fbpx
Skip to main content

ΓΓΠΣ : Πρωτοβουλίες για την περαιτέρω διασφάλιση των φορολογικών δεδομένων

Πρωτοβουλίες για την περαιτέρω διασφάλιση των πληροφοριακών συστημάτων της φορολογικής διοίκησης λαμβάνει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρης Τσαβδάρης διοργανώνει την Πέμπτη 17 Ιουλίου στο ΚΕΠΥΟ ειδική εκδήλωση για τους προϊστάμενους εφοριών, τελωνείων, ελεγκτικών υπηρεσιών και κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας των παρεχόμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.

Στην εκδήλωση θα αναλυθούν και θα επισημανθούν θέματα ασφάλειας που κατά καιρούς έχουν παρουσιασθεί και τα οποία έχουν προκαλέσει προβλήματα τόσο στη λειτουργία της ΓΓΠΣ όσο και στην δημοσία εικόνα της φορολογικής διοίκησης.  

Στόχος της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων είναι να υπάρξουν οι δικλείδες ασφαλείας που θα ικανοποιούν τους βασικούς στόχους, της εμπιστευτικότητα, ακεραιότητα και διαθεσιμότητας των φορολογικών δεδομένων.  

Σε συνεργασία με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων έχει το τελευταίο έτος δώσει μεγάλη προσοχή στην «οχύρωση» του φορολογικού απορρήτου μέσα από νέους κανόνες συμπεριφοράς και λειτουργίας των φορολογικών υπηρεσιών και των στελεχών της διοίκησης.  

Πιο συγκεκριμένα:

Απαγορεύεται πλέον η καθ’ οιονδήποτε τρόπο ανάγνωση, αντιγραφή, τροποποίηση ή διαγραφή φορολογικών δεδομένων από μη δικαιούμενα και εξουσιοδοτημένα πρόσωπα.

Διασφαλίζεται πλέον η δυνατότητα ελέγχου και εξακρίβωσης των δεδομένων που έχουν τύχει επεξεργασίας στο πλαίσιο λειτουργίας κάποιου φορολογικού συστήματος (από ποιον και πότε).

Εξασφαλίζεται ότι μόνον εξουσιοδοτημένα πρόσωπα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που εμπίπτουν στον τομέα της αρμοδιότητάς τους.

Διασφαλίζεται η ασφαλής μετάδοση (εμπιστευτικότητα και ακεραιότητα) των δεδομένων, τόσο από τα υπόχρεα πρόσωπα προς τη ΓΓΠΣ, όσο και από τη ΓΓΠΣ προς τους αρμόδιους φορείς.

Πηγή: e-forologia

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.