fbpx
Skip to main content

Ελάχιστες οι αναφορές πολιτών για τις μη ανταποδοτικές χρεώσεις

Δεν ανταποκρίθηκαν οι καταναλωτές στο κάλεσμα του υπουργείου Ανάπτυξης για την επισήμανση φόρων υπέρ τρίτων και μη ανταποδοτικών χρεώσεων που επιβαρύνουν τις συναλλαγές τους, είτε με το Δημόσιο, είτε με ιδιωτικούς φορείς.



  Αν και ο ειδικός διαδικτυακός ιστότοπος (http://ggevm.cloudapp.net), όπου οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν επώνυμα ή ανώνυμα τις χρεώσεις αυτές, έχει ανοίξει από τις 24 Ιουνίου, μέχρι σήμερα έχουν αναρτηθεί μόλις 163  αναφορές – καταγγελίες.
Το υπουργείο Ανάπτυξης προσδοκούσε πως με τη λειτουργία του συγκεκριμένου ιστότοπου και με τη συμμετοχή των πολιτών, θα μπορούσε να εντοπίσει όλες τις χρεώσεις υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών.

Παραδείγματα καταγγελιών

1) Πολίτης κατήγγειλε ότι προκειμένου να σφραγίσει το ηλεκτρικό σχέδιο του σπιτιού του και να καταστεί έγκυρο αναγκάσθηκε να καταβάλει υπέρ του Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Κέρκυρας «χαράτσι» 100 ευρώ πλέον του πόσού των 150 ευρώ που πλήρωσε στον ηλεκτρολόγο.

2) Παράπονα διατυπώθηκαν για το γεγονός ότι για κάθε τακτοποίηση αυθαίρετου υπάρχει χαράτσι 3% επί του παραβόλου υπέρ ΤΕΕ.

3) Καταγγέλθηκε το γεγονός ότι σε όλες τις μισθώσεις ακίνητων παρακρατείται από το Δημόσιο ποσοστό από το καταβαλλόμενο μίσθωμα υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων.

4) Παράπονα διατυπώθηκαν για τον Ειδικό Λογαριασμό Ιδιωτικής Γενικής Εκπαίδευσης (ΕΛΙΓΕ) και την καταβολή παραβόλου από 1% έως και 2% επί των διδάκτρων.

5) Καταγγέλθηκε πως στα εισιτήρια των πλοίων (γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη) χρεώνουν 0,50 ευρώ ανά εισιτήριο για έξοδα καβοδέτη.

6) Παράπονα εκφράσθηκαν για την επιβάρυνση 2% ως φόρου υπέρ τρίτων στο εισιτήριο του ΟΣΕ.

7) Μια ακόμη καταγγελία αφορά στους λογαριασμούς ύδρευσης του Νομού Πρεβέζης οι οποίοι επιβαρύνονται με εισφορά 0,99 ευρώ υπέρ του Δήμου.

Οι καταγγελίες αυτού του είδους και όλες όσες κατατεθούν στον ειδικό διαδικτυακό ιστότοπο του υπουργείου Ανάπτυξης θα διασταυρωθούν από τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να εξαλειφθούν οι μη ανταποδοτικές χρεώσεις.

Πηγή:e-forologia

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.