fbpx
Skip to main content

Μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης ως και 20% θα ζητήσει από την τρόικα η κυβέρνηση

Τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κατά 15-20% σχεδιάζει να θέσει στην τρόικα η κυβέρνηση, κατά τη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των «διορθώσεων» που θα προωθήσει, στην οικονομική πολιτική και ιδίως στο μέτωπο των φόρων.

Όπως είπε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος η διαπραγμάτευση του συγκεκριμένου αιτήματος, όπως και άλλων που σχεδιάζει να θέσει η κυβέρνηση (πχ η αύξηση των δόσεων στις ληξιπρόθεσμες οφειλές από 12 σε 48) θα διευκολυνθεί σημαντικά, αν η κυβέρνηση εχει φανεί εν τω μεταξύ συνεπής στις υποχρεώσεις της: την ικανοποίηση των προαπαιτούμενων και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών γενικότερα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας αιχμές για τους υπουργούς που μιλούν με αντιμνημονιακή γλώσσα μετά τον ανασχηματισμό, αν υπάρξει υπαναχώρηση στις διαθεσιμότητες , για παράδειγμα, είναι σαφές ότι θα δυσκολέψουν οι διαπραγματεύσεις. Το ίδιο στέλεχος έκανε αναφορά στις δηλώσεις Γιακουμάτου για τις Κυριακές που θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα και διερωτήθηκε ποιες είναι οι προθέσεις Βορίδη για τη μείωση του κέρδους των φαρμακοποιών. Πάντως, συμπλήρωσε ότι μένει να φανεί αν η διαφοροποίηση των νέων υπουργών από τις μνημονιακές δεσμεύσεις είναι μόνο στα λόγια ή θα εκφραστεί και στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στην πράξη.

Η γραμμή της κυβέρνησης, ξεκαθάρισε το ίδιο στέλεχος, είναι να ικανοποιηθούν τα προαπαιτουμενα και γενικότερα οι δεσμεύσεις προς την τρόικα.

Ωστόσο, οι εκκρεμότητες είναι πολλές , ακόμη και για αυτά που θα έπρεπε να εχουν τελειώσει το Μάϊο, ώστε να εκταμιευθεί το 1 δις ευρώ του Ιουνίου. Εκτός από τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων και τις εκκρεμότητες που εχει αφήσει το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, η επικαιροποίηση της καταγραφής των φόρων υπέρ τρίτων είναι ακόμη στα σχέδια. Συγκεκριμένα, δεν εχει τεθεί σε εφαρμογή η λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας που εχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την τρόικα, προκειμένου οι πολίτες να καταγράφουν τις επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων που υποπίπτουν στην αντίληψή τους. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται εισφορά στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, που προορίζεται για την κάλυψη της άδειας λοχείας των εκπαιδευτικών.

Αν και η κυβέρνηση δήλωσε την Τρίτη, κατηγορηματικά, ότι αν βγει στις αγορές θα το κάνει από επιλογή και όχι από ανάγκη , ο αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου ανέφερε σήμερα ότι τα χαμηλά επιτόκια που εχει εξασφαλίσει το ελληνικό δημόσιο στις αγορές επιτρέπουν στην κυβέρνηση να «παίξει λίγο» , σε περίπτωση που τα προαπαιτούμενα δημιουργούν πρόβλημα κυβερνητικής σταθερότητας. Από τα έντοκα γραμμάτια, εκτιμάται ότι η εξοικονόμηση τόκων θα φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Πηγή: Τα Νέα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.