fbpx
Skip to main content

Χρυσωρυχείο για το ΥΠΟΙΚ ο ΕΝΦΙΑ

Σε χρυσωρυχείο έχει ανακηρυχθεί ανεπισήμως για το υπουργείο Οικονομικών ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων τα εκκαθαριστικά του οποίου πρόκειται να αρχίσουν να εκδίδονται μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο λόγος; Υπάρχουν εκτιμήσεις στο υπουργείο ότι τελικά τα έσοδα από το φόρο θα είναι κατά πολύ υψηλότερα σε σχέση με αυτά που έχουν προβλεφθεί.

Ας δούμε αναλυτικά τους αριθμούς. Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, θα οδηγήσει σε βεβαίωση ενός ποσό που θα προσεγγίζει τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία αναμένεται να εισπραχθούν συνολικά τουλάχιστον 2,65 δισεκατομμύρια.

Παράγοντες του υπουργείο εκτιμούν, ωστόσο, ότι η αρχική πρόβλεψη για βεβαίωση 3 δισ. ευρώ μπορεί να αποδειχθεί μετριοπαθής για μια σειρά από λόγους που έχουν κυρίως να κάνουν με τα εξής:

-οι φορολογούμενοι προχωρούν σε διορθώσεις των δηλώσεων ακινήτων Ε9 προσαυξάνοντας την επιφάνεια των κτισμάτων τους. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αύξησης της φορολογούμενης επιφάνειας είναι η προσθήκη των ημιυπαίθριων χώρων που έχουν τακτοποιηθεί, η προσθήκη των αυθαίρετων κτισμάτων, των κοινόχρηστων χώρων που έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο κ.α.
-έχει υποεκτιμηθεί η επιφάνεια των αγροτεμαχίων και των εκτός σχεδίου εκτάσεων που διαθέτουν οι φορολογούμενοι.

Η αυξημένη βεβαίωση και προσδοκώμενες εισπράξεις από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων είναι και ένα κρυφό χαρτί που θα έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση στην επικείμενη κρίσιμη διαπραγμάτευση με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό των επόμενων ετών.

Πώς θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ
Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αρχίσουν να φορτώνονται στο taxisnet σταδιακά από την 1η Αυγούστου και η εκκαθάριση θα ολοκληρωθεί εντός του ίδιου μήνα για τους περίπου 7 εκατομμύρια φορολογούμενους που θα κληθούν να πληρώσουν φόρο.  

Ο φόρος πρόκειται να πληρωθεί σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση έως το τέλος Αυγούστου. Στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης έως το τέλος Αυγούστου χορηγείται έκπτωση 1,5% επί του συνολικού ποσού.


Πηγή:www.capital.gr

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.