fbpx
Skip to main content

Ερχεται ψαλίδι στον φόρο ακινήτων

Λιγότερο φόρο ακινήτων σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους φέρνουν οι αλλαγές που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, με τις οποίες αφενός διορθώνονται αδικίες, αφετέρου ανοίγει ο δρόμος για την εκκαθάριση του φόρου και την πληρωμή του από τους ιδιοκτήτες.

Με την εφαρμογή των αλλαγών που προβλέπει εισήγηση του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη προς τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, προκύπτουν ελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων σε 4.500 περιοχές από όλη τη χώρα που εντάχθηκαν στο σύστημα αντικειμενικών τιμών το 2011 στον συμπληρωματικό φόρο (για ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ), ενώ δίνεται προθεσμία σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για να τροποποιήσουν αναδρομικά το Ε9 ώστε να αποφύγουν χαράτσια. Πρόκειται για αλλαγές με τις οποίες ρυθμίζονται εκκρεμότητες που υπήρχαν στον υπολογισμό του φόρου και γίνεται εφικτή η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του Ιουλίου. Ετσι, εκατομμύρια φορολογούμενοι θα ενημερωθούν μέσω email για τις οφειλές τους, τόσο για τον ΕΝΦΙΑ όσο και για τον συμπληρωματικό φόρο που επιβάλλεται σε ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ.
Παράλληλα η κυβέρνηση σχεδιάζει να επανεξετάσει παραμέτρους του νέου φόρου ακινήτων και να προχωρήσει σε νέες ελαφρύνσεις μετά την ολοκλήρωση της είσπραξής του, όταν θα έχει προκύψει σαφής εικόνα για την εισπραξιμότητά του.
«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν σήμερα τις πέντε αλλαγές-κλειδιά που φέρνουν μικρότερο φόρο και αναλυτικά παραδείγματα για το πώς διαμορφώνεται η επιβάρυνση σε ακίνητα σε όλη την Ελλάδα.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΟΥ Ε9
Τροποποιήστε λάθη αναδρομικά
Δυνατότητα να διορθώσουν τα όποια λάθη στην υποβολή του Ε9 θα έχουν εκ νέου οι ιδιοκτήτες ακινήτων, γεγονός που ανοίγει παράθυρο για μικρότερο φόρο στην περίπτωση που η τροποποιητική δήλωση είναι χαμηλότερη από την αρχική. Το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει τη δυνατότητα αναδρομικής τροποποίησης του Ε9 και αντίστοιχα του ΦΑΠ 2011, 2012, 2013 αλλά και του ΕΝΦΙΑ 2014 μέχρι το τέλος Νοεμβρίου του 2014. Ουσιαστικά δηλαδή θα ανοίξει εκ νέου η σχετική εφαρμογή στο Taxisnet και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να τροποποιήσουν τα λάθη και τις παραλείψεις. Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, σε περίπτωση που ο τελικός φόρος είναι χαμηλότερος από αυτόν που θα εκκαθαριστεί, το ποσό θα συμψηφιστεί με τις δόσεις που έχουν καταβληθεί έως τότε. Με δεδομένο ότι ο ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται σε έξι δόσεις, τα χρήματα των πρώτων δόσεων θα καλύψουν το νέο ποσό και ανάλογα με τη διαφορά θα μειωθούν ή και θα εξαλειφθούν οι υπόλοιπες.

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα και αν κάνει αλλαγές, ο φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώνει κανονικά τις οφειλές του μέχρι τη στιγμή του συμψηφισμού. Οπως αναφέρουν φοροτεχνικά στελέχη, η εν λόγω ρύθμιση αφορά ως επί το πλείστον χιλιάδες αγρότες που είχαν δηλώσει περισσότερες εκτάσεις από αυτές που πραγματικά κατείχαν ώστε να λάβουν υψηλότερη επιδότηση και τώρα φορολογούνται για εκτάσεις που δεν κατέχουν.

