fbpx
Skip to main content

Φοροκαταιγίδα 11 δισ. ευρώ για 5,5 εκατομμύρια φορολογουμένους

Για ένα «καυτό» εξάμηνο θα πρέπει να προετοιμάζονται 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι, καθώς από τον Ιούλιο και έως το τέλος του έτους θα πρέπει να καταβάλουν 11 δισ. ευρώ σε φόρους εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης,

τέλος επιτηδεύματος, φόρο πολυτελούς διαβίωσης, Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων αλλά και για τα τέλη κυκλοφορίας του 2015. Με τα νοικοκυριά να έχουν ξεπεράσει ήδη τα όρια των φοροδοτικών τους αντοχών, στο υπουργείο Οικονομικών εκφράζονται ήδη φόβοι για νέα έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, τα οποία καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και έχουν υπερβεί ήδη τα 66 δισ. ευρώ.

Μόνο το πρώτο τετράμηνο του έτους, τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 4,325 δισ. ευρώ, στοιχείο από καταδεικνύει την οικονομική αδυναμία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Τα χρέη «πνίγουν» τους φορολογουμένους και μήνα με το μήνα ολοένα και περισσότεροι αφήνουν απλήρωτους φόρους στην εφορία διατρέχοντας τον κίνδυνο κατασχέσεων μισθών, καταθέσεων και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Τα πράγματα θα δυσκολέψουν για τα νοικοκυριά από τον επόμενο μήνα, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν στην εφορία μαζεμένους φόρους για τα εισοδήματά τους και την ακίνητη περιουσία τους.

Οι προβλέψεις του υπουργείου
Από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων το υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει ότι θα εισπράξει φέτος συνολικά 6,334 δισ. ευρώ, από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης ακόμη 1,178 δισ. ευρώ, από το τέλος επιτηδεύματος 227,7 εκατ. ευρώ, από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης 141 εκατ. ευρώ.

Μέχρι σήμερα οι φορολογούμενοι έχουν πληρώσει για φόρο εισοδήματος πάνω από 1 δισ. ευρώ και στους επόμενους έξι μήνες, μαζί και με τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα που θα λάβουν κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλουν άλλα 6,858 δισ. ευρώ. Από το τέλος Ιουλίου θα αρχίσουν να «τρέχουν» και οι δόσεις για την πληρωμή του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων απ' τον οποίο προσδοκώνται 2,650 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι κάθε μήνα θα πρέπει να μπαίνουν στα ταμεία του Δημοσίου 442 εκατ. ευρώ. Στο φετινό φορολογικό «λογαριασμό» των νοικοκυριών θα προστεθούν και τα τέλη κυκλοφορίας του 2015, τα οποία υπολογίζονται στο 1,53 δισ. ευρώ και θα πρέπει να εξοφληθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Βελτίωση της ρύθμισης
Η είσπραξη 11 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους θεωρείται ένας ιδιαίτερα δύσκολος στόχος, όταν κάθε μήνα οι φορολογούμενοι αφήνουν απλήρωτους φόρους 1 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο θα επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα τη βελτίωση των όρων της ρύθμισης για την τμηματική εξόφληση των οφειλών προς την εφορία.

Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο να αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η τρόικα μπορεί να βάλει... νερό στο κρασί της και να εγκρίνει το αίτημα της Αθήνας για βελτίωση των όρων της ρύθμισης, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αλλά και να ενισχυθούν τα φορολογικά έσοδα.

Στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει να προωθήσει άμεσα, στις συζητήσεις με την τρόικα τον Ιούλιο, το αίτημα για αύξηση του αριθμού των δόσεων της πάγιας ρύθμισης έως 48 αντί 12, που ισχύει σήμερα, τη μείωση του επιτοκίου, το οποίο χαρακτηρίζεται υψηλό, καθώς και την κατάργηση της υποχρέωσης εμπράγματων εγγυήσεων.

