fbpx
Skip to main content

Ο Ιούλιος των αποκρατικοποιήσεων

Πλούσιο είναι το πρόγραμμα των αποκρατικοοπιήσεων του Ιουλίου, καθώς, αν πάνε όλα καλά, αναμένεται τα κλείσουν μια σειρά από εκκρεμότητες, όπως τα περιφεριακά αεροδρόμια, οι μαρίνες και η τιτλοποίηση εσόδων από τα ακίνητα.

Το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) θα υποδεχθεί τις δεσμευτικές πρόσφορες για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, τις προσφορές για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ θα προκηρύξει και τους διαγωνισμούς για τη μαρίνα Λαυρίου και την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.

Στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού για τα αεροδρόμια έχουν περάσει οι κοινοπραξίες Zurich Airport (Ελβετία) - J&P ΑΒΑΞ, Athens International Airport (διαχειρίζεται το Ελευθέριος Βενιζέλος), Fraport (Γερμανία) - όμιλος Κοπελούζου, Aeroports De La Cote d’Azur (Γαλλία), Corporacion America (Αργεντινή) - ΜΕΤΚΑ, Vinci (Γαλλία) - Ελλάκτωρ και η επενδυτική εταιρεία Αdvent.

Στο μέτωπο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναμένεται με ενδιαφέρον πόσοι από τους τρεις υποψηφίους που έχουν περάσει στην τελική φάση -οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι (RZD), οι Ρουμάνοι της Grup Feroviar Roma (GFR) και οι Γάλλοι της Societe Nationale des Chemins de fer Francais (SNCF)- θα καταθέσουν προσφορές.


Στις μαρίνες εκκρεμεί η ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τις μαρίνες Χίου και Πύλου, για τη μαρίνα Αλίμου, ενώ θέμα εβδομάδων θεωρείται ότι είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού για τη μαρίνα Λαυρίου που, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα φιλοξενεί mega yachts.


Εντός Ιουλίου αναμένεται και να οριστικοποιηθεί το μοντέλο προεξόφλησης μελλοντικών εσόδων από ακίνητα, είτε μέσω της τιτλοποίησης που θα τεθεί σε εφαρμογή από το φθινόπωρο είτε μέσω της ίδρυσης επενδυτικής εταιρείας που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.


Αν τηρηθούν αυτή τη φορά τα χρονοδιαγράμματα εντός των προσεχών εβδομάδων αναμένεται και η προκήρυξη για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, αλλά και του διαγωνισμού για την πώληση του 55% που κατέχει το Ελληνικό δημόσιο στην «Αερολιμήν Αθηνών» που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με πιθανότερο αγοραστή τον μέτοχο μειοψηφίας, τον καναδικό επενδυτικό όμιλο PSP.


Εντός του επόμενου τριμήνου αναμένονται και οι δεσμευτικές προσφορές από τους πέντε ομίλους που πέρασαν στο τελικό στάδιο για τον ΟΛΠ. Εκτός της δεύτερης φάσης έμεινε μόνο ένας όμιλος, η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Cartesian Group η οποία λέγεται πως θα συμμαχήσει με την Ports America Group Holdings που πέρασε στο τελικό στάδιο.


Οι αμερικανοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με την APM Terminals, B.V., την COSCO (Hong Kong) Group Limited, την International Container Terminal Services και την Utilico Emerging Markets Limited από τη Νέα Ζηλανδία.

Πηγή: Κέρδος

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.