fbpx
Skip to main content

«Μπρα ντε φερ» με την τρόικα για μείωση της έκτακτης εισφοράς

Με τη μείωση κατά 30% του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης την οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη ΔΕΘ, έγινε η αρχή για την υλοποίηση του σχεδίου με τις φοροελαφρύνσεις και πλέον η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος των προσπαθειών της στη μεγάλη «μάχη» με την τρόικα για το κόψιμο στο μισό της έκτακτης εισφοράς από τον Ιανουάριο της ερχόμενης χρονιάς.

    Παράλληλα προωθεί «εκπτώσεις» στον ΕΝΦΙΑ για ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα μεταξύ 20% και 40%, αύξηση των μηνιαίων δόσεων αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων χρεών σε τουλάχιστον 48 και σταδιακή αποκλιμάκωση φορολογικών συντελεστών σε εισόδημα και εταιρικά κέρδη.

Επιπροσθέτως, όπως δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός, οι ένστολοι θα λάβουν μισθολογικές αυξήσεις αλλά οι αποδοχές τους δεν θα φθάσουν στα επίπεδα που ήταν τον Ιούλιο του 2012, πριν δηλαδή θεσμοθετηθούν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια. Ειδικότερα, η μείωση της έκτακτης εισφοράς αποτελεί το μεγάλο «στοίχημα» για την κυβέρνηση και γι' αυτό έχει προτείνει να περιοριστεί στο μισό η επιβάρυνση για τους φορολογουμένους, αρχής γενομένης από το 2015.

Το ελληνικό αίτημα έχει προκαλέσει την αντίδραση της τρόικας, η οποία αντιτείνει ότι η μείωση της εισφοράς κατά 50% θα δημιουργήσει μεγάλη «τρύπα» στα έσοδα του επόμενου έτους και γι' αυτό ζητά ισοδύναμα μέτρα.

    Αξίζει να σημειωθεί πως το μέτρο, η ισχύς του οποίου εκπνέει τον Δεκέμβριο του 2014, φέρνει κάθε χρόνο στα δημόσια ταμεία 1,37 δισ. ευρώ. Για να παραταθεί η εφαρμογή της έκτακτης εισφοράς η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή ταυτόχρονα με τον προϋπολογισμό.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι στη ρύθμιση θα προβλέπεται σίγουρα μείωση, έστω και αν το ποσοστό της (50%) χρειαστεί να σπάσει σε δύο χρόνια. Δηλαδή να είναι 30% για του χρόνου και 20% για το 2016.

Η εισφορά επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές από 1% έως 4% και σε περίπτωση που μειωθεί, οι φορολογούμενοι θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να αυξάνονται από τον Ιανουάριο καθώς ο φόρος που τους αναλογεί παρακρατείται από τον μισθό τους. Να υπενθυμίσουμε ότι στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2015-2018 που έχει υπερψηφιστεί από τη Βουλή το οικονομικό επιτελείο δεν συμπεριέλαβε έσοδα από έκτακτη εισφορά. Το ζήτημα αναμένεται να βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας των διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας στα τέλη Σεπτεμβρίου που θα ξεκινήσει ο νέος γύρος αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στην Αθήνα. Οι αλλαγές που θα αποφασιστούν θα ενσωματωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 το οποίο θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου.

1. ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Μείωση 30% στον Ειδικό Φόρο

Μειώνεται κατά 30% ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ετσι, με την έναρξη της περιόδου διάθεσης στις 15 του επόμενου μήνα ο φόρος θα είναι χαμηλότερος κατά 12 λεπτά του ευρώ και η τιμή του πετρελαίου θα διαμορφωθεί στο 1,10 με 1,15 ευρώ το λίτρο. Παράλληλα θα παραμείνει σε ισχύ και το επίδομα των 35 λεπτών για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Για τους δικαιούχους του επιδόματος η τιμή περιορίζεται σε 75 με 80 λεπτά το λίτρο. Να υπενθυμίσουμε πως επίδομα θέρμανσης δικαιούνται:

• Οι άγαμοι φορολογούμενοι με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ.

• Κάθε ζευγάρι εγγάμων με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

• Κάθε μονογονεϊκή οικογένεια με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 43.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000.

Για κάθε προστατευόμενο τέκνο το εισοδηματικό όριο των 40.000 ή 43.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ.

2. ΜΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Εκπτωση τουλάχιστον 20% στον ΕΝΦΙΑ

Εναλλακτικά σενάρια μείωσης της επιβάρυνσης που φέρνει ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων στα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα κοστολογούν στο οικονομικό επιτελείο στο παρά πέντε κατάθεσης της τροπολογίας με τις «διορθώσεις» στον ΕΝΦΙΑ.

Η έκπτωση θα είναι σίγουρα τουλάχιστον 20%, ενώ υπάρχει και σενάριο για μείωση της τάξης του 40%.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, η σχετική τροπολογία θα πρέπει να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί μικρή παράταση.

