fbpx
Skip to main content

Γιατί στο Taxisnet φαίνονται 5 δόσεις στον ΕΝΦΙΑ με διπλή δόση στο τέλος Σεπτεμβρίου

Με τα νεύρα των φορολογουμένων που επί 40 μέρες ακούν διαρκώς ότι ο ΕΝΦΙΑ αλλάζει, «παίζουν» στο υπουργείο Οικονομικών.

Παρότι στην κυβέρνηση ισχυρίζονται πως η διάταξη που επρόκειτο να κατατεθεί στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη «είναι ήδη έτοιμη», φαίνεται πως η κατάθεσή της ίσως δεν γίνει ούτε σήμερα, αλλά κάποια από τις επόμενες ημέρες, γράφει το newmoney.gr.

Ως αποτέλεσμα, δεν μπορεί να γίνει η νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ με βάση όσα έχει υποσχεθεί εδώ και ένα μήνα το υπουργείο (για 6 δόσεις με πρώτη πληρωμή στις 30 Σεπτεμβρίου). Έτσι οι ενδιαφερόμενοι που μπαίνουν στο taxisnet βλέπουν ακόμα ότι στις 30 Σεπτεμβρίου πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση (μαζί με εκείνη που τους προέκυψε στις 30 Αυγούστου) και με τελευταία δόση τον Δεκέμβριο!

Όπως όλα δείχνουν, το «παζάρι» παίζεται στις εκπτώσεις για τα ξενοίκιαστα διαμερίσματα: προκειμένου να υπάρξει κάποια αξιοπρεπής έκπτωση (πχ 40% αντί 20%-25% που σχεδιαζόταν) η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δοκιμάζει σενάρια για πιο αυστηρά περιουσιακά κριτήρια και προϋποθέσεις, που θα αποκλείουν περισσότερους ώστε να ωφεληθούν κάπως παραπάνω όσοι διασωθούν από αυτά.

Και αυτό επειδή τα περιθώρια ελιγμών γύρω από το όριο βεβαίωσης φόρου των 3,2 δισ ευρώ είναι ασφυκτικά. Έτσι η νομοθετική ρύθμιση θα πάει στη Βουλή ενδεχομένως την Τετάρτη -το αργότερο σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών-  αφού έως τις 15 Σεπτεμβρίου πρέπει να "ανέβουν" στο Taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ!

 Ο χρόνος πιέζει το υπουργείο Οικονομικών για έναν ακόμα λόγο: αμέσως μετά από την ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών θα πρέπει να ανοίξει το σύστημα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 έως τις 30 Νοεμβρίου, έτσι ώστε να γίνει η τελική φάση της εκκαθάρισης του φετινού φόρου, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι όποιοι συμψηφισμοί σε σχέση με τους φόρους που θα βεβαιωθούν έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

 Πηγή: Φορολογικά Νέα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.