fbpx
Skip to main content

Ανοικτό το ενδεχόμενο και για τρίτο μνημόνιο

Το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί και επιπρόσθετη βοήθεια δήλωσε τη Δευτέρα ανώτατος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο δηλώσεων για το άτυπο EuroWorking Group.

Με λίγα λόγια ο ευρωπαίος αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι ίσως η χώρα μας χρειαστεί να υπογράψει και νέο Μνημόνιο.
"Είναι ουσιαστικά θέμα των ελληνικών Αρχών". Ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι αν η χώρα υποβάλλει σχετικό αίτημα θα εξεταστεί τρίτο πρόγραμμα στήριξης, αλλιώς η χρηματοδότηση της χώρας θα γίνεται κανονικά από τις αγορές".
Επίσης ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι θα ήταν οξύμωρο η συμμετοχή του ΔΝΤ στη βοήθεια της Ελλάδας να συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο. Και αυτό διότι "η συμμετοχή της ευρωζώνης στο ελληνικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στα τέλη του έτους -ενώ αυτή του ΔΝΤ συνεχίζεται για ακόμη 15 μήνες".
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι το γεγονός ότι οι δηλώσεις αυτές έγιναν μόλις δύο ημέρες μετά τις εξαγγελίες Σαμαρά, σύμφωνα με τις οποίες «μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα η χώρα θα λάβει πιστοποίηση για τη βιωσιμότητα του χρέους».
Ως γνωστόν από την πρώτη του νέου έτους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποχωρούν από το πρόγραμμα, με το ΔΝΤ να έχει επανειλημμένα εκφράσει τις ανησυχίες του για το κατά πόσο η δανειολήπτρια Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί συνεπής στις υποχρεώσεις της. Το θέμα έχει απασχολήσει ανοιχτά το Ταμείο, με αποτέλεσμα να ακολουθεί εδώ και καιρό διαφορετική «ρότα» αναφορικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους από την Κομισιόν και την ΕΚΤ, τασσόμενο υπέρ μίας σημαντικής ελάφρυνσης.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί αναφορικά με τα χρήματα που αναμένεται να απαιτηθούν, εκτός από το δημοσιονομικό κενό για το 2015 και για μία επιπρόσθετη ένεση ρευστότητας στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι ότι το ύψος των κόκκιινων δανείων, σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Δένδια, ανέρχονται στο δυσθεώρητο ποσό των 80 δισ. ευρώ.

Πηγή: e-forologia

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.