Πέρα από τα ξενοίκιαστα, στην τροπολογία περιέχονται ρυθμίσεις για τις απαλλαγές για τους οικονομικά αδύναμους πολίτες και τη μείωση του φόρου για τα οικόπεδα σε 4.000 οικισμούς της χώρας που είναι εκτός αντικειμενικού συστήματος όπου περίπου 600.000 φορολογούμενοι χρεώθηκαν με υπέρογκα ποσά.

Στα μέσα του μήνα αναμένεται να γίνει νέα εκκαθάριση του φόρου για όλους ώστε η πρώτη δόση να πληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η έκτη έως τις 28 Φεβρουαρίου. Αμέσως μετά την ανάρτηση στο Taxisnet των εκκαθαριστικών, θα ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9.

3. ΣΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 48 ΔΟΣΕΙΣ
Νέα ρύθμιση αποπληρωμής χρεών

Νέα ρύθμιση για την αποπληρωμή χρεών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία σε τουλάχιστον 48 δόσεις ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο.

Η κυβέρνηση έχει ρίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα σχέδιο για ρύθμιση χρεών σε 72 δόσεις που θα μπορούν να γίνουν 100 για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Oμως, σύμφωνα με πληροφορίες, απώτερος στόχος είναι να εξασφαλιστεί συμφωνία για 48 δόσεις με παράλληλη μείωση των προσαυξήσεων ανάλογα και με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέγει ο οφειλέτης.

Η νέα αυτή ρύθμιση θα αφορά όλα τα χρέη ανεξάρτητα από το πότε έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα καθώς σε αυτή που βρίσκεται σε ισχύ υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση για τα παλαιά χρέη (κατέστησαν ληξιπρόθεσμα πριν από την 1η Ιανουαρίου 2013) και τα νέα. Το οικονομικό επιτελείο επείγεται να θεσμοθετήσει τη νέα ρύθμιση και όπως είπε ο κ. Σαμαράς θα παρουσιαστεί μαζί με τον προϋπολογισμό του 2015.

Κι αυτό γιατί τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς καθώς στα τέλη Ιουλίου μόνο οι οφειλές προς την εφορία άγγιξαν τα 68 δισ. ευρώ.

4. ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ
Σταδιακή μείωση συντελεστών φόρου

Σταδιακή θα είναι η μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος και επιχειρηματικών κερδών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποκλιμάκωση του ανώτατου συντελεστή του φόρου εισοδήματος από το 42% που είναι σήμερα στο 32% και του συντελεστή φορολόγησης επιχειρηματικών κερδών από το 26% στο 15% θα γίνει σε βάθος πενταετίας.

Oπως έχει προκύψει από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι μειώσεις των συντελεστών θα πρέπει να γίνουν σταδιακά και σε βάθος χρόνου προκειμένου να μην υπάρξει «απότομη» απώλεια φορολογικών εσόδων και διακυβευτεί η προσπάθεια διατήρησης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.

Με αυτά τα δεδομένα, στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι μπορεί να προκύψει συμφωνία για μία μικρή μείωση συντελεστών όσον αφορά στη χρήση του 2015. Αυτό θα ξεκαθαριστεί στις διαπραγματεύσεις που θα προηγηθούν της κατάρτισης και κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού.

Επίσης θα πρέπει να τονιστεί ότι το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος για όσους δηλώνουν μηδενικά εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα.

5. ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΟΥΣ
Αύξηση αποδοχών στους ενστόλους

Αυξήσεις θα λάβουν οι ένστολοι αλλά οι αποδοχές τους δεν θα φθάσουν στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012, πριν δηλαδή τεθούν σε ισχύ οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.

Το ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, σημειώνοντας πως θα λάβουν και τα αναδρομικά όπως όριζε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως από τον Αύγουστο του 2012, με την εφαρμογή του νόμου 4046/2012, οι βασικοί μισθοί στρατιωτικών, αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών μειώθηκαν 12% περίπου κατά μέσον όρο, ενώ υπήρξαν και περικοπές σε σειρά επιδομάτων που λάμβαναν.

Τώρα η κυβέρνηση σχεδιάζει την αύξηση των μισθών τους, χωρίς όμως να καλυφθούν απόλυτα οι εισοδηματικές τους απώλειες. Προς την κατεύθυνση αυτή, στο Γενικό Λογιστήριο «μετρούν» σενάρια με το κόστος που θα προκύψει για τον προϋπολογισμό.

Ανάλογα με το ποσοστό αύξησης που θα αποφασιστεί θα προσδιοριστεί και το ύψος των αναδρομικών που θα πάρουν. Αναδρομικά για τους μήνες από τον Αύγουστο του 2012 και μετά που λάμβαναν και συνεχίζουν να λαμβάνουν χαμηλότερες αποδοχές.

Πηγή: Έθνος

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.