fbpx
Skip to main content

Χαρδούβελης στο Παρίσι: Ξεκινήσαμε μαραθώνιο, έχουμε δρόμο μπροστά μας

«Ξεκινήσαμε έναν μαραθώνιο, έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας». Με τη φράση αυτή ο υπουργός Οικονομικών σφράγισε την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στο Παρίσι.

Εξερχόμενος από το κτίριο του ΟΟΣΑ μετά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις ο Γκ. Χαρδούβελης δε θέλησε να δώσει το στίγμα των προθέσεων των εκπροσώπων των δανειστών ωστόσο σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης εξετάστηκαν κυρίως θέματα που σχετίζονται με την εκτέλεση του προϋπολογισμού και την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Είναι ένας μαραθώνιος, έχουμε δρόμο, μιλήσαμε για τα νούμερα του προϋπολογισμού και τη δουλειά το καλοκαίρι και συνεχίζουμε», δήλωσε ο υπουργός.

Σε ερώτηση αν οι εκπρόσωποι των δανειστών αποδέχθηκαν τα νούμερα του προϋπολογισμού που παρουσιάσθηκαν είπε «φυσικά τα αποδέχθηκαν και συνεχίζουμε» επαναλαμβάνοντας πως «έχουμε δρόμο». Νωρίτερα ο ίδιος είχε τονίσει ότι «είμαστε μπροστά από τα χρονοδιαγράμματα».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική αντιπροσωπία παρουσίασε τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο επτάμηνο τα οποία η τρόικα αποδέχθηκε. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητήθηκε από την Αθήνα να δώσει στοιχεία σχετικά με το πώς θα μπορούσε να καλύψει το δημοσιονομικό κενό που προκαλούν οι απανωτές δικαστικές αποφάσεις, όπως π.χ. για τους δικαστικούς ή τους ένστολους.

Ο Ντέκλαν Κοστέλο, διάδοχος του Ματίας Μόρς, στους επικεφαλής της τρόικας εκπροσωπώντας την Κομισιόν είπε μετά τη συνάντηση: «Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση σήμερα και προσδοκούμε να συνεχίσουμε αύριο με τους υπόλοιπους υπουργούς...».

Σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίτερα, στη διάρκεια της σύσκεψης ήταν επίσης ο κ. Κοστέλο ο οποίος συντάχθηκε ευθέως με τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για την κοινωνική διάσταση των αποφάσεων που θα ληφθούν.

Είμαστε εμπρόθεσμοι σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, προσερχόμενος στη συνάντηση του Παρισιού, της ελληνικής αντιπροσωπείας με εκπροσώπους της τρόικας.

Νωρότερα, μπαίνοντας στις διαπραγματεύσεις ο κ. Χαρδούβελης είχε δηλώσει: «Είμαστε αισιόδοξοι, θέλουμε να αυξήσουμε την αξιοπιστία μας, θέλουμε να δείξουμε ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε τροχιά, τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε διαρθρωτικό επίπεδο» είπε ο κ. Χαρδούβελης και πρόσθεσε: «Δεν πήγαμε διακοπές. Εργαστήκαμε σκληρά όλο τον Αύγουστο, και ως εκ τούτου είμαστε εμπρόθεσμοι σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα».

Στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, με τους εκπροσώπους της τρόικας, Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν) και Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ), στο Παρίσι παρουσιάστηκαν τα πρώτα θετικά στοιχεία του προϋπολογισμού για το επτάμηνο του 2014, από τον κ. Χαρδούβελη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών είναι «απόλυτα εντός των στόχων» που είχαν συμφωνηθεί με την τρόικα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας «αναγνώρισαν τις επιτυχίες στην οικονομία».

Από την ελληνική πλευρά τέθηκε η ανάγκη έμπρακτης αναγνώρισης των θυσιών του ελληνικού λαού και των επιτυχιών στην οικονομία όπως παρουσιάσθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών και αναγνωρίστηκαν από την άλλη πλευρά (την τρόικα).

Την Τετάρτη, παρουσία του κ. Χαρδούβελη, θα συναντήσουν την τρόικα οι άλλοι τέσσερις υπουργοί διαδοχικά: Καταρχάς ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας, θα ακολουθήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, στη συνέχεια ο υπουργός Εργασίας, Ιωάννης Βρούτσης και τέλος ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από το γραφείο του πρωθυπουργού συμμετέχουν οι σύμβουλοι Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου και από το ΠΑΣΟΚ οι Χρήστος Πρωτόπαππας και Κυριάκος Πιερακάκης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να συμβάλλει το Παρίσι στο να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση που θα ακολουθήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Επιδίωξή της, επίσης είναι, να τεθούν εκτός της νέας αξιολόγησης θέματα που επιμένει η τρόικα τα οποία όμως κινδυνεύουν να κλυδωνίσουν την κυβέρνηση όπως: αλλαγές στις αποφάσεις για τις απεργίες και τις ανταπεργίες, καθεστώς απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και πιέσεις για νέες απολύσεις στον δημόσιο τομέα, ενώ παράλληλα επιδιώκει φοροελαφρύνσεις με μειώσεις στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης (50%) και του Ειδικού Φόρου στο Πετρέλαιο Θέρμανσης (20%).

Οι συναντήσεις γίνονται στα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ, που δεν βρίσκονται εντός του κτιρίου του Οργανισμού, αλλά στη «Βίλα Σαϊντ», στο 16° διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Την Πέμπτη το πρωί θα γίνει, με τους επικεφαλής της τρόικας, ένα είδος ανασκόπησης, με τα πρώτα συμπεράσματα από τις εκτιμήσεις και στη συνέχεια προβλέπεται ενημέρωση στους δημοσιογράφους.

Η ελληνική αποστολή θα αναχωρήσει για την Αθήνα, την Πέμπτη το βράδυ.

Πηγή: Ημερησία

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.