fbpx
Skip to main content

Επιστροφή-εξπρές του ΦΠΑ για συνεπείς επιχειρήσεις

Με ένα επιπλέον κλικ στην ηλεκτρονική περιοδική δήλωση, χωρίς να χρειάζεται να υποβάλλουν αίτηση, αλλά και με διαδικασίες - εξπρές για τους συνεπείς φορολογουμένους θα επιστρέφεται ο ΦΠΑ στους δικαιούχους ύστερα από δέσμη αλλαγών που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης έχει έτοιμες διατάξεις νόμου με τις οποίες ανοίγει ο δρόμος για επιστροφές ΦΠΑ μέσα σε μία εβδομάδα σε όσους φορολογουμένους δεν έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία, καταργείται η υποχρέωση υποβολής αίτησης για επιστροφές ΦΠΑ όπως και η υποχρέωση υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης.
Σήμερα, στις Εφορίες στοιβάζονται 20.492 αιτήσεις για επιστροφές ΦΠΑ που αγγίζουν τα 684 εκατ. ευρώ στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά. Μάλιστα, υπάρχουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που περιμένουν έως και 818 ημέρες ή σχεδόν δυόμισι χρόνια για να λάβουν την επιστροφή ΦΠΑ. Την αλυσίδα των καθυστερήσεων θα επιχειρήσει να σπάσει στη συνέχεια με απόφασή της η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου.
Με τις παρεμβάσεις Μαυραγάνη, όμως, το σύστημα θα απλοποιηθεί δραστικά και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ξεκαθάρισμα του μητρώου υπόχρεων ΦΠΑ από ανενεργές επιχειρήσεις ή όσες έχουν υποπέσει σε σοβαρές φορολογικές παραβάσεις καθώς θα απενεργοποιείται άμεσα ο ΑΦΜ.
Παράλληλα το έντυπο της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ θα αλλάξει, με τους υπόχρεους να καλούνται να συμπληρώσουν όχι περισσότερα από 4-5 πεδία, ενώ αν όλα πάνε σύμφωνα με τους σχεδιασμούς από τις αρχές του 2015, εκατοντάδες χιλιάδες αμειβόμενοι με μπλοκάκια και μικρές επιχειρήσεις με χαμηλό τζίρο θα εξαιρεθούν από τη βάσανο υποβολής των περιοδικών δηλώσεων.
Οι σχετικές αποφάσεις καθυστερούν καθώς πρέπει να μετρηθεί με ακρίβεια πού θα μπει ο πήχης της εξαίρεσης. Οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί αφορούν εξαίρεση από το σύστημα ΦΠΑ επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών με τζίρο που φτάνει ακόμα και τα 25.000 ευρώ.
Από το φθινόπωρο άλλωστε αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η δυνατότητα των φορολογουμένων να μην αποδίδουν τον ΦΠΑ αν νωρίτερα δεν έχουν πληρωθεί για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που παρείχαν.


Παράταση - ανάσα για τους κατασκευαστές
Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι αλλαγές που προωθούνται για τους κατασκευαστές ακινήτων. Το υπουργείο Οικονομικών τούς δίνει ανάσα ενός επιπλέον έτους για να κλείσουν τους λογαριασμούς ΦΠΑ σε απούλητα ακίνητα. Με το στοκ των απούλητων ακινήτων να ξεπερνά τις 100.000 και την αγορά να παραμένει σε συνθήκες βαθιάς κρίσης, το ισχύον καθεστώς απαιτεί διακανονισμό του ΦΠΑ σε τέσσερα χρόνια από την αποπεράτωση της οικοδομής.
Με τις νομοθετικές αλλαγές που προωθούνται αυξάνεται στα πέντε χρόνια το περιθώριο εξόφλησης του ΦΠΑ επί του κόστους κατασκευής του ακινήτου.
«Αν δεν υπάρξουν αλλαγές, στο τέλος του έτους όλοι οι κατασκευαστές θα πάμε φυλακή» λέει στα «ΝΕΑ» εκπρόσωπος του κλάδου. Διευκρινίζει ότι για ένα ακίνητο που αποπερατώθηκε το 2010 και έχει σήμερα αντικειμενική (πλασματική) αξία 200.000 ευρώ, ο φόρος αυτοπαράδοσης - ο οποίος με το ισχύον καθεστώς θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31.12.2014 - φτάνει τα 24.000 ευρώ. «Οταν ο κατασκευαστής δεν πουλάει τίποτα, πώς θα κάνει τον διακανονισμό του ΦΠΑ για να πληρώσει τον φόρο αυτοπαράδοσης;» αναρωτιέται μεγαλόφωνα. Το πρόβλημα αυτό έρχεται να το αντιμετωπίσει η συγκεκριμένη διάταξη τουλάχιστον για ένα έτος επεκτείνοντας τον χρόνο διακανονισμού του ΦΠΑ στα πέντε έτη από την αποπεράτωση της οικοδομής.

Πηγή: Τα Νέα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.