fbpx
Skip to main content

«Παραγωγικές» συζητήσεις με την τρόικα

Ολοκληρώθηκαν χθες οι συναντήσεις που είχαν στο Παρίσι ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κ. Μητσοτάκης με τους εκπροσώπους της τρόικας.

«Είχαμε παραγωγικές συζητήσεις σήμερα με τους υπουργούς. Θα έχουμε μία επισκόπηση αύριο και ελπίζουμε να έχουμε την πλήρη αξιολόγηση προς τα τέλη Σεπτεμβρίου», δήλωσε μετά τις συνομιλίες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο.

Κατά τη διάρκεια των χθεσινών συναντήσεων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τέθηκαν από ελληνικής πλευράς τα θέματα, αρμοδιότητας κάθε υπουργού, που πρέπει να προωθηθούν, με την τρόικα να επιφυλάσσεται να παρουσιάσει στις σημερινές συναντήσεις τις δικές της θέσεις.

Σήμερα Πέμπτη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αναμένεται να γίνει μια συνολική ανασκόπηση και να δοθούν απαντήσεις στα θέματα που τέθηκαν και θα τεθούν στην διαπραγμάτευση όπως για τις φοροαπαλλαγές, τον ΕΝΦΙΑ, τα δάνεια, τους πλειστηριασμούς κλπ.
Νωρίτερα την Τετάρτη, διαρρέονταν από οικονομικούς κύκλους του υπουργείου Οικονομικών ότι οι συζητήσεις εξελίσσονται σε θετική ατμόσφαιρα, με «διάθεση σύγκλισης» των δύο μερών.

Επίσης εκτιμούν ότι δεν υπάρχει για τους επόμενους δώδεκα μήνες πρόβλημα με το «χρηματοδοτικό κενό» καθώς, πρόκειται για «τεχνικό πρόβλημα» που έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση της χώρας η οποία πιστεύεται ότι θα εξασφαλιστεί χωρίς δυσκολία.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του Reuters, που επικαλείται κυβερνητικό αξιωματούχο, η Ελλάδα θα μπορέσει να εκδώσει επταετή ομόλογα μέχρι το τέλος του έτους και δεν υπάρχει ανησυχία για την εξεύρεση πηγών.

Σύμφωνα με τους παραπάνω κύκλους, το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ήδη βγει στις αγορές με ομόλογα αυξάνει την εμπιστοσύνη των αγορών, ενώ προσθέτουν ότι θα υπάρξει ανταλλαγή των έντοκων γραμματίων τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας με άλλα 12μηνα, 18μηνα ή 24μηνα.

Εκτιμούν επίσης πως η διαπραγμάτευση για το χρέος θα ξεκινήσει αμέσως μετά την αξιολόγηση της τρόικας.

Τέλος, αναφέρουν πως οι γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως τα γεγονότα στην Ουκρανία, έχουν φέρει το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας σε δεύτερη μοίρα.

Πιστεύουν, ωστόσο, ότι το Παρίσι θα βοηθήσει σε μια γρήγορη εξέλιξη στο θέμα της αξιολόγησης.

Σε θετικό κλίμα διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους στο Παρίσι, δήλωσε χθες  από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας στον ΑΝΤ1. "Το κλίμα είναι θετικό. Διαπιστώθηκε ότι ο προϋπολογισμός στο 7μηνο είναι εντός στόχων", τόνισε και πρόσθεσε: "Η ελληνική πλευρά έθεσε καθαρά την ανάγκη να υπάρξει και έμπρακτη αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού… Οι εταίροι αναγνώρισαν όλη αυτή την προσπάθεια".

Πηγή: Express

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.