fbpx
Skip to main content

Στην προκρούστια κλίνη οι πρόωρες συντάξεις

Μαχαίρι σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις για όσους δεν έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης μελετά το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο της νέας αναμόρφωσης του ασφαλιστικού.


Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Τα Νέα", μελετάται η αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 1 ή 2 χρόνια με μεταβατικό διάστημα (κατά έξι μήνες κάθε έτος) για όσους έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης αλλά δεν έχουν ακόμη θεμελιώσει το δικαίωμα, δηλαδή δεν έχουν πιάσει και το όριο ηλικίας για να συνταξιοδοτηθούν.

Με τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας οι ασφαλισμένοι δεν χάνουν το δικαίωμα να αποχωρήσουν νωρίτερα, απλώς η αποχώρησή τους αυτή μετατίθεται από ένα εξάμηνο έως και 2 έτη.

Εξετάζεται δε, ως εναλλακτικό σχέδιο η αύξηση του χρόνου ασφάλισης για σύνταξη από τις 4.500 ημέρες στις 6.000 ημέρες.

Η αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης προβλέπεται εμμέσως στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ζητεί «να αυξηθεί η συμμετοχή στην απασχόληση και στην ασφάλιση», ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετεί τον στόχο της καταπολέμησης της ανασφάλιστης εργασίας, η οποία, παρά τη μείωση που καταγράφεται «υπό τον φόβο» των υψηλών προστίμων, παραμένει μεγάλη πληγή για τα έσοδα των Ταμείων.

Σημειώνεται ότι σήμερα σε ηλικίας κάτω από τα 53 έτη συνταξιοδοτούνται:

1. Μητέρες με ανήλικα ασφαλισμένες σε ΔΕΚΟ-τράπεζες (βγαίνουν με 25ετία σε ηλικία 52 ετών)

2. Οικοδόμοι (με 4.500 ημέρες οι άνδρες συνταξιοδοτούνται στα 60 και οι γυναίκες στα 55), χορευτές (στα 50), ηθοποιοί μελοδραματικού θεάτρου και μουσικών πνευστών οργάνων (στα 52), ηθοποιοί θεάτρου πρόζας, μουσικοί, τεχνικοί θεάτρου και κινηματογράφου (στα 57 οι γυναίκες με 4.500 ημέρες ασφάλισης), ναυτικοί και ένστολοι και ασφαλισμένοι πριν από το '83 (συνταξιοδοτούνται χωρίς όριο ηλικίας).

Την ίδια ώρα τα άλλα μέτρα του νέου ασφαλιστικού προβλέπουν:

- Βασική σύνταξη.

Η εφαρμογή της αρχίζει από το 2015 και το ύψος της θα είναι στα 360 ευρώ, δηλαδή όσο είναι σήμερα η σύνταξη του ΟΓΑ για τους υπερήλικες. Θα χορηγείται κατά τον χρόνο συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου. Ωστόσο μετά το 2015 θα υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα για όσους συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα έτη.

- Ενοποιήσεις Ταμείων.

Επίκειται εντός του μήνα το πόρισμα του ΚΕΠΕ. Ο σχεδιασμός προβλέπει α) ενοποιήσεις των ταμείων επικουρικής ασφάλισης και των φορέων χορήγησης εφάπαξ σε ανεξάρτητους τομείς, β) Ενοποίηση του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων με τον ΟΑΕΕ, γ) Ένταξη στο ΙΚΑ του νέου μεγάλου Ταμείου που θα προκύψει από την ενοποίηση ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ, με ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για τους ελευθ. επαγγελματίες, δ) Αναδιοργάνωση του ΟΓΑ με βάση το μοντέλο που επελέγη για το μεγάλο επικουρικό, το ΕΤΕΑ, κάτι το οποίο ενδεχομένως παραπέμπει στην υιοθέτηση της "ρήτρας μηδενικού ελλείμματος".

- Οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αύξηση των δόσεων σε 72 ή σε 100 και διαγραφή του 40% των προστίμων και των προσαυξήσεων για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Το σενάριο αυτό, επί του παρόντος προσκρούει στην άρνηση της τρόικα, με την οποία αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις στο Παρίσι.

- Επικουρική σύνταξη.

Από την 1η Ιανουαρίου 2015 όλοι οι φορείς επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας και οι αντίστοιχοι τομείς των Σωμάτων Ασφαλείας λειτουργούν με βάση το μοντέλο που ήδη εφαρμόστηκε για το ΕΤΕΑ.

Πηγή: Φορολογικά Νέα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.