fbpx
Skip to main content

Οι καυτοί φάκελοι του Γκ. Χαρδούβελη

Μπροστά του έχει ένα καυτό πεντάμηνο το οποίο δε θα καθορίσει μόνο την πορεία του ίδιου ως τσάρου της οικονομίας, αλλά και την πορεία της χώρας για δεκαετίες.


Ο Γκίκας Χαρδούβελης έχει μπροστά του έναν μαραθώνιο στον οποίο ο τερματισμός δεν είναι το μοναδικό ζητούμενο. Θα πρέπει να πλασαριστεί και ψηλά προκειμένου να πάρει στο τέλος το… μετάλλιο της απομείωσης του ελληνικού χρέους, το οποίο είναι και ο νέος εθνικός στόχος καθώς θα σημάνει και την τυπική έξοδο της χώρας από την κρίση και την ασφυκτική επιτήρηση αγορών και εταίρων, αναφέρει το capital.gr.

Ας δούμε όμως ποιες στροφές έχει ο μαραθώνιος αυτός τις οποίες θα πρέπει να πάρει χωρίς να σκοντάψει:

Προϋπολογισμός-δημοσιονομικά
Καθρέπτης κάθε υπουργού Οικονομικών είναι ο προϋπολογισμός. Το πρώτο εξάμηνο του έτους εκτελείται εντός των στόχων και ο μεγάλο ζητούμενο είναι η υπερκάλυψη αυτών των στόχων να συνεχιστεί έως και το τέλος του έτους, με σημαντικό σταθμό το 9μηνο, δηλαδή το τέλος Σεπτεμβρίου. Αυτό στο οποίο δεν έχει περιθώρια αποτυχίας ο υπουργός είναι στο να μαζέψει με επιτυχία τα περίπου 7,6 δισ. ευρώ που πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι έως το τέλος του έτους με φορολογικά ραβασάκια, όπως είναι ο φόρος ακινήτων, τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος και τα τέλη κυκλοφορίας. Την ίδια ώρα θα πρέπει να συνεχίσει με επιτυχία να συγκρατεί τις δαπάνες και να χειρίζεται με μαεστρία ζητήματα που μπορούν να τινάξουν την μπάνκα στον αέρα, όπως είναι οι δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν ομάδες εργαζομένων όπως οι ένστολοι. Από την επιτυχία στο δημοσιονομικό μέτωπο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και η επιτυχία της υλοποίησης των σχεδιασμών του κυβερνητικού επιτελείου για μείωση της φορολογίας.

Μεταρρυθμίσεις
Οι μεταρρυθμίσεις μαζί με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού είναι τα δυο μεγάλα ζητούμενα για την τρόικα και θα καθορίσουν τη στάση της τους επόμενους κρίσιμους μήνες. Το βαθμό σημαντικότητας των μεταρρυθμίσεων ανέδειξε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών με επιστολές που απέστειλε σε όλους τους ομολόγους που εμπλέκονται σε μνημονιακές δεσμεύσεις υπενθυμίζοντας τις εκκρεμότητας και τα χρονοδιαγράμματα ανά υπουργείο. Τα έξι προαπαιτούμενα για τη δεύτερη υποδόση του 1 δισ. ευρώ και οι περίπου 450 μνημονιακές δράσεις που εκκρεμούν από προηγούμενες αξιολογήσεις της τρόικας θα πρέπει να έχουν τελειώσει έως το Σεπτέμβριο.

Τρόικα
Οι επικεφαλής των απεσταλμένων των δανειστών αναμένονται στην Αθήνα μετά τις 15 Σεπτεμβρίου για, ίσως, τη σημαντικότερη αξιολόγηση που έχει γίνει έως σήμερα στο ελληνικό πρόγραμμα. Στόχος του υπουργού Οικονομικών είναι η αξιολόγηση αυτή να είναι και μια από τις συντομότερες. Θέλει να διαρκέσει το πολύ είκοσι ημέρες προκειμένου να στείλει το μήνυμα σε αγορές και εταίρους ότι η Ελλάδα έκανε ότι της αναλογεί, εκπλήρωσε όλες τις δεσμεύσεις της και πλέον πρέπει να της δοθεί η δυνατότητα να κάνει το επόμενο βήμα.

Eurogroup Οκτωβρίου
Η ουσιαστική επιτυχία της εφαρμογής του ελληνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος θα πρέπει να πιστοποιηθεί από το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Οκτωβρίου. Μια έγκριση της συμφωνίας που θα έχει πριν επιτευχθεί με την τρόικα θα αποτελέσει την επιτυχή τελευταία στροφή πριν την τελική ευθεία για το μεγάλο ζητούμενο. Τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Διευθέτηση χρέους
Πρόκειται για τον τελευταίο αλλά σημαντικότερο αγώνα. Είναι ο μεγάλος τελικός. Η Ελλάδα επιθυμεί στη σχετική διαπραγμάτευση που αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Οκτωβρίου ή τον Νοέμβριο να πετύχει μια λύση που θα δίνει το σήμα στους πάντες ότι το ελληνικό χρέος είναι πλέον βιώσιμο. Τι σημαίνει αυτό; Λιγότερα τοκοχρεολύσια κάθε χρόνο, περισσότεροι πόροι για δημόσιες επενδύσεις και κοινωνική πολιτική, δανεισμός με ευνοϊκά επιτόκια, πλήρη ομαλοποίηση της οικονομικής κατάστασης με επιστροφή στην κανονικότητα.

Σε αυτήν την πορεία αναμένεται να υπάρξουν και αγκάθια. Αυτό που θέλει η κυβέρνηση και προσωπικά ο υπουργός Οικονομικών είναι να μην υπάρξουν πολιτικές αναταράξεις που φοβούνται ότι θα οδηγήσουν σε εκτροχιασμό τον παραπάνω σχεδιασμό. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η πολιτική αστάθεια είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ο οίκος Black Rock θεωρεί την Ελλάδα τη χώρα με την υψηλότερη επικινδυνότητα για χρεοκοπία (ακόμη και σε σχέση με την Αργεντινή).

Πηγή: e-forologia

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.