fbpx
Skip to main content

Eurogroup: Μέσα στον Ιούλιο τα προαπαιτούμενα, τον Οκτώβριο το χρέος

Ραντεβού τον Οκτώβριο, οπότε καλώς εχόντων των πραγμάτων η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες  για την εκταμίευση των δανείων, έκλεισε χθες το Eurogroup με τη χώρα μας.

Ενα ραντεβού που θα σηματοδοτεί την έναρξη των διαπραγματεύσεων τόσο για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των δανείων που η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό όσο και για την περαιτέρω ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Την ικανοποίησή του για την εκπλήρωση των έξι προαπαιτουμένων που συνδέονταν με την εκταμίευση της δόσης του Μαΐου, ύψους ενός δισ. ευρώ, εξέφρασε πάντως χθες από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ευρωομάδας Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτουμένων που συμφωνήθηκαν τον Απρίλιο. Ο επικεφαλής του  EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι η δόση θα εκταμιευθεί εντός της εβδομάδας και υπενθύμισε ότι παραμένουν προς εκταμίευση 2,8 δισ. ευρώ, από τα οποία ένα δισ. ευρώ μπορεί να εκταμιευθεί τον Αύγουστο, εφόσον ικανοποιηθούν τα τελευταία έξι προαπαιτούμενα. Σύμφωνα με τον Γ. Ντεϊσελμπλούμ, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης διαβεβαίωσε το Eurogroup ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ικανοποιήσει έως τις αρχές Αυγούστου τα τελευταία έξι προαπαιτούμενα που συνδέονται με τη δόση του Ιουνίου, ύψους ενός δισ. ευρώ.

Η ΤΡΟΪΚΑ. Ο Γ. Ντεϊσελμπλούμ ανέφερε επίσης ότι το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας μεταβαίνει στην Αθήνα εντός της εβδομάδας προκειμένου να αποτιμήσει την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η πέμπτη και τελευταία αξιολόγηση θα αρχίσει επίσημα όταν ικανοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης.
Από την πλευρά τους, ελληνικές κυβερνητικές πηγές τόνιζαν χθες στις Βρυξέλλες ότι ο επόμενος στόχος της Ελλάδας είναι η υλοποίηση των έξι προαπαιτουμένων έως τα τέλη Ιουλίου, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του ενός δισ. ευρώ εντός του Αυγούστου. Οι ίδιες πηγές διαβεβαίωναν, επίσης, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η πέμπτη και τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις αποφάσεις που αφορούν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Πηγή: Τα Νέα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.