fbpx
Skip to main content

Οι φόροι που δεν περνουν το τέστ "ευαισθησίας" του Γκ. Χαρδούβελη

Τρία μέτρα δείχνουν με γυμνό μάτι ότι δεν περνούν την ανάλυση του «τεστ ευαισθησίας» το οποίο προτίθεται να κάνει το υπουργείο Οικονομικών στους φόρους του μνημονίου. Είναι ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και η έκτακτη εισφορά.

Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε χθες ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με δεδομένο ότι έπρεπε να εξασφαλιστούν φορολογικά έσοδα και μάλιστα γρήγορα, έγιναν επιλογές φορολογικής πολιτικής οι οποίες θα πρέπει να «διερευνηθούν» αναφορικά με την αποτέλεσματικότητά τους. Όχι μόνο την εισπρακτική-δημοσιονομική, αλλά και την κοινωνική και οικονομική.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών που αποκάλυψε χθες τα περί διενέργειας «τεστ ευαισθησίας» έφερε ως παραδείγματα φόρων που πρέπει να καθίσουν στο θρανίο και να δώσουν τις σχετικές εξετάσεις την έκτακτη εισφορά και τον ΕΝΦΙΑ. Το πιθανότερο, ωστόσο, είναι ότι δεν περνούν τις εξετάσεις. Ας τους δούμε αναλυτικά.

Πετρέλαιο θέρμανσης
Τον Οκτώβριο του 2012 ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης εξισώθηκαν με στόχο να εισπραχθούν επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ και να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων. Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά περίπου 30%. Δυο χρόνια μετά το μέτρο έχει δείξει αν πέτυχε. Η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης έχει μειωθεί κατά περίπου 67% ενώ λόγω της μείωσης αυτής έχουν χαθεί συνολικά έσοδα που σε καθαρή βάση υπολογίζονται σε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ. Τους τελευταίους δυο χειμώνες, παράλληλα, οι πόλεις μετατράπηκαν σε θαλάμους αιθάλης λόγω των τζακιών και της καύσης ξύλων και οποιοδήποτε άλλου καύσιμου υλικού ενώ τα περισσότερα νοικοκυριά που έχουν εγκατάσταση πετρελαίου θέρμανσης δεν αγόρασαν τελικά πετρέλαιο. Λίγοι μπορούν να υποστηρίξουν ότι το μέτρο αυτό πέτυχε είτε εισπρακτικά, είτε οικονομικά είτε κοινωνικά. Το μόνο που πρέπει να προσεχθεί στην περίπτωση που ο ΕΦΚ μειωθεί είναι να μην ανοίξει και πάλι παράθυρο λαθρεμπορίου διότι στο πεδίο αυτό το μέτρο φαίνεται να έχει πετύχει.

ΕΝΦΙΑ
Ο φόρος ακινήτων έχει πολλά στοιχεία που τον καθιστούν άδικο και τυφλό. Πιο συγκεκριμένα επιβάλλεται σε όλα τα κτίσματα από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο ανεξαρτήτως αξίας του ακινήτου και κυρίως ανεξάρτητα από το αν το ακίνητο αποφέρει κάποιο εισόδημα στον ιδιοκτήτη του. Επιπλέον, ο ΕΝΦΙΑ βαρύνει και αγροτεμάχια τα οποία αποδεδειγμένα έχουν μηδενική εμπορική αξία. Τα παραπάνω είναι στοιχεία οριζόντιας εφαρμογής φόρου.

Έκτακτη εισφορά
Η εισφορά αλληλεγγύης ή έκτακτη εισφορά, όπως έχει καθιερωθεί να αποκαλείται, επιβλήθηκε το 2011 με ισχύ έως το τέλος του 2014. ‘Ηδη συζητείται η επέκταση της εφαρμογής της για ακόμη δυο χρόνια στο πλαίσιο της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού για τα έτη 2015-2016 που υπολογίζει η τρόικα. Και η έκτακτη εισφορά έχει οριζόντια στοιχεία. Κατ’ αρχάς, επιβάλλεται με συντελεστή επί του συνόλου του εισοδήματος του φορολογούμενου και όχι κλιμακωτά. Για εισόδημα έως 12.000 ευρώ δεν επιβάλλεται εισφορά. Για εισόδημα 13.000 ευρώ επιβάλλεται εισφορά 1% επί του συνόλου του εισοδήματος, δηλαδή φορολογούνται και τα 12.000 ευρώ που είναι αφορολόγητα αν είναι το συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου. ‘Ετσι, σε εισόδημα 11.000 ευρώ επιβάλλεται μηδενική εισφορά, ενώ σε εισόδημα 13.000 ευρώ επιβάλλεται εισφορά 130 ευρώ. Όλα τα παραπάνω αποτελούν στοιχεία τα οποία πρόκειται να αξιολογηθούν στο πλαίσιο του «τεστ ευαισθησίας» των φορολογικών μέτρων.


Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.