fbpx
Skip to main content

Πρόστιμα ύψους 33,6 εκατ. ευρώ για υποθέσεις αδήλωτης εργασίας

ΝΕΟ

Πρόστιμα ύψους 33,6 εκατ. ευρώ για υποθέσεις  αδήλωτης εργασίας επέβαλαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Εργασίας στο διάστημα 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 31 Ιουλίου 2014.


  Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας στο διάστημα 15 Σεπτεμβρίου 2013 - 31 Ιουλίου 2014, διενεργήθηκαν στα πλαίσια του ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου «Αρτεμις» έλεγχοι σε 20.179 επιχειρήσεις και σε σύνολο 119.122 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 3.254 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 2,73%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 33.613.725 ευρώ.
Μόνο τον Ιούλιο σε 2.898 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν και σε σύνολο 12.492 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 839, δηλαδή το 6,72% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που ελέγχθηκαν. Παράλληλα, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για τις παραπάνω παραβάσεις ανέρχονται στα 8.730.119 ευρώ.
Σημειώνεται πως οι έλεγχοι διενεργούνται από την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης (Ε.ΥΠ.Ε.Α.) του ΙΚΑ και από μικτά κλιμάκια Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων και Επιθεωρητών Ασφάλειας & Υγείας της Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε και τη συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας σε περιπτώσεις εκτεταμένης παραβατικότητας.
Τα πρόστιμα είναι ενιαία, επιβάλλονται άμεσα και επιτόπια ενώ ανέρχονται στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού δηλαδή 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο. Όσα πρόστιμα επιβάλλονται από το Σ.ΕΠ.Ε διαβιβάζονται απευθείας στις εφορίες της χώρας, ενώ αυτά της Ε.ΥΠ.Ε.Α. διαβιβάζονται απευθείας στα ασφαλιστικά ταμεία και το ΙΚΑ, χωρίς να περνούν πλέον από τις Τοπικές Διοικητικές Επιτροπές.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ελέγχων ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε ότι η απόφασή της κυβέρνησης για την επιχειρησιακή ενιαιοποίηση των βασικών ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας, και την αξιοποίηση κοινών εργαλείων και διαδικασιών για τον εστιασμένο έλεγχο της αδήλωτης εργασίας, αποδείχθηκε σωστή.

Πηγή: e-forologia

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.