fbpx
Skip to main content

Ολα τα «ραβασάκια» της εφορίας που θα έρθουν μόλις κλείσουν οι κάλπες

Πάνω από 12 δισ. ευρώ θα πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες, αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες και μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που διαθέτουν ακίνητα, αυτοκίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία θα καταβάλλουν τον… οβολό τους στην εφορία ενώ σε εξέλιξη είναι τα ραβασάκια που έρχονται ή θα έρθουν τις επόμενες εβδομάδες για τον φόρο εισοδήματος, τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών, την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης και τα τέλη κυκλοφορίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 θα πρέπει να πληρωθούν φόροι συνολικού ύψους 24,7 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 12,3 δισ. ευρώ αφορούν τον ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης).

Η αρχή θα γίνει με τη πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, του οποίου αυτές τις ημέρες γίνεται η εκκαθάριση. Το πρώτο ραβασάκι θα έρθει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η δόση θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Ο φόρος δεν αναμένεται να έχει αλλαγές σε σχέση με πέρυσι, όμως θα φανεί βαρύτερος αφού θα πληρωθεί σε πέντε κι όχι σε έξι δόσεις όπως πέρυσι. Στόχος να εισπραχθούν 2,65 δις.

Επίσης, μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη ή δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, αναλόγως με το πότε ο κάθε φορολογούμενος είχε υποβάλλει τη φορολογική του δήλωση, στην οποία θα περιλαμβάνεται και ο αυξημένος φόρος πολυτελείας αλλά και η αυξημένη έκτακτη εισφορά για όσους είχαν εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ/χρόνο. Κάποιοι πάντως έχουν ήδη πληρώσει την πρώτη δόση ή έχουν εξοφλήσει εφάπαξ τον φόρο που τους αναλογούσε.

Οσον αφορά τους αγρότες, 600.000 θα κληθούν να πληρώσουν προκαταβολή φόρου 55%.

Ακόμη, από την 1η Οκτωβρίου τριπλασιάζεται και ο φόρος στο πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες, ενώ ταυτόχρονα μπαίνει τέλος και στην επιστροφή του φόρου.

Την ίδια ώρα χιλιάδες ΑΕ και ΕΠΕ θα καταβάλλουν αυξημένη προκαταβολή του φόρου.

Τέλος, όπως κάθε χρόνο  θα έρθουν και  τα τέλη κυκλοφορίας που θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Αυξημένοι είναι οι φόροι φέτος και για όσους διατηρούν αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού άνω των 2.500 κ.ε., αεροπλάνα, πισίνες και σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων. Ο συντελεστής φορολογίας έχει αυξηθεί στο 13% από 10% που είναι σήμερα. Οι ανωτέρω φορολογούμενοι θα πληρώσουν επιπλέον 47 εκατ. ευρώ με τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλουν αυτές τις μέρες.

Τους κρίσιμους μήνες οι οφειλέτες του Δημοσίου θα πληρώνουν ταυτόχρονα με όλα τα ανωτέρω και τη δόση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συνολικά μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται να καταβληθούν περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ.

Από τις αποδοχές του Αυγούστου έχει ξεκινήσει και η παρακράτηση της αυξημένης εισφοράς αλληλεγγύης. Σημειώνεται ότι το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης που προκύπτει για το διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο θα πληρωθεί το 2016 με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης. Συνολικά από την εισφορά αλληλεγγύης και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών και συντάξεων θα καταβληθούν περίπου 2,3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλους του έτους.

Πηγή: Ημερησία

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.