fbpx
Skip to main content

Στις πλάτες της Οικονομικής Αστυνομίας ο έλεγχος των αποδείξεων

Μια από τις πρώτες προτεραιότητες της νέας γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαϊδου είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η ενεργοποίηση του μηχανισμού προληπτικού ελέγχου ο οποίος, όπως καταγγέλουν οι εφοριακοί αλλά και στελέχη του ΣΔΟΕ, έχει περιέλθει σε αδράνεια με αποτέλεσμα να γίνεται πάρτι φοροδιαφυγής στα νησιά και τις υπόλοιπες τουριστικές περιοχές.

Η αδράνεια, όπως σημειώνουν, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι από τον περασμένο Νοέμβριο που ακρωτηριάστηκε το ΣΔΟΕ και του αφαιρέθηκε ο προληπτικός έλεγχος (δηλαδή ο έλεγχος αποδείξεων και απόδοσης του ΦΠΑ) δεν δημιουργήθηκε ο αντίστοιχος μηχανισμός που προβλεπόταν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Οι έλεγχοι που γίνονται είναι αποσπασματικοί και ελάχιστοι μέσω ελάχιστων συνεργείων που συγκροτούνται σε ορισμένες εφορίες. Το αποτέλεσμα, στην ουσία όμως, είναι να μην γίνονται έλεγχοι και να μην φτάνει στο δημόσιο ταμείο το σύνολο του ΦΠΑ που πληρώνουν οι τουρίστες. Και αυτό σε μια περίοδο που η αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα είναι πρωτοφανής.

Δυο είναι οι κινήσεις που κάνει το υπουργείο Οικονομικών. Πρώτον ζήτησε από την ετεροθαλή αδελφή υπηρεσία, την Οικονομική Αστυνομία, να εντατικοποιήσει η ίδια τους ελέγχους που πραγματοποιεί και δεύτερον προχωρά άμεσα στην εκπόνηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου ελέγχων για την αγορά. Με το σχεδιασμό αυτό έχει επιφορτιστεί η Κ. Σαββαϊδου.

Όσον αφορά την Οικονομική Αστυνομία, κάθε ημέρα στο δρόμο σημαντικό αριθμό ελεγκτικών συνεργείων που πραγματοποιούν ελέγχους για την έκδοση αποδείξεων, την απόδοση του ΦΠΑ και την ανασφάλιστη εργασία. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην Αττική και τις τουριστικές περιοχές. Οι έλεγχοι γίνονται και από τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα μετά από εντολές της Οικονομικής Αστυνομίας. Οι πολίτες μπορούν να καταγγέλουν περιστατικά φοροδιαφυγής, όπως είναι η μη έκδοση αποδείξεων στον τηλεφωνικό αριθμό καταγγγελιών της Οικονομικής Αστυνομίας 11012.

Κάθε μέρα το τηλεφωνικό κέντρο δέχεται, κατά μέσο όρο, περίπου 40 καταγγελλίες. Να σημειωθεί ότι η Οικονομική Αστυνομία διώκει συνολικά το οργανωμένο οικονομικό έγκλημα με ειδικά τμήματα για τις οικονομικές απάτες, τη μη απόδοση φόρων, τις κοινοτικές επιδοτήσεις κα. Η συνολική ελεγκτική δύναμη της Οικονομικής Αστυνομίας ανέρχεται σε περίπου 150 στελέχη εκπαιδευμένα σε θέμα οικονομικής απάτης.


Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.