fbpx
Skip to main content

Ποιοι φόροι πάνε για "κούρεμα" την επόμενη διετία

Ένας οδικός χάρτης για την αναμόρφωση/ μείωση της φορολογίας που θα συνδεθεί με το τέλος του ελληνικού προγράμματος (Μνημόνιο) έχει αρχίσει να διαμορφώνεται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά τις έντονες αναδράσεις και τη δυσφορία για τα φετινά, άκρως τσουχτερά εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος, ιδιαίτερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μπήκε προς συζήτηση ένα πλαίσιο παρεμβάσεων με στόχο τη σαφή μείωση ms φορολογίας μισθωτών, αλλά, κυρίως, των αυτοαπασχολουμένων. Τα «όρια» αυτής της παρέμβασης θα προσδιοριστούν από το εύρος της βελτίωσης στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2014.

Το επίπεδο συμφωνίας με την τρόικα, όπως υποστηρίζει το επιτελείο του ΥΠΟΙΚ, είναι απολύτως καθαρό. Εφόσον συνεχιστεί η καλύτερη των προβλέψεων πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού και συνεχιστεί η «διάψευση» των συντηρητικών προβλέψεων της τρόικας για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας, τότε μπορεί να ανοίξει ένα μεγάλο παράθυρο για τη στοχευμένη αρχικά μείωση της φορολογίας και τη γενικευμένη σε δεύτερη φάση.

Δηλωμένη είναι η πρόθεση του πρωθυπουργού να πάει σε μειώσεις της φορολογίας, και μάλιστα εντός του 2014, αν είναι δυνατόν, προκειμένου οι πολίτες να νιώσουν άμεσα ότι οι θυσίες των τελευταίων ετών έχουν πιάσει τόπο και ότι στην πράξη η οικονομία οδηγείται με ασφάλεια στην έξοδο από την κρίση.

Αυτό, όπως σημειώνουν στο οικονομικό επιτελείο, μπορεί να γίνει αποτελεσματικό μόνο μέσω αύξησης του πραγματικού εισοδήματος των νοικοκυριών. Αναλυτικά τα όρια μεταξύ σχεδιασμού / κυβερνητικών προθέσεων και τρόικας για τις αλλαγές στη φορολογία είναι τα ακόλουθα:

Σε προτεραιότητα βρίσκονται έξι παρεμβάσεις, σε δύο δόσεις. Σε πρώτη φάση προωθούνται:

Η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από την έναρξη της επόμενης χειμερινής περιόδου, δηλαδή από τις 15 Οκτωβρίου, προκειμένου να ζεσταθούν φέτος περισσότερα νοικοκυριά και να μην επαναληφθεί το τριτοκοσμικό φαινόμενο της αιθαλομίχλης στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τη μείωση του ΕΚΦ κατά 20%, που θα μεταφραστεί σε μια μείωση της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά 8-10 λεπτά του ευρώ, μαζί με την ενίσχυση της επιδοματικής πολιτικής για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης από τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.

Στη διάθεσή τους στο υπουργείο Οικονομικών έχουν στοιχεία τα οποία, όπως υποστηρίζουν, δείχνουν την παταγώδη αποτυχία του μέτρου της εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Συνολικά υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο χάνονται, λόγω της μείωσης της κατανάλωσης, περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ. Η απώλεια προέρχεται από τον ΦΠΑ.

Το δεύτερο μέτωπο μείωσης της φορολογίας στο οποίο έχει ποντάρει πολλά το οικονομικό επιτελείο είναι αυτό της έκτακτης εισφοράς. Η εισφορά εκπνέει στο τέλος του έτους και η τρόικα πιέζει ήδη για την επέκτασή της έως και το 2016, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων ετών.

Το υπουργείο Οικονομικών θέλει την κατάργηση της εισφοράς ή, στη χειρότερη περίπτωση, τη σταδιακή μείωσή της, με τελικό στόχο την κατάργησή της έως το 2017. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι από το νέο έτος οι συντελεστές της έκτακτης εισφοράς θα μειωθούν μεσοσταθμικά κατά 50%, με τη μείωση να είναι μεγαλύτερη για τα χαμηλά εισοδήματα και μικρότερη για όσους έχουν υψηλό εισόδημα.

Πιο συγκεκριμένα, η εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 1% για όσους έχουν εισόδημα από 12.000 έως 20.000 ευρώ, 2% για εισόδημα από 20.000 έως 50.000, 3% για εισόδημα από 50.000 έως 100.000 και 4% για εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ. Με-λετάται η μείωση των παραπάνω συντελεστών στο 0,5% για όσους έχουν εισόδημα από 12.000 έως 20.000 και οι επόμενοι συντελεστές να μειωθούν στο 1%, 2% και 3%, αντίστοιχα. Η μείωση θα ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου και οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δουν αύξηση στις αποδοχές τους.

Η διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στις υπηρεσίες εστίασης. Το μέτρο ήταν προσωρινό και εκπνέει στο τέλος του έτους. Από το νέο έτος ο συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση θα πρέπει να επιστρέψει στο 23%. Στο οικονομικό επιτελείο αποκλείουν την επιστροφή του συντελεστή στο 23% και τονίζουν ότι, αν χρειαστεί, θα νομοθετήσουν και μονομερώς, χωρίς, δηλαδή, να λάβουν την έγκριση της τρόικας.

Θεωρούν ότι το μέτρο έχει βοηθήσει σημαντικά στο να γίνει πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό τουριστικό προϊόν, ενώ βοηθά και στο να διατηρούνται θέσεις εργασίας στον κλάδο της εστίασης.


Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.