fbpx
Skip to main content

Η ώρα της λυπητερής

Μπορεί με την ολοκλήρωση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, των τροποποιητικών σου και την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ όλοι να αισθάνονται ότι κάπου εδώ λήγουν τα βάσανά τους, στην πραγματικότητα όμως μόλις τώρα αρχίζουν.

Ο λόγος είναι ότι από εδώ και πέρα έρχεται η ώρα του λογαριασμού, ο οποίος είναι υπέρογκος και συνολικά για τους φορολογούμενους ξεπερνά τα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αναφέρει το moneyguru.gr.

Χρονοδιάγραμμα πληρωμών

Για να έχετε μια εικόνα του τι θα πρέπει να περιμένετε για το επόμενο διάστημα, θα πρέπει να υπολογίσετε έναν λογαριασμό που θα περιλαμβάνει φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και τέλη κυκλοφορίας. Οι προθεσμίες συνοπτικά διαμορφώνονται ως εξής:

   - Έως τις 30 Ιουλίου είναι η τελευταία ημερομηνία για την πρώτη από τις τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις του εκκαθαριστικού. Στο εκκαθαριστικό, όπως ήδη γνωρίζετε υπάρχει ο φόρος εισοδήματος, το τέλος επιτηδεύματος, η εισφορά αλληλεγγύης και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης.

   - Τέλος Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου έρχεται η προθεσμία για τη δεύτερη και τρίτη δόση, με μπόνους για όσους εξοφλήσουν το σύνολο του φόρου έως το τέλος Νοεμβρίου μια έκπτωση επί του συνολικού ποσού ύψους 1,5%.

   - Στο τέλος Ιουλίου υπολογιζόταν και η πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα (δεν έχουν ακόμα σταλεί εκκαθαριστικά), πιθανότατα η πρώτη δόση μεταφέρεται για το τέλος Αυγούστου. Αντίστοιχα, οι μηνιαίες ισόποσες δόσεις που είχαν προβλεφθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα μεταφερθούν: τα σενάρια που υπάρχουν είναι είτε για μια διπλή δόση τον Σεπτέμβριο, είτε για πληρωμή της τελευταίας δόσης το τέλος Ιανουαρίου του 2015. Σημειώνεται ότι όταν ένας ιδιοκτήτης εξοφλήσει το σύνολο του ΕΝΦΙΑ με την πρώτη δόση τότε κερδίζει έκπτωση 1,5%.

   - Από τις αρχές Νοεμβρίου και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας, μέσω taxisnet όπως καθιερώθηκε από πέρυσι.

Δυσκολίες για πολλούς

Το μέγεθος της φορολογικής επιβάρυνσης είναι εμφανώς πολύ μεγάλο, όπως αποδεικνύει και η αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο. Επομένως είναι σίγουρο ότι πολλοί είναι εκείνοι που θα επιλέξουν να προχωρήσουν σε κάποια ρύθμιση με την εφορία, αυξάνοντας τις δόσεις στις οφειλές τους και επεκτείνοντας τον ορίζοντα αποπληρωμής.

Με τα σημερινά δεδομένα, οι φορολογούμενοι μπορούν να ρυθμίσουν την εξόφληση των οφειλών τους (με εξαίρεση την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας) σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις το μέγιστο. Ωστόσο, το επιτόκιο που χρεώνεται στην περίπτωση αυτή είναι τσουχτερό και φτάνει στο 8,5%.

Πηγή: Φορολογικά Νέα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.