fbpx
Skip to main content

Μπάχαλο την 21η Ιουλίου στα Επιμελητήρια

Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι η ελληνική δημόσια διοίκηση αδυνατεί να ξεπεράσει τις παιδικές της ασθένειες, δημιουργώντας περιττό προβληματισμό στις επιχειρήσεις και οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια τις υπηρεσίες ΓΕΜΗ των Επιμελητηρίων σε μπλακ άουτ.

Ο λόγος αφορά τις ΑΕ και ΕΠΕ που υποχρεούνται να υποβάλλουν τα πρακτικά των γενικών συνελεύσεών τους (με ημερομηνία σύγκλησης μέχρι τις 30/06) μέχρι τις 20/07/2014 στις αρμόδεις υπηρεσίες ΓΕΜΗ, συνοδευόμενα με παράβολο ή παράβολα τελών δημοσίευσης.

Ωστόσο, φέτος, η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των αιτήσεων από τις επιχειρήσεις «πέφτει» ημέρα Κυριακή (20 Ιουλίου), και συνεπώς, βάσει νόμου, μεταφέρεται για την επόμενη εργάσιμη, δηλαδή τη Δευτέρα 21 Ιουλίου.

Και κάπου εδώ αρχίζει το μπέρδεμα: Την ίδια ακριβώς ημερομηνία, δηλαδή την 21η Ιουλίου, ορίζεται η ημερομηνία έναρξης  της ισχύος του νόμου 4250, βάσει του οποίου καταργείται το παράβολο δημοσίευσης για τις αιτήσεις των ΓΣ των επιχειρήσεων. Μάλιστα, το υπουργείο Ανάπτυξης, με ειδική εγκύκλιο(δείτε εδώ) ξεκαθαρίζει ότι όσες επιχειρήσεις καταθέσουν τα πρακτικά των γενικών συνελεύσεων τους την 21η Ιουλίου, δεν θα πρέπει να τα συνοδεύουν με τα παράβολα.

Το ερώτημα είναι απλοϊκό: Γιατί μία επιχείρηση να καταθέσει τα πρακτικά μέχρι τις 18 Ιουλίου, πληρώνοντας το κόστος των παραβόλων, όταν γνωρίζει ότι καταθέτοντάς τα στις 21 Ιουλίου θα το αποφύγει;

Ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο, εξωθούνται όλες οι επιχειρήσεις στην υποβολή των πρακτικών την ίδια ακριβώς ημερομηνία, δηλαδή στις 21η Ιουλίου. Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τον συνωστισμό και το κομφούζιο που θα επικρατήσει εκείνη την ημέρα στις υπηρεσίες ΓΕΜΗ των Επιμελητηρίων.

Δεδομένου ότι το θέμα είναι σε γνώση του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι πραγματικά να απορεί κανείς γιατί δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα μία εύλογη παράταση για την κατάθεση των πρακτικών, προκειμένου οι επιχειρήσεις να γνωρίζουν από τώρα ότι θα εξυπηρετηθούν απρόσκοπτα από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Επιμελητηρίων. Δεν υπάρχει ένας υπηρεσιακός παράγοντας να ενημερώσει σχετικά τον νέο υπουργό Ανάπτυξης για να δοθεί τέλος στο ζήτημα; Γιατί τέτοια ευθυνοφοβία και αδυναμία λήψης πρωτοβουλιών;

Θα είναι, λοιπόν, ιδιαίτερα χρήσιμο ο νέος υπουργός Ανάπτυξης κ.Νίκος Δένδιας να ενημερωθεί υπηρεσιακώς για το θέμα, για να ανακοινώσει αμέσως τη σχετική παράταση για μετά τις 21 Ιουλίου.

Και αυτή η περίπτωση είναι μια καλή ευκαιρία για τον υπουργό να αντιληφθεί, πριν καταπιαστεί με τα δύσκολα, σε ποια στοιχειώδη ζητήματα, που ταλαιπωρούν ασκόπως επιχειρήσεις και υπηρεσίες, πρέπει πρώτα να δώσεις λύσεις.


Πηγή: Φορολογικά Νέα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.