Οικοπέδα
Μείωση Συντελεστή Αξιοποίησης
Σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ θα προκύψει σε ακίνητα και οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες μπήκαν πρόσφατα στο σύστημα υπολογισμού αντικειμενικών αξιών. Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, σε αυτές τις περιπτώσεις ο Συντελεστής Αξιοποίησης Οικοπέδου (ΣΑΟ) θα είναι 0,6 και όχι 0,8 ή 1 ή ενδεχομένως ακόμα μεγαλύτερος όπως ισχύει στις υπόλοιπες. Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 4.500 περιοχές σε όλη την Ελλάδα, κυρίως στην περιφέρεια αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα, στις οποίες από το 2011 και μετά η αξία των ακινήτων υπολογίζεται με το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού. Με δεδομένο ότι ο Συντελεστής Αξιοποίησης Οικοπέδου είναι κομβικός για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, η εξέλιξη αυτή μεταφράζεται εντέλει σε σημαντική μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης κυρίως για τους κατόχους μεγάλων οικοπέδων, οι οποίοι σε άλλη περίπτωση θα καλούνταν να πληρώσουν δεκάδες ή και εκατοντάδες ευρώ επιπλέον φόρο για την περιουσία τους.

ΑΛΛΑΓΗ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ. Αντίστοιχα, προκύπτει και επιπλέον – έμμεση – έκπτωση καθώς ο υπολογισμός με ΣΑΟ 0,6 μειώνει και τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας. Ετσι, πολλοί είναι εκείνοι που δεν θα κληθούν να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο, καθώς η αξία πέφτει κάτω από το όριο των 300.000 ευρώ ή εναλλακτικά θα «πέσουν» σε χαμηλότερο κλιμάκιο και άρα θα επιβαρυνθούν με μικρότερο συμπληρωματικό φόρο.

συμπληρωματικός φόρος
Φρένο στην υπερφορολόγηση
Σημαντική μείωση στον συμπληρωματικό φόρο – ο οποίος επιβάλλεται σε όσους έχουν συνολική ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 300.000 – προκύπτει από την προσθήκη του Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου, ο οποίος δεν προβλεπόταν στις αρχικές ρυθμίσεις. Στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών είναι ο εν λόγω συντελεστής να έχει ανώτατο πλαφόν τη μονάδα και σε πολλές περιπτώσεις θα είναι σημαντικά χαμηλότερος, ξεκινώντας από το 0,2 και φτάνοντας το 0,8.  Στην περίπτωση που δεν υπήρχε ο εν λόγω συντελεστής, η επιβάρυνση που θα προέκυπτε για τα οικόπεδα (και κατ’ επέκταση για τα ακίνητα) αυτής της κατηγορίας θα ήταν αυξημένη κατά 100% έως και 400%! Επιπλέον, το γεγονός ότι με την επιβολή του εν λόγω συντελεστή μειώνεται σημαντικά η φορολογητέα αξία του ακινήτου έχει άμεσο αντίκτυπο και στη συνολική περιουσία του εκάστοτε φορολογουμένου. Ετσι, η αθροιστική μείωση που προκύπτει για όσους έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ είναι σημαντική.

ανασα. Με δεδομένο μάλιστα ότι, καθώς οι αντικειμενικές αξίες δεν έχουν προσαρμοστεί προς τα κάτω τα τελευταία χρόνια, το όριο για την υποβολή πρόσθετου φόρου πιάνει εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων κυρίως λόγω παραθεριστικής κατοικίας ή οικοπέδων που έχουν κληρονομήσει, η εν λόγω αλλαγή είναι ιδιαίτερα σημαντική και θα δώσει «ανάσα» εκατοντάδων ή και χιλιάδων ευρώ στην τελική φορολογία.

