fbpx
Skip to main content

Έχουν αλλά δεν πληρώνουν 10 δισ. ευρώ

Οι “λαβωμένοι” από την οικονομική κρίση πολίτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών που έχουν... κηρύξει στάση πληρωμών με αποτέλεσμα τα “κόκκινα” δάνεια να “αγγίζουν” το επίπεδο των 77 δισ. ευρώ, στο οποίο τα τοποθέτησε ο νέος επικεφαλής της Τράπεζα της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Αυτή είναι η μία, η μεγαλύτερη και πιο προφανής, πιο “αληθινή” όψη... του νομίσματος. Είναι, επίσης, ο λόγος που η ΤτΕ προχώρησε στη σύνταξη ενός σχετικού Κώδικα Δεοντολογίας αλλά και στην υιοθέτηση 22 κανόνων για τη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στόχος είναι να υπάρξει ένα θεσμοθετημένο “πακέτο” κανόνων που θα υπαγορεύει το γενικό πλαίσιο αντιμετώπισης από τις τράπεζες.

Όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά. Μικρότερου βεληνεκούς μεν, αλλά αρκετά επικίνδυνη, σε σημείο που οι τραπεζίτες έχουν ήδη ζητήσει από τον νέο διοικητή της ΤτΕ “ακρόαση” για το θέμα. Πρόκειται για όσους έχουν αλλά δεν πληρώνουν, τον “ηθικό κίνδυνο” όπως αποκαλείται στην τραπεζική ορολογία η τάση των δανειοληπτών να “κρύβονται” πίσω από νομικά παράθυρα ή κενά για να απέχουν από την εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Πόσοι είναι αυτοί; Οι τράπεζες δεν μπορούν να εκτιμήσουν με βεβαιότητα το μέγεθος του προβλήματος, ωστόσο υποστηρίζουν ότι δυνητικά μπορούν να ανακτήσουν σε βάθος χρόνου έως και 10 δισ. ευρώ. Διαβάστε στο Κεφάλαιο που κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο αναλυτικό ρεπορτάζ για όσους αποφεύγουν δια παντός την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους και τι ζητούν οι τράπεζες από τις αρμόδιες Αρχές.


Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.