fbpx
Skip to main content

Ο γόρδιος δεσμός των φορολογικών δηλώσεων

Σε γόρδιο δεσμό έχει εξελιχθεί για το υπουργείο Οικονομικών το θέμα των φορολογικών δηλώσεων.

Αν έχει έχουν φτάσει μόλις μια εβδομάδα πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή των δηλώσεων, περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν έχουν ακόμη εκπληρώσει τη σχετική υποχρέωση και υπάρχει κίνδυνος τις τελευταίες ημέρες να μπλοκάρει το σύστημα από την μαζική ηλεκτρονική προσέλευση των φορολογούμενων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, μέχρι και χθες Κυριακή 6 Ιουλίου, είχαν υποβληθεί στο taxisnet περίπου 4,5 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις από τις περίπου 5,8 που υπολογίζονται συνολικά. Για να εκπληρωθεί η σχετική υποχρέωση θα πρέπει τις επόμενες οκτώ ημέρες (έως και τις 14 Ιουλίου που λήγει η σχετική προθεσμία) να υποβάλλονται κατά μέσο όρο καθημερινά περίπου 200 χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις. Με δεδομένο όμως ότι οι φορολογούμενοι δεν λειτουργούν… γραμμικά είναι πολύ πιθανό στο τέλος να υπάρξουν προβλήματα στο taxis. Και εξηγούμε: Κατά μέσο όρο τις τελευταίες ημέρες υποβάλλονται περίπου 100.000 έως 120.000 φορολογικές δηλώσεις. Αν δεν αυξηθεί δραματικά αυτόν ο αριθμός τότε τις τελευταίες δυο ημέρες της προθεσμία θα πρέπει να υποβληθούν περισσότερες από 500.000 φορολογικές δηλώσεις, αριθμός ασήκωτος για το taxisnet.

Θα πει κάποιος, για ποιο λόγο να μην δοθεί μια ολιγοήμερη παράταση. Αυτό αποκλείεται κατηγορηματικά από το υπουργείο Οικονομικών καθώς εμφανίζεται κάθετα αντίθετη η τρόικα, η οποία σημειωτέον εξέφρασε πολύ μεγάλες αντιρρήσεις και για την παράταση που δόθηκε από τις 30 Ιουνίου στις 14 Ιουλίου.

Αυτό που πονοκεφαλιάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι να βρεθεί αντιμέτωπο με περίπου μισό εκατομμύριο φορολογούμενους οι οποίοι δεν θα προλάβουν να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση επειδή θα το επιχειρήσουν την τελευταία στιγμή, και θα πρέπει στη συνέχεια να τους επιβάλλει τις σχετικές κυρώσεις. Αυτές είναι η επιβολή πρόσθετου φόρου λόγω μη αναγνώρισης των δαπανών με αποδείξεις και η επιβολή προστίμου τουλάχιστον 100 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση δεν αλλάζουν οι προθεσμίες πληρωμής του φόρου που θα προκύψει με τα εκκαθαριστικά.  Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις με την πρώτη έως το τέλος Ιουλίου, τη δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και την τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου.


Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.