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Παράταση μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου
Οι αλλαγές που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών αφορούν και τα νομικά πρόσωπα, καθώς τους επεκτείνει χρονικά την προθεσμία να υποβάλουν ηλεκτρονικά την περιουσιακή τους κατάσταση μέσω της εφαρμογής του Ε9 ώστε να μην προκύψουν προβλήματα κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και ενδεχομένως του πρόσθετου φόρου. Συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις νομικών προσώπων (κυρίως δηλαδή εταιρειών) που είχαν αρχικά στείλει στην Εφορία τη λίστα των ακινήτων τους ηλεκτρονικά σε φύλλο υπολογισμού Excel, θα δοθεί παράταση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου για τροποποίηση του Ε9 και αποστολή με τον σωστό τρόπο, δηλαδή μέσω της εφαρμογής του Taxisnet. Ετσι, και σε αυτή την περίπτωση ο υπολογισμός και η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και του πρόσθετου φόρου θα γίνει με την ορθή διαδικασία.

ΜΕΣΩ TAXISNET. Επιπλέον, σε περίπτωση αλλαγής των περιουσιακών στοιχείων, λόγω π.χ. κάποιας αγοραπωλησίας ακινήτου από μια επιχείρηση, η αλλαγή θα γίνεται από εδώ και στο εξής κανονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του Taxisnet, χωρίς να απαιτείται η εκ νέου αποστολή κάποιας λίστας στο Excel, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Εννοείται επίσης ότι οι παραπάνω αλλαγές, που αφορούν την ύπαρξη του Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου, έχουν πλήρη εφαρμογή και στα ακίνητα που κατέχουν νομικά πρόσωπα, γεγονός που μεταφράζεται σε σημαντική μείωση του συμπληρωματικού φόρου, κυρίως για επιχειρήσεις με ακίνητη περιουσία στην περιφέρεια.

ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΕΣ
Υποβολή Ε9 σε τέσσερις μήνες
Στην περίπτωση ακινήτων που έρχονται στην κατοχή του ιδιοκτήτη τους λόγω κληρονομιάς, η υποχρέωση υποβολής Ε9 θα τίθεται σε εφαρμογή τέσσερις μήνες μετά τον θάνατο του κληρονομούμενου. Θα συμπίπτει δηλαδή με την προθεσμία για την αποδοχή της κληρονομιάς. Αυτό, όπως εξηγούν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, είναι ιδιαίτερα σημαντική αλλαγή, καθώς από εδώ και πέρα οι κληρονόμοι θα μπορούν να αποφασίσουν αν θα αποδεχθούν ή θα αποποιηθούν την κληρονομιά πριν κληθούν να συμπεριλάβουν τα ακίνητα στη φορολογική τους δήλωση. Ετσι, ουσιαστικά εξαλείφεται το παράδοξο να πρέπει κανείς να υπολογίσει ως περιουσιακό του στοιχείο – και κατά συνέπεια να φορολογηθεί – κάποιο ακίνητο ή ποσοστό αυτού το οποίο εν τέλει δεν θέλει ή δεν τον συμφέρει να αποκτήσει. Σε αυτή την περίπτωση ο φορολογούμενος έπρεπε να υποβάλει στη συνέχεια τροποποιητική δήλωση για να διορθώσει το «λάθος» και να μπει στη διαδικασία συμψηφισμού των φόρων για κάτι που ουσιαστικά ποτέ δεν είχε στην κατοχή του.

διευκολυνει. Επιπλέον, όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η διάταξη διευκολύνει τις συνεννοήσεις μεταξύ των κληρονόμων με την τράπεζα αλλά και την Εφορία, κυρίως σε περιπτώσεις πολλών εμπλεκομένων. Και αυτό γιατί η προθεσμία των τεσσάρων μηνών δίνει αρκετό χρόνο για διαπραγματεύσεις στην περίπτωση που το ακίνητο επιβαρύνεται με βάρη ή κάποιος από τους κληρονόμους αποφασίσει να αποποιηθεί της κληρονομιάς.

Πηγή: Τα Νέα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.