fbpx
Skip to main content

Τα "ψιλά γράμματα" της πρότασης μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο

Μια κρίσιμη λεπτομέρεια κρύβεται πίσω από την πρόταση που έχουν επεξεργαστεί οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφορικά με την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Είναι αυτή που ουσιαστικά θα κρατήσει ερμητικά κλειστό το λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Σύμφωνα με την πρόταση που έχουν επεξεργαστεί οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και τέθηκε στην τρόικα σε «ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο» τον περυσινό Μάιο στην τρόικα προέβλεπε τα εξής:

- μείωση το ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης κατά 15% έως 20% που μεταφράζεται μαζί με τον ΦΠΑ που πέφτει στον ΕΦΚ στα περίπου 8 έως 10 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο.

- την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης στα 30 λεπτά ανά λίτρο με παράλληλη χαλάρωση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την καταβολή του.

Η πρόταση αυτή δεν πέρασε από την τρόικα και η κυβέρνηση προχώρησε μονομερώς στην υλοποίησης της δεύτερης ρύθμισης, δηλαδή της παροχής του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης σε περισσότερα νοικοκυριά. Η βελτίωση αυτή συνέβαλε στο να αυξηθεί φέτος η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης κατά περίπου 13% σε σχέση με την περυσινή χειμερινή περίοδο.

Το Σεπτέμβριο το οικονομικό επιτελείο πρόκειται να θέσει και πάλι στην τρόικα το θέμα της μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης προκειμένου να γίνει ακόμη πιο ελκυστικό για τους φορολογούμενος και να ζεσταθούν με αυτό φέτος περισσότερα νοικοκυριά.

Για να διασκεδαστούν οι ανησυχίες των τροϊκανών αναφορικά με τον κίνδυνο να ξεκινήσει και πάλι η φάμπρικα με το λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο θέρμανσης (διάθεσή του στην αγορά ως πετρέλαιο κίνησης) η μείωση του ΕΦΚ θα είναι της τάξης του 15%-20%. Η μείωση αυτή ισούται, σύμφωνα με πληροφορίες, με το άτυπο κόστος επεξεργασίας και παράνομης διάθεσής του πετρελαίου θέρμανσης ως πετρέλαιο κίνησης. Έτσι, δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό κίνητρο για επίδοξους λαθρεμπόρους.

Όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, «και η τιμή του πετρελαίου θα μειωθεί, και δεν θα ανοίξει και πάλι παράθυρο για το λαθρεμπόριο».


Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.