fbpx
Skip to main content

Παρεμβάσεις για τα χρέη των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες αλλά και αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο προανήγγειλε ο Δένδιας

Παρέμβαση για τα χρέη των επιχειρήσεων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης με στόχο την εξωδικαστική αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, ενώ επιπλέον στο πλαίσιο του διαλόγου με τους φορείς, θα υπάρξουν παρεμβάσεις και στο Πτωχευτικό Δίκαιο.

Στόχος είναι με ταχείες διαδικασίες να μπορέσουν να απεγκλωβισθούν και να αναπτυχθούν οι βιώσιμες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Δείτε όλη την Ομιλία

ΥΠΑΑΝ
Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014

Σημεία Ομιλίας του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νίκου Δένδια κατά την εκδήλωση Απονομής των Βραβείων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής


 Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί φίλοι και κυρίως- επιτρέψτε μου να σας αποκαλέσω έτσι - συνεργάτες, μέσα από την καρδιά μου.

Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στυλοβάτη της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας και θεσμικού συμβούλου, εκ του ρόλου του, της Πολιτείας και ειδικότερα του Υπουργείου του οποίου έχω την τιμή να προΐσταμαι.

Σήμερα, συντελείται η επίσημη γνωριμία μας. Με αρκετούς όμως εξ υμών γνωριζόμαστε εδώ και χρόνια.

Δε χρειάζεται να σας διαβεβαιώσω με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης για τα αισθήματα μου.

Για όσους δεν με γνωρίζετε, προέρχομαι από εμπορική οικογένεια από πατέρα προς παππού.

Θυμάμαι με συγκίνηση την μακρά, για δεκαετίες, παρουσία του πατέρα μου στην Προεδρία του Επιμελητηρίου της Κέρκυρας, και για ένα διάστημα στην αντιπροεδρία των Επιμελητηρίων της Ελλάδος.

Σας γνωρίζω καλά. Μεγάλωσα θεωρώντας τα Επιμελητήρια ως την ευρύτερη οικογένειά μου.

Θα ήθελα, συνεπώς, να σημειώσετε ότι και τα προβλήματα τα αντιλαμβάνομαι - τα οποία βεβαίως λόγω της οικονομικής κρίσης έγιναν περισσότερα τελευταία χρόνια. Και την αγωνία που σας διακατέχει όπως όλους μας, την κατανοώ απόλυτα, τη συμμερίζομαι.

Είστε εσείς οι άνθρωποι της Αγοράς, που βιώσατε την κρίση και τις συνέπειές της, που γνωρίζετε από πρώτο χέρι τα προβλήματα και τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας.
Γνωρίζετε τι εστί να αντιμετωπίζεις συνεχώς γραφειοκρατικά προβλήματα και εστίες διαφθοράς.
Γνωρίζετε τι σημαίνει το κράτος αντί για συμπαραστάτης να γίνεται δυνάστης.

Κυρίες και Κύριοι,
Δεν επιτρέπεται κανείς να αγνοεί – και πολύ περισσότερο ο θεσμικός εκπρόσωπος της Πολιτείας – ότι ο επιμελητηριακός θεσμός έχει προσφέρει πολλά στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ως θεσμικοί εκφραστές της επιχειρηματικότητας, τα επιμελητήρια έχουν σταθεί πραγματικοί αρωγοί στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα χρόνια της κρίσης.

Αλλά αν κάτι πρέπει να σας κάνει περήφανους κύριοι είναι ότι τα Επιμελητήρια είναι ο μόνος θεσμικός φορέας του Κράτους (Ν.Π.Δ.Δ.) που στάθηκε απέναντι στη λαίλαπα του ιδεολογήματος του κρατισμού. Για δεκαετίες ολόκληρες υπήρξατε μόνοι μαχόμενοι εκφραστές στο δημόσιο τομέα της ανάγκης για ιδιωτική πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα.

