fbpx
Skip to main content

Τελευταία ημέρα για εμπρόθεσμη πληρωμή φόρου - Από αύριο... πρόστιμα

Στις τράπεζες για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου που προέκυψε με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να σπεύσουν σήμερα οι φορολογούμενοι καθώς εκπνέει η προθεσμία.

Όσοι δεν πληρώσουν μέχρι σήμερα τον φόρο που προκύπτει θα επιβαρυνθούν με τόκους και πρόστιμα. Ειδικότερα από αύριο η δόση του φόρου που θα μείνει απλήρωτη θα χαρακτηριστεί ληξιπρόθεσμη και θα αρχίσει να τρέχει ο τόκος 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Αν δεν πληρωθεί μέσα στους δύο πρώτους μήνες τότε τον τρίτο μήνα μπαίνει και πρόστιμο 10%.

Για παράδειγμα, αν μια δόση των 1.000 ευρώ δεν εξοφληθεί στο τέλος Ιουλίου, τότε αυτόματα την 1η Αυγούστου θα επιβαρυνθεί με τόκο 7,3 ευρώ και θα διαμορφωθεί στα 1.007,3 ευρώ (1.000 + 0,73% ). Αν δεν εξοφληθεί ούτε τον δεύτερο μήνα τότε θα αυξηθεί στα 1.014,65 ευρώ (1.007,3 + 0,73%), ενώ αν υπάρξει και τρίτος μήνας καθυστέρησης τότε μπαίνει πρόσθετος φόρος 10% που υπολογίζεται στην αρχική οφειλή. Ετσι το ποσό της οφειλής ανεβαίνει στα 1.114,65 ευρώ (1.014,65 + 100). Δηλαδή μέσα σε τρεις μήνες η οφειλή των 1.000 ευρώ «φούσκωσε» κατά 114,65 ευρώ (αύξηση 11,46%).

Σημειώνεται ότι ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να λήγει σήμερα. Όσοι επιθυμούν να πληρώσουν εφάπαξ το σύνολο της οφειλής θα έχουν έκπτωση 1,5%. Με δεδομένο ότι ο συνολικός φόρος που βεβαιώθηκε με τα εκκαθαριστικά ανέρχεται συνολικά σε 3,75 δισ. ευρώ, θα πρέπει μέχρι και σήμερα να έχουν εισπραχθεί τουλάχιστον 1,25 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, όσοι δεν καταφέρουν να πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί έχουν τη δυνατότητα υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις. Βέβαια θα πληρώσουν αυξημένους τόκους για την αποπληρωμή των οφειλών στην εφορία. Πάντως, όσοι επιθυμούν να υπαχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet δέχεται αιτήσεις μόνο για ληξιπρόθεσμες οφειλές και όχι οφειλές που δεν έχουν καταστεί μη ληξιπρόθεσμες. Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών, έως την ημερομηνία της αίτησης.

Πηγή: Ημερησία

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.