fbpx
Skip to main content

Ενώνουν τις δυνάμεις τους τα Βιοτεχνικά Επιμελητήρια της χώρας

Πράξη το ρητό ‘η ισχύς εν τη ενώσει’ επιχειρούν να κάνουν τα Βιοτεχνικά Επιμελητήρια της χώρας αναλαμβάνοντας κοινές δράσεις ώστε να ενισχύσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους.

Η συνεχιζόμενη αρνητική οικονομική συγκυρία με τα παρελκόμενα της για τον επιχειρηματικό κόσμο, και η ανάγκη ενίσχυσης και διατήρησης του επιμελητηριακού θεσμού ήταν η αφορμή για το δεύτερο ραντεβού των Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων κατά τη διάρκεια του οποίου μπήκαν οι βάσεις για την στενότερη συνεργασία των εν λόγω Επιμελητηρίων.

Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, είχε προηγηθεί στις αρχές Ιουλίου συνάντηση στο Επιμελητήριο Μαγνησίας, συμμετείχαν οι πρόεδροι του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ), Παύλος Ραβάνης, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΒΕΠ), Ανδριανός Μιχάλαρος, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Παναγιώτης Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αριστοτέλης Μπασδάνης.

Επί τάπητος από την πλευρά του προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΒΕΠ), Ανδριανού Μιχάλαρου, ετέθη το ζήτημα της πιστοποίησης των επαγγελματιών, που είναι εγγεγραμμένοι στα Βιοτεχνικά Επιμελητήρια. Όπως τόνισε κατά τη εισήγησή του το ΒΕΠ έχει προχωρήσει στην διαπίστευση του κατά ISO 17024 από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) με σκοπό τη διοργάνωση και υλοποίηση εκπαιδευτικών ενοτήτων και εξετάσεων για την πιστοποίηση επαγγελματιών που είναι, κυρίως, εγγεγραμμένοι στα Βιοτεχνικά Επιμελητήρια. Μάλιστα για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών θεματικών ενοτήτων, το ΒΕΠ έχει εξασφαλίσει μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, την υποστήριξη της TUV Rheinland.

«Τα Βιοτεχνικά Επιμελητήρια έχουν μέλλον και προοπτική. Στηρίζονται στην παραγωγή, αυτό που είναι το ζητούμενο για την αναστροφή του σημερινού κλίματος» σημείωσε ο κ. Μιχάλαρος. Αναφερόμενος, στην εν εξελίξει νέα υπηρεσία, σημείωσε ότι συμβάλει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας των επιμελητηρίων, ενώ παράλληλα βάζει τους επαγγελματίες σε μία νέα λογική, αυτή της πιστοποίησης τους. Θετικοί στην προοπτική συνεργασίας εμφανίστηκαν τόσο ο πρόεδρος του ΒΕΑ, Παύλος Ραβάνης, όσο και ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Μάλιστα το θέμα της πιστοποίησης θα τεθεί εκ νέου στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα στο ΒΕΑ. «Η αγορά εξελίσσεται και αποκτά νέες ανάγκες. Δημιουργώντας νέες υπηρεσίες τα Επιμελητήρια μπορούν να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση και να προσφέρουν επιπλέον εχέγγυα στα μέλη τους» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Όραμα για τη βιοτεχνία

Στη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η βιοτεχνία και ευρύτερα ο επιχειρηματικός κόσμος αναφέρθηκαν κατά τις τοποθετήσεις τους οι τρεις πρόεδροι, αναζητώντας παράλληλα λύσεις για την επίλυση των χρόνιων πλέον προβλημάτων της έλλειψης ρευστότητας, της ευφάνταστης και σκληρής φορολογίας, αλλά και της επόμενης ημέρας για τον επιμελητηριακό θεσμό. «Οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς και η Πολιτεία συνολικά θα πρέπει να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες που θα συμβάλλουν και θα προωθούν τη καλλιέργεια της κουλτούρας δημιουργίας και επιχειρηματικότητας σε ανταγωνιστικό περιβάλλον. Αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αποτελέσει το όραμα-σχέδιο ανάπτυξης της Ελληνικής Βιοτεχνίας αλλά και της οικονομίας γενικότερα και ιδιαίτερα για εμάς που εκπροσωπούμε το συγκεκριμένο νευραλγικό χώρο της εθνικής οικονομίας» τόνισε κατά την εισήγηση του ο πρόεδρος του ΒΕΑ.

Κωδικοποιώντας τους κρίσιμους τομείς για την επιχειρηματικότητα και τη βιοτεχνία ο κ. Ραβάνης ανέφερε ότι είναι: ο χωροταξικός σχεδιασμός (καθορισμός χρήσεων γης, αδειοδότηση), το φορολογικό σύστημα, η χρηματοδότηση, αναπτυξιακές ενισχύσεις (Τραπεζική χρηματοδότηση, Εθνικά-Κοινοτικά Προγράμματα, ΕΤΕΑΝ, Αναπτυξιακό Ταμείο, ΕΣΠΑ 2014-2020), το ασφαλιστικό σύστημα, οι θεσμοί και οι υποδομές στήριξης επιχειρηματικότητας (Επιχειρηματική εκπαίδευση, Θερμοκοιτίδες, Επιχειρηματικοί Άγγελοι, Mentoring, Clusters, Επιχειρηματικά Πάρκα), η ενέργεια, η ίδρυση νέας επιχείρησης (Έρευνα αγοράς, Επιχειρηματικό Σχέδιο, αρχική χρηματοδότηση,κ.λ.π.), η λειτουργία αγοράς, οι διοικητικές διαδικασίες (Γ.Ε.ΜΗ., Επιμελητήρια, Περιφέρειες), το εταιρικό δίκαιο (Α.Ε., Πτωχευτικό), η πιστοποίηση (Σήμανση ποