνω προκύπτει, ότι δεν είναι σύννομη η διακίνηση αγαθών (και ειδικότερα: αποθεμάτων), με φωτοαντίγραφο του αρχικού πρωτοτύπου. Αντιθέτως, αυτό μπορεί να γίνει με στοιχείο διακίνησης σε ηλεκτρονική μορφή, με σάρωση (scan) του εντύπου και αποστολή του, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στον τρίτο που θα αναλάβει την διακίνηση των αποθεμάτων. Αυτό συνάγεται από τις συνδυασμένες διατάξεις των άρθρων 5 και 14 του Ν. 4308/2014 (βλέπε και Πολ. 1003/14, παρ. 5.8.6 και 14.2.4), εφόσον η διακίνηση θα γίνει από τις εγκαταστάσεις τρίτου.

Πηγή: epixeirisi.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.