fbpx
Skip to main content

"Πανικός" στο σύστημα για τις φορολογικές δηλώσεις

ΝΕΟ

Το θέατρο του παράλογου εξελίσσεται και φέτος με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και με θεατές τους φορολογούμενους και τους λογιστές που καλούνται να υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέσα από τις συμπληγάδες ενός συστήματος Taxisnet που παρουσιάζει διαρκώς προβλήματα και πολλές φορές υπολειτουργεί.

Η προσπάθεια για την ηλεκτρονική υποβολή ακόμη μιας απλής φορολογικής δήλωσης εξελίσσεται σε «παιχνίδι» για γερά νεύρα αφού μέχρι να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία απαιτείται ακόμη και πάνω από μια ώρα.

Όπως μας λένε οι λογιστές η πρόσβαση στις υπηρεσίες τους Taxisnet γίνεται μετ΄ εμποδίων. Σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι εφικτή ούτε η είσοδος στο σύστημα. «Ακόμη κι αν κατορθώσεις να εισέλθεις στο σύστημα η χαρά σου δεν διαρκεί για πολύ αφού μετά από λίγο βρίσκεσαι πάλι απ΄ έξω» λένε χαρακτηριστικά και φανερά εκνευρισμένοι. Τα περισσότερα προβλήματα παρουσιάζει η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων φυσικών προσώπων (Ε1) σε μια περίοδο κατά την οποία η οποιαδήποτε καθυστέρηση στην υποβολή τους φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας. Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά φορολογούμενους και λογιστές.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 4.773.325  δηλώσεις  και εκτιμάται ότι εκκρεμούν να υποβληθούν ακόμη περίπου 1 εκατομμύριο ενώ 450.000 δηλώσεις έχουν αποθηκευτεί προσωρινά στο σύστημα.

Για να εκπληρωθεί η σχετική υποχρέωση θα πρέπει τις επόμενες οκτώ ημέρες (έως και τις 14 Ιουλίου που λήγει η σχετική προθεσμία) να υποβάλλονται κατά μέσο όρο καθημερινά περίπου 200 χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις.  Κατά μέσο όρο τις τελευταίες ημέρες υποβάλλονται περίπου 100.000 έως 120.000 φορολογικές δηλώσεις. Αν δεν αυξηθεί δραματικά αυτός ο αριθμός, τότε τις τελευταίες δυο ημέρες της προθεσμίας θα πρέπει να υποβληθούν περισσότερες από 500.000 φορολογικές δηλώσεις, αριθμός ασήκωτος για το taxisnet.

Με ανησυχία παρακολουθεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το ρυθμό υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ο οποίος βρίσκεται σε οριακό σημείο σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί. Το υπουργείο βλέποντας να  έχει μειωθεί ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων μετά την παράταση που δόθηκε, απευθύνει διαρκώς έκκληση στους φορολογούμενους και τους λογιστές-φοροτεχνικούς να σπεύσουν μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα 14 Ιουλίου που εκπνέει η προθεσμία να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις. Μάλιστα διαμηνύει ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση και όσοι υποβάλουν τη δήλωσή τους εκπρόθεσμα θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου.

Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ενώ υπενθυμίζουν ότι η πρώτη δόση του φόρου που προκύπτει με την εκκαθάριση της δήλωσης  ή ολόκληρο το ποσό με έκπτωση 1,5% θα πρέπει να καταβληθεί ως 31 Ιουλίου.  Η δεύτερη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.


Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.