Η σημερινή πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα λόγω της χαμηλής ανταπόκρισης των οφειλετών, που σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο ύψος των δόσεων που προκύπτουν απ' αυτήν. Όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών η πάγια ρύθμιση δεν έχει ανακόψει τη διόγκωση των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, δηλαδή εκείνων που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του 2014. Σημειώνεται ότι στα τέλη Απριλίου 3.344.246 φορολογούμενοι, δηλαδή περισσότεροι από ένας στους τρεις, είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία. Τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα από τις αρχές του 2014, είχαν διαμορφωθεί στο τέλος Απριλίου στα 4,323 δισ. ευρώ και εκτιμάται πως σήμερα έχουν υπερβεί τα 5 δισ. ευρώ.

Μια νέα ρύθμιση με ευνοϊκότερους όρους εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, καθώς θα μπορέσουν να υπαχθούν σε αυτήν περισσότεροι φορολογούμενοι. Όπως αναφέρει ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, οι αλλαγές στη ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών θα πρέπει να προωθηθούν άμεσα, καθώς οι φορολογούμενοι έχουν ένα πολύ δύσκολο εξάμηνο μπροστά τους, αφού θα πρέπει να καταβάλουν περισσότερα από 11 δισ. ευρώ σε φόρους εισοδήματος, έκτακτη εισφορά, τέλος επιτηδεύματος, φόρο πολυτελούς διαβίωσης, Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακίνητων και τέλη κυκλοφορίας του 2015. Είναι ενδεικτικό ότι από τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί και εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα, προκύπτει ότι 4 στους 10 φορολογουμένους καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2013, με τον μέσο φόρο να φθάνει τα 1.100 ευρώ.

Οι προκλήσεις του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων
Η ανασύνταξη του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού θα είναι η άμεση πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, το όνομα του οποίου θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Για να επιτευχθούν οι μνημονιακοί στόχοι, οι εφορίες θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να ολοκληρώσουν 4.000 πλήρεις ελέγχους, 10.000 μερικούς ελέγχους, 1.500 υποθέσεις ακινήτων, ενώ οι ελεγκτές των εφοριών θα πρέπει να πραγματοποιήσουν 80.000 προληπτικούς ελέγχους για την ορθή απόδοση του ΦΠΑ και την έκδοση αποδείξεων. Παράλληλα τα Τελωνεία θα πρέπει να ολοκληρώσουν τουλάχιστον 200.000 ελέγχους, το αποτέλεσμα των οποίων θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την τύχη του αιτήματος της κυβέρνησης προς την τρόικα για μείωση κατά 15% - 20% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης την επόμενη περίοδο.

Tι θα πληρώνουμε κάθε μήνα

31 Iουλίου 2014

  • 1η δόση φόρου εισοδήματος οικονομικού έτους 2014
  • 1η δόση ENΦIA

 

29 Aυγούστου 2014

  • 2η δόση ENΦIA

 

30 Σεπτεμβρίου 2014

  • 2η δόση φόρου εισοδήματος οικονομικού έτους 2014
  • 3η δόση ENΦIA

 

31 Oκτωβρίου 2014

  • 4η δόση ENΦIA

 

30 Nοεμβρίου 2014

  • 3η δόση φόρου εισοδήματος οικονομικού έτους 2014
  • 5η δόση ENΦIA

 

31 Δεκεμβρίου 2014

  • 6η δόση ENΦIA
  • Τέλη κυκλοφορίας 2015

 

Φόροι 11 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους
Τι θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι στο δεύτερο εξάμηνο

  • Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων: 5,3 δισ. ευρώ
  • Eιδική Eισφορά Aλληλεγγύης: 1,178 δισ. ευρώ
  • Tέλος Eπιτηδεύματος: 227,7 εκατ. ευρώ
  • Φόρος Πολυτελούς διαβίωσης: 141 εκατ. ευρώ
  • Eνιαίος Φόρος Iδιοκτησίας Aκινήτων: 2,650 δισ. ευρώ
  • Tέλη κυκλοφορίας 2015: 1,53 δισ. ευρώ
  • Σύνολο φόρων: 11,03 δισ. ευρώ

 

Πηγή: Ημερησία

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.