fbpx
Skip to main content

Μόνο λίγες ημέρες απομένουν για τις τροποποιητικές - συμπληρωματικές δηλώσεις

Μόνο λίγες ημέρες θα έχουν στην διάθεσή τους οι φορολογούμενοι για υποβολή εμπρόθεσμων τροποποιητικών - συμπληρωματικών δηλώσεων φόρου εισοδήματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων η εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών - συμπληρωματικών δηλώσεων αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός της εβδομάδος, με καθυστέρηση σχεδόν 45 ημερών. Στις 14 Ιουλίου όπως είναι γνωστό  λήγει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων και ταυτόχρονα η "εμπρόθεσμη" υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων σύμφωνα και με την τελευταία απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων εσόδων (βλ. απόφαση ΠΟΛ.1169/30.6.2014) η οποία προβλέπει αναλυτικά:

«[...] Οι συμπληρωματικές - τροποποιητικές δηλώσεις θα υποβάλλονται εμπρόθεσμα ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου έως και τις 14 Ιουλίου 2014, εφόσον οι αρχικές τους δηλώσεις έχουν υποβληθεί και εκκαθαριστεί ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου.
Σε κάθε άλλη περίπτωση θα υποβάλλονται στις Δ.Ο.Υ. [...]».

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι:

α) οι εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις επισύρουν τα πρόστιμα του άρθρου 54 του Κ.Φ.Δ., 100,00 ή 250,00 ευρώ κατά περίπτωση.

και

β) η απόφαση ΠΟΛ.1146/19.5.2014 προβλέπει αναλυτικά για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων:

«[...] 5. Οι αρχικές εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες δηλώσεις των φυσικών προσώπων, θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου. Οι συμπληρωματικές − τροποποιητικές δηλώσεις θα υποβάλλονται εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου μετά την παρέλευση εξήντα (60) ημερών από την ημερομηνία έναρξης υποβολής των δηλώσεων. Τα παραπάνω ισχύουν εφόσον οι αρχικές τους δηλώσεις έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου.

6. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής λόγω αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ή εφόσον κρίνεται από τον αρμόδιο Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ότι συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο, επιτρέπεται να υποβληθούν αυτές σε έντυπη μορφή στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. [...]».

Συνεπώς,  πρέπει να αναμένουμε μέχρι να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων με ηλεκτρονικό τρόπο. Ωστόσο, αν υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που για προσωπικούς λόγους (π.χ. απουσία εκτός Ελλάδος, προγραμματισμένες διακοπές, κ.λπ.) επιθυμούν να υποβάλλουν τις τροποποιητικές δηλώσεις αυτές τις ημέρες, -δηλαδή πριν τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή του υπ. Οικ. για τις τροποποιητικές δηλώσεις-, τότε κατά την προσωπική μας άποψη μπορούν να κάνουν χρήση της παραγράφου 6 του άρθρου 1 της ΠΟΛ.1146/19.5.2014 και να υποβάλλουν τις όποιες τροποποιητικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις τους στις Δ.Ο.Υ.

Πηγή: Taxheaven

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.