Αν η Ελληνική Κοινωνία είχε πεισθεί τότε, πολλά πράγματα θα ήταν σήμερα διαφορετικά.

Είναι πλέον σαφές σε όλους, ακόμη και σε όσους παριστάνουν δημοσίως ότι το αγνοούν, ότι η κρίση, όπως απεδείχθη, δεν ήταν απλώς λάθος οικονομικής πολιτικής.

Ήταν προϊόν του λάθος οικονομικού μοντέλου.

Ενός μοντέλου στηριγμένου στον κρατισμό, στην κατανάλωση, τα ελλείμματα και τα χρέη.

Σήμερα η κατάσταση έχει αρχίσει να αλλάζει.

Μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές προωθούνται προκειμένου να οικοδομηθεί ένα νέο βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο που θα θέσει τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά.

Σήμερα η ιδεολογική βάση του επιμελητηριακού θεσμού στέκεται δικαιωμένη.


Το μεγάλο στοίχημα για τα επιμελητήρια πλέον είναι να εκσυγχρονιστούν τα ίδια για να ανταποκριθούν καλύτερα στην ανάγκες που επιβάλλει η μεταστροφή της ελληνικής οικονομίας προς το μοντέλο που αυτά τα ιστορικά ευαγγελίζονται.

Να γίνουν ο «καθοδηγητής» των ΜμΕ.

Να λειτουργήσουν συμβουλευτικά προς την κατεύθυνση την ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητα και της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των ΜμΕ, ώστε να αποκτηθούν από τις ΜμΕ την ραχοκοκαλιά της επιχειρηματικότητας στην πατρίδα μας, στέρεες βάσεις στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον.


Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για ένα ευχάριστο καθήκον, για μία τελετή επιβράβευσης της επιχειρηματικότητας.

Βραβεύεται το όραμα, η δημιουργικότητα, η καινοτομία, η εξωστρέφεια .

Αναγνωρίζονται τα επιτεύγματά των επιχειρήσεων σε μία εξαιρετικά κρίσιμη για τη χώρα περίοδο.

Μία τέτοια εκδήλωση αποκτά έναν ιδιαίτερο συμβολισμό φέτος. Βρισκόμαστε ακριβώς πάνω στη καμπή από την ύφεση που τόσο δοκίμασε τις αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας επί έξι συναπτά χρόνια, επιτέλους ξανά στην ανάπτυξη.

Όπως όλα δείχνουν, βρισκόμαστε λίγο πριν την ανακοίνωση θετικής μεταβολής του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος η οποία θα σηματοδοτήσει το πέρασμα σε μία νέα εποχή, όχι βέβαια στρωμένη με ροδοπέταλα, αλλά που στο χέρι μας είναι να μην είναι στρωμένη με αγκάθια.

Σε αυτές στις δύσκολες στιγμές η ιδιωτική πρωτοβουλία μέσω του επιχειρείν, αποτελεί τον κύριο πυλώνα για την ανάπτυξη.

Για αυτούς τους επιχειρηματίες που όχι μόνο άντεξαν αλλά και διακρίθηκαν, η επιβράβευση είναι σημαντική όχι μόνο για την καταγραφή και την αναγνώριση της σκληρήςπροσπάθειας των ανθρώπων και των επιχειρήσεων, ειδικά μέσα σε περίοδο κρίσης, αλλά και για την παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις να επιτύχουν περισσότερα το επόμενο έτος.

Χρειάζεται να αναδείξουμε τους ηγέτες του ενάρετου κύκλου της νέας Εποχής.

Είναι κανόνας άλλωστε στο management ότι η επιβράβευση, όχι μόνο η υλική αλλά και η ηθική, είναι ένα από τα κυριότερα κίνητρα αποδοτικότητας.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μέσω στις επιβράβευσης αναδεικνύεται η υπευθυνότητα και η συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο, ως αναπόσπαστα στοιχεία μιας σύγχρονης επιχειρηματικής φιλοσοφίας. Οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν αποδείξει ότι μετατρέπουν καθημερινά αυτές στις αξίες σε πράξη, παρά τις αντιξοότητες.

Αισθάνομαι λοιπόν ιδιαίτερη χαρά, γιατί σήμερα βραβεύονται, σε μια εκδήλωση που αποτελεί θεσμό μετά από 17 συναπτά έτη διοργάνωσης, επιχειρήσεις που αποτελούν την κινητήριο δύναμη για την προσπάθεια στις χώρας για την ανάκαμψη.

Στόχος του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας μέσω της ενίσχυσης της ρευστότητας, της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικής δραστηριότητας, των εξαγωγών, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.

Για να επιτευχθούν οι συγκεκριμένοι στόχοι, πρέπει να αντιμετωπισθούν κατ΄ αρχήν δύο κύρια ζητήματα: το μη φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον και η έλλειψη ρευστότητας.

Σε αυτούς τους τομείς έχει ήδη πραγματοποιηθεί σημαντικό έργο την τελευταία διετία από τον προκάτοχο και φίλο μου Κωστή Χατζηδάκη. Πάνω στο έργο αυτό σκοπεύουμε να επενδύσουμε, ώστε να πετύχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Α. Όσον αφορά την προώθηση της απλοποίησης των διαδικασιών και εξάλειψης της γραφειοκρατίας με παράλληλη ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων:

1. Έγινε προσπάθεια απλούστευσης της διαδικασίας για την έναρξη μιας επιχείρησης με την εισαγωγή του Γ.Ε.ΜΗ. (Γενικού Εμπορικού Μητρώου)
Βεβαίως στο ΓΕΜΗ ξέρουμε όλοι ότι χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμη για να εκπληρώσει την ουσιαστική αποστολή του.
Μειώθηκαν σημαντικά οι ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις για την δημιουργία ανώνυμης εταιρείας (Α.Ε.) και εταιρείας περιορισμένης ευθύνης (Ε.Π.Ε.).
Παράλληλα, καταργήθηκαν οι ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις με τη θέσπιση ενός νέου τύπου Π.Ε., της Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας (Ι.Κ.Ε.).
Ήδη έχουν συσταθεί 5.142 ΙΚΕ ενώ ο αριθμός των νομικών μορφών που τροποποιούνται σε ΙΚΕ αυξάνεται διαρκώς.

Χάρη στην αύξηση των ΙΚΕ, η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της κατά 111 μονάδες (από την 147η στην 36η θέση) στο δείκτη «Έναρξη Επιχείρησης» (Starting a Business) των μετρήσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας για το «Doing Business 2014».

Στην προσπάθεια κατά της γραφειοκρατίας, στη μάχη της εξωστρέφειας θα με βρείτε συμπαραστάτη, όμως η δουλειά πρέπει να γίνει, και να γίνει γρήγορα, τώρα αν είναι δυνατόν.

Ο έμπορος, ο επιχειρηματίας, δεν μπορούν να περιμένουν, όπως δεν μπορούν να περιμένουν και οι στρατιές των ανέργων που ελπίζουν στην δημιουργία νέων φορέων απασχόλησης.

2. Προβλέφθηκε η απλοποίηση στο νομοθετικό πλαίσιο η αδειοδότηση των επιχειρήσεων με την πρόσφατη ψήφιση του νόμου πλαισίου.

Μέσω ενός κεντρικού συστήματος διαχείρισης η αδειοδότηση σε πολλές περιπτώσεις θα μπορούσε να ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά και αυθημερόν.

Η εφαρμογή του νόμου, εφ’ όσον επιτευχθεί, θα διευκολύνει την υγιή επιχειρηματικότητα, ενώ θα προσελκύσει επενδύσεις, καθώς η διαδικασία αδειοδότησης θα είναι και πιο απλή και πιο γρήγορη.

Χρειάζεται βέβαια από εδώ και πέρα τεράστια προσπάθεια για την υλοποίηση αυτού του νόμου πλαισίου.

Ήδη διαπραγματευόμαστε την ανάθεση της σχετικής ολοκληρωμένης μελέτης στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Στη μάχη για την απελευθέρωση της υγιούς επιχειρηματικότητας γνωρίζουμε ότι θα βρούμε απέναντι τις δυνάμεις του βαθέος κράτους, της ζωντανής έκφρασης των δεκαετιών ασφυκτικού εγκλεισμού της οικονομίας από την αγκύλωση του κρατισμού.

Τη μάχη αυτή θα τη δώσουμε μαζί, όπως θα δώσουμε μαζί και τη μάχη για την εξωστρέφεια.

3. Με τη δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Εξωστρέφειας (Enterprise Greece) επιχειρείται η προσέλκυση επενδύσεων και η προώθηση των εξαγωγών μέσα από την συστηματική δικτύωση στο εξωτερικό και την ουσιαστική στήριξη για τη διείσδυση στις αγορές-στόχους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι νέες προοπτικές για τη χώρα από την οικονομική συνεργασία με την Κίνα με σημαντικό αριθμό κρατικών και επιχειρηματικών συμφωνιών.

Επίσης έχουν τεθεί σε εφαρμογή 25 δράσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών των εξαγωγών με στόχο τη μείωση του χρόνου και του κόστους κατά 50% και 20% αντίστοιχα.


Β. Ως προς τη ρευστότητα:

Δεν αγνοώ ότι εδώ αγγίζουμε τη θεμελιώδη απαραίτητη την ικανή και αναγκαία συνθήκη για την επιβίωση. Και εδώ έχουν γίνει προσπάθειες.


1. Απλοποίηση των μηχανισμών χρηματοδότησης έτσι ώστε να χρηματοδοτούνται οι επιχειρήσεις και με κεφάλαια κίνησης. Παράλληλα, μειώθηκε η σχέση συνεπένδυσης (1:1) προκειμένου να διευκολυνθεί η εκταμίευση των δανείων του ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης).

2. Πρόγραμμα Επιχειρηματικής Επανεκκίνησης του ΕΤΕΑΝ.

Διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότησή του και ενίσχυση των επενδύσεων μέσω της παροχής δανείων με ευνοϊκούς όρους.

3. Απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ με 32 επιμέρους παρεμβάσεις, ώστε η χώρα ναβρίσκεται πλέον στην 3η θέση στην Ε.Ε ως προς τις απορροφήσεις, από την 18η που βρισκόταν τον Ιούνιο του 2012 και να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το μεγαλύτερο απ’ όλα τα κοινοτικά ταμεία.

4. Έγκριση της νέας πρότασης της Προγραμματικής Περιόδου (2014-2020),από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (τρίτη μεταξύ των 28 Κρατών Μελών) Κύριος προσανατολισμός η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, η επιχειρηματικότητα, η εξωστρέφεια και η καινοτομία (με το πρόγραμμα «Επανεκκίνηση»), με αξιοποίηση του πλεονεκτήματος ανταγωνιστικότητας και με εμπροσθοβαρείς δράσεις.

5. Δυνατότητα να τρέξουν παράλληλα προγράμματα και από τα δύο ΕΣΠΑ για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη ρευστότητα για τις επιχειρήσεις και την προώθηση δράσεων για την κοινωνική συνοχή.

Προσπαθούμε το νέο ΕΣΠΑ να γίνει όσο το δυνατόν εμπροσθοβαρές ώστε να εισρεύσει χρήμα στην Ελληνική Αγορά.

Εκτός όμως από την μέριμνα να μην χαθεί έστω και ένα ευρώ, θα πρέπει να χαράξουμε και μία παράλληλη στρατηγική. Μία στρατηγική που θα αφορά το πως θα επενδυθεί παραγωγικά, σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας, ακόμη και το τελευταίο ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ.

6. Διευκόλυνση των εισαγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές τους με τη συμφωνία που υπεγράφη με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για παροχή εγγυήσεων 500 εκατ. ευρώ σε εμπορικές τράπεζες.

7. Ίδρυση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (Institution for Growth – IfG) το οποίο θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ρευστότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με συνεργασίες όπως αυτές με τη Γερμανική Επενδυτική Τράπεζα (KfW), την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ίδρυμα Ωνάση.

Το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, εφ’ όσον η προσπάθεια ολοκληρωθεί θα μπορεί να προσφέρει ιδιαίτερα χαμηλότοκα δάνεια με ευνοϊκούς όρους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το Σεπτέμβριο.

8. Δημιουργία πλαισίου για την ανάπτυξη και ενίσχυση των “StartUps” , των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην καινοτομία και την τεχνολογία.

Υποδράσεις είναι:

α. Η χρήση ειδικών εργαλείων και φορέων, όπως του Ταμείου Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ), για τη μόχλευση των επιχειρηματικών κεφαλαίων τα οποία κατευθύνονται σε καινοτόμες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας,

β. Η δημιουργία πλαισίου που θα περιλαμβάνει φορολογικά κίνητρα για “business angels”,

γ. Η δημιουργία φορέων μεταφοράς τεχνολογίας στα πανεπιστήμια, που θα παρέχουν τα αρχικά κεφάλαια για την μεταφορά της έρευνας στην πραγματική οικονομία, και

 δ. Η ενίσχυση της δημιουργίας θερμοκοιτίδων τεχνολογίας.

ΣΤΟΧΕΥΣΗ

 Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε με εντατικούς ρυθμούς την προσπάθεια που έχει καταβληθεί – το έργο που έχει συντελεστεί την τελευταία διετία και να πάμε ένα βήμα πιο πέρα.
Να δώσουμε νέα ώθηση στη δυναμική που έχει ήδη δημιουργηθεί.
Να ενισχύσουμε και να ενθαρρύνουμε περισσότερο την επιχειρηματικότητα. Να μετεξελίξουμε την επιχειρηματική κουλτούρα.
Να μετατρέψουμε τη χώρα μας σε εστία δημιουργίας. Να ξεφύγουμε από την πρόσδεση της πραγματικής οικονομίας σε ξεπερασμένα παραγωγικά μοντέλα και τη συνεχή προσδοκία αναδιανομής κρατικών κεφαλαίων.

Να υπάρξει μετά από πολλά χρόνια αναστροφή της τάσης αποβιομηχάνισης της Ελλάδας, με τις αναγκαίες δράσεις που θα αναληφθούν στα πλαίσια της Διυπουργικής Επιτροπής για τη Βιομηχανική Πολιτική, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, την ενίσχυση της ρευστότητας και τη διευθέτηση των προβλημάτων ιδιωτικού χρέους.

Πρέπει να βελτιωθούμε δραματικά. Όσον αφορά την καινοτομία, σήμερα είμαστε μόλις 19 στην Ευρώπη των 27.

Οι εξαγωγές Υπηρεσιών γνώσης καλύπτουν μόνο το 5,38 % του συνολικού ποσοστού Υπηρεσιών στο ΑΕΠ, όταν στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι 45,14 %.

Οι αιτήσεις διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας ανά δισεκατομμύριο του ΑΕΠ είναι 0,42 % όταν στην Ένωση είναι 3,90.

