fbpx
Skip to main content

Η «καυτή» κληρονομιά του Θεοχάρη

Ιδιαίτερα σημαντικές υποθέσεις που αναμένεται να αποφέρουν στα ταμεία του κράτους εκατομμύρια ευρώ και ταυτόχρονα να αποδώσουν ένα αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης στους έλληνες βαριά φορολογουμένους βρίσκονται στοιβαγμένες στο γραφείο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, όπου θα εγκατασταθεί η Κατερίνα Σαββαΐδου.


Ο πρώτος «καυτός» φάκελος που θα απασχολήσει τη δικηγόρο και ερευνήτρια σε φορολογικά ζητήματα κυρία Σαββαΐδου είναι ένα μικρό αλλά σημαντικό μέρος της λίστας Λαγκάρντ.
Από τις 2.059 εγγραφές φυσικών και νομικών προσώπων, περίπου 120 υποθέσεις έχουν παραπεμφθεί για έλεγχο κατόπιν εντολής εισαγγελέα στο Κέντρο Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και στις ΔΟΥ Κηφισιάς, Γλυφάδας και άλλων Εφοριών κυρίως στην Αττική.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, αυτή την περίοδο αναμένονται τα αποτελέσματα των πρώτων διασταυρώσεων, όμως μεγάλος όγκος υποθέσεων παραμένει στην «ουρά», με αποτέλεσμα το κύριο βάρος για την ταχεία πρόοδο των ελέγχων να βαρύνει του ώμους της νέας γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων. Χαρακτηριστικό δε είναι το γεγονός ότι από το φθινόπωρο του 2012, που αποκαλύφθηκε ότι η λίστα Λαγκάρντ παρέμενε αναξιοποίητη ενώ βρισκόταν ήδη δύο χρόνια σε ελληνικά συρτάρια, έως το 2014 που παραπέμφθηκαν οι 120 υποθέσεις σε ΚΕΦΟΜΕΠ και ΔΟΥ, το ΣΔΟΕ είχε ολοκληρώσει ελάχιστους ελέγχους. «Μέσα στους τελευταίους δύο μήνες έχουν προχωρήσει κάποιες υποθέσεις, γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι οι έλεγχοι μπορούν να πραγματοποιούνται με ταχύτερους ρυθμούς. Αυτό όχι μόνο θα πρέπει να συνεχιστεί αλλά και να βελτιωθεί» αναφέρουν πηγές υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η νέα γενική γραμματέας.

ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΦΣΟΡ. «Καυτός» φάκελος Νο 2 θεωρούνται οι έλεγχοι των εμβασμάτων στο εξωτερικό και των οφσόρ. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 300 μεγαλύτερες υποθέσεις μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό την περίοδο από το 2009 και μετά και από τις 100 υποθέσεις αδιαφανών υπεράκτιων εταιρειών, έως τα μέσα Ιουνίου είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε περισσότερες από 350.
Δεδομένου ότι τον Μάιο ο αριθμός των ελέγχων ήταν στους 300, φαίνεται ότι και σε αυτή την περίπτωση οι ρυθμοί έχουν επιταχυνθεί. Ετσι, θα πρέπει να αναμένεται ολοκλήρωση των ελέγχων έως τα τέλη του καλοκαιριού - αρχές φθινοπώρου. Οπως αναφέρουν πηγές που έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των εμβασμάτων και των οφσόρ, από τον καταλογισμό των προστίμων εκτιμώνται έσοδα της τάξεως των 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Ενα από τα μεγάλα αγκάθια της θέσης του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων αποτελούν και οι έλεγχοι των μεγάλων επιχειρήσεων και των πολυεθνικών με ιδιαίτερη στόχευση στις ενδοομιλικές συναλλαγές και στα κόλπα που χρησιμοποιούνται για την αποφυγή ή και διαφυγή φόρων.
Πηγές στη Γραμματεία Εσόδων επισημαίνουν ότι για τους σχετικούς ελέγχους έχει καταρτιστεί επιχειρησιακό σχέδιο στο κέντρο μεγάλων επιχειρήσεων, το οποίο περιλαμβάνει διαφορετικές ελεγκτικές δράσεις, νέα συστήματα και αλλαγές στις διαδικασίες.
Ομως, το εν λόγω επιχειρησιακό σχέδιο αποτελεί «κληρονομιά» του προηγούμενου γενικού γραμματέα, με αποτέλεσμα η εφαρμογή του να μη θεωρείται σίγουρη. Ιδίως από τη στιγμή που ο συγκεκριμένος τομέας αποτελεί ειδικότητα της κυρίας Σαββαΐδου: η νέα γενική γραμματέας έχει περάσει από υψηλόβαθμη θέση του ελληνικού παραρτήματος της PriceWaterHouseCoopers, που αποτελεί μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών λογιστικής, ελέγχου και φορολογικών συμβουλών παγκοσμίως.

Πηγή: Τα Νέα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.