fbpx
Skip to main content

Όλα τα σενάρια για τις προθεσμίες των φορολογικών δηλώσεων

Κοντά στα 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι είχαν ανταπεξέλθει μέχρι αργά χθες το βράδυ στην υποχρέωσή τους να υποβάλουν τη φετινή φορολογική δήλωση.

Αυτό σημαίνει ότι στις 14 ημέρες που υπολείπονται μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής της φορολογικής δήλωσης, θα πρέπει να υποβληθούν 3,5 εκατομμύρια δηλώσεις ή 250.000 ημερησίως.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, υποβάλλονται όχι περισσότερες από 120 - 130 χιλιάδες δηλώσεις ημερησίως που σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του μήνα περισσότερο από ένα εκατομμύριο Έλληνες δεν θα προλάβουν να ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους να υποβάλλουν τη δήλωσή τους.

Τους αριθμούς μελετούν προσεκτικά και επί καθημερινής βάσεως στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καταλήξουν στην απόφαση για το αν θα ανακοινωθεί παράταση στην προθεσμία όπως επίσης και το πότε θα ανακοινωθεί. Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων θα παραταθεί κατά έναν μήνα. Αυτό στη πράξη σημαίνει:

1.      Όσοι θα έχουν υποβάλλει τη δήλωσή τους μέχρι τις 30 Ιουνίου, θα πληρώσουν τον φόρο (εφόσον έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό) σε τρεις δόσεις: Ιούλιο, Σεπτέμβριο, Νοέμβριο.

2.      Όσοι υποβάλλουν τη δήλωσή τους μέχρι την καινούργια ημερομηνία που θα ανακοινωθεί (εφόσον ανακοινωθεί) θα πληρώσουν την 1η δόση πιθανότατα μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Να σημειωθεί ότι ο φόρος που πρέπει να πληρωθεί με τα εκκαθαριστικά, έφτασε ήδη κοντά στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Συγκεκριμένα, 911.240 δηλώσεις είναι χρεωστικές και το ποσό ανέρχεται στα 959,5 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος ξεπέρασε τα 1050 ευρώ.

Το Ε9

Μέσα στην εβδομάδα -και με δεδομένο ότι άνοιξε πλέον το θερινό τμήμα της Βουλής- αναμένεται η κατάθεση τροπολογίας με την οποία θα καθορίζεται μέχρι ποια ημερομηνία θα μπορούν οι φορολογούμενοι να υποβάλλουν το Ε9. Μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 820.000 δηλώσεις και υπολείπονται τουλάχιστον 200.000 ακόμη. Μόλις ανακοινωθεί η τελική προθεσμία (το πιθανότερο είναι ότι ο χρόνος θα λήξει μέσα στην επόμενη εβδομάδα) οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα αρχίσουν να υπολογίζουν τον φόρο.

Βάσει προγραμματισμού ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα πρέπει να πληρωθεί σε έξι δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται μέχρι το τέλος Ιουλίου. Εξετάζεται το ενδεχόμενο -λόγω και της αναστάτωσης από την αντικατάσταση του γενικού γραμματέα εσόδων- να υπάρξει αλλαγή και στο χρονοδιάγραμμα πληρωμής του ΕΝΦΙΑ. Οριστικές αποφάσεις αναμένονται μέχρι το τέλος του μήνα.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.