Έχουμε όπως καλά γνωρίζετε, τεράστιο έδαφος εξέλιξης.
Μόνο έτσι, όχι απλώς θα ξεφύγουμε από την κρίση αλλά και θα δημιουργήσουμε τους απαραίτητους αμυντικούς μηχανισμούς ώστε η κρίση να μην επαναληφθεί.
Μόνο έτσι θα γίνουμε μια πραγματική σύγχρονη Ευρωπαϊκή Χώρα.
Μιλώντας όμως στο νοήμον εκλεκτό ακροατήριο των ανθρώπων της πραγματικής οικονομίας είναι ελάχιστη υποχρέωσή μου να είμαι ειλικρινής.
Γνωρίζω πολύ καλά και δεν πρόκειται να κρύψω κάτω από το χαλί το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, ατομικού και επιχειρηματικού. Για την πρώτη περίπτωση, του ατομικού χρέους, έχει ήδη εκδοθεί Κώδικας Δεοντολογίας από την Τράπεζα της Ελλάδος, με κανόνες για το πως θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα από τις τράπεζες, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει «δίχτυ προστασίας», όπως και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Όσον αφορά τα χρέη των επιχειρήσεων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, χρέος της Πολιτείας είναι να δημιουργηθεί με παρέμβασή της πλαίσιο για την εξωδικαστική αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, αξιοποιώντας ως πρότυπο τις βέλτιστες παγκοσμίως πρακτικές.

Επιπλέον δε, στα πλαίσια του διαλόγου με τους φορείς, θα υπάρξουν παρεμβάσεις στο Πτωχευτικό Δίκαιο. Στόχος είναι με ταχείες διαδικασίες να μπορέσουν να απεγκλωβισθούν και να αναπτυχθούν οι βιώσιμες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Δεύτερη ειλικρινής παραδοχή πρέπει να είναι ότι στη χώρα αυτή δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το δρόμο των μεταρρυθμίσεων.
Στην κατεύθυνση αυτή οφείλει να δώσει το παράδειγμα η εκτελεστική εξουσία. Αυτό πράττει η κυβέρνηση Σαμαρά, της οποίας έχω την τιμή να είμαι μέλος.
Κακοφωνίες και αστερίσκοι δεν μπορεί να υπάρχουν. Μάλιστα όσοι είμαστε στη Βουλή, εκλεγόμαστε από τους πολίτες. Ουδείς είναι κατ’ όνομα λιγότερο ή περισσότερο «φιλολαϊκός» από τον άλλον.
Κυρίες και Κύριοι, στο Υπουργείο Ανάπτυξης γνωρίζουμε καλά ότι ο δύσκολος δρόμος, ο ανηφορικός δρόμος, ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων είναι ο μόνος δρόμος.
Η άλλη επιλογή, που χαϊδεύει τα αυτιά και χτυπάει πλάτες, που κολακεύει το σήμερα και υποθηκεύει το αύριο, δεν είναι δρόμος.
Είναι γκρεμός.
Πρέπει να συνταχθεί όμως σε αυτή την προσπάθεια μεταρρύθμισης και ο επιχειρηματικός κόσμος, δίνοντας ένα παράδειγμα πραγματικά πατριωτικό.
Αυτή την ώρα η καινοτομία, η ίδρυση νέων επιχειρήσεων, οι προσλήψεις ανέργων, δεν αποτελούν απλώς επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.
Αποτελούν νίκες, στη μεγάλη μάχη που δίνει η Πατρίδα μας, στη μεγάλη πατριωτική προσπάθεια για το λαό και το έθνος.
Για τον ίδιο λόγο, τα βραβεία που δίνονται σήμερα αποκτούν μία ξεχωριστή λάμψη και γίνονται φωτεινό παράδειγμα για την ελληνική κοινωνία.
Μαζί με τα συγχαρητήριά μου επιτρέψτε μου σας παρακαλώ να πω ότι με παραδείγματα σαν τα δικά σας, τη μάχη για την Ανάπτυξη, τελικά δηλαδή τη μάχη για την Ελλάδα, είμαι βέβαιος ότι θα την κερδίσουμε!
Σας ευχαριστώ.

Από το Γραφείο Τύπου

Πηγή: Taxheaven

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.