fbpx
Skip to main content

Γκ. Χαρδούβελης: Η πολιτική της Ελλάδας δεν αλλάζει, μάλλον επισπεύδεται

ΝΕΟ

«Η πολιτική της Ελλάδας δεν αλλάζει, μάλλον επισπεύδεται», δήλωσε από το Λουξεμβούργο ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup.

Για τα προαπαιτούμενα του Ιουνίου είπε πως γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθούν πριν τον Αύγουστο, ενώ τόνισε ότι η επόμενη αξιολόγηση «δεν είναι απλή». «Πρέπει να γίνει περαιτέρω δουλειά» δήλωσε ο  επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντέισελμπλουμ.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ανέφερε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις πολιτικές προτεραιότητες της Ελλάδας. Τους εξήγησε ότι η χώρα έχει κίνητρα να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της το συντομότερο δυνατό και τους διαβεβαίωσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν αλλάζει, αλλά επισπεύδεται.

Επιπλέον, ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι η προώθηση των προαπαιτούμενων που συνδέονται με τις δόσεις του Μαΐου και του Ιουνίου έχει καθυστερήσει, κυρίως λόγω των εκλογών.

Διαβεβαίωσε, ωστόσο, το Eurogroup ότι η Ελλάδα έχει ήδη κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε τα προαπαιτούμενα του Μαΐου να εκπληρωθούν ως το τέλος του Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα του Ιουνίου, ο Γκ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθούν πριν τον Αύγουστο, ούτως ώστε ως τα μέσα ή ως τα τέλη Αυγούστου να εκταμιευθούν τα 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα ο διευθυντής του ESM, Κλάους Ρένγκλινγκ επανέλαβε ότι τα 2 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν προς την Ελλάδα μόλις ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα, κάτι το οποίο, όπως τόνισε, δεν έχει συμβεί ακόμα. Ανέφερε ότι συνολικά ο EFSF έχει εκταμιεύσει 139,9 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, και απομένουν προς εκταμίευση συνολικά 3,8 δισ. Ευρώ.

Ο κ. Χαρδούβελης συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα, ώστε από το Σεπτέμβριο να ξεκινήσει η επόμενη αξιολόγηση, η οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «δεν είναι απλή».

Για τις διαβεβαιώσεις του κ. Χαρδούβελη αναφέρθηκε και ο κ. Ντέισελμπλουμ λέγοντας ότι ενημερώθηκε από τον νέο υπουργό Οικονομικών ότι η πρώτη σειρά των προαπαιτούμενων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι  «πρέπει να γίνει περαιτέρω δουλειά» κάτι για το οποίο, όπως είπε το γνωρίζει και ο κ. Χαρδούβελης.

Επίσης ο κ. Χαρδούβελης αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup και στην παραίτηση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη.

Ο Γκ. Χαρδούβελης διαβεβαίωσε τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τον καινούριο θεσμό του γ.γ. Δημοσίων Εσόδων και σημείωσε ότι η παραίτηση του κ. Θεοχάρη δεν πρέπει να εκληφθεί ως σημάδι ότι η Ελλάδα δεν υποστηρίζει τη διαφάνεια και την ανεξαρτησία.

Επιπλέον, ο Γκίκας Χαρδούβελης εξήγησε ότι η διαδικασία επιλογής του νέου γ.γ. Δημοσίων Εσόδων γίνεται από πενταμελή επιτροπή.

Κατέληξε λέγοντας ότι το ζητούμενο είναι η διατήρηση του θεσμού και η πάταξη της φοροδιαφυγής.

Για το  ζήτημα του διορισμού του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων αναφέρθηκε και ο Ντέισελμπλουμ, σημειώνοντας ότι ο κ. Χαρδούβελης διαβεβαίωσε τους ομολόγους του ότι η διαδικασία για την επιλογή του θα είναι ανοιχτή και διάφανη.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την αξιοπιστία των μεταρρυθμίσεων» είπε χαρακτηριστικά ο Ντέισελμπλουμ.

Τέλος, ο Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε ότι τα χρήματα από τα κέρδη των ομολόγων που διακατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (SMPs) ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ και θα εκταμιευθούν μόλις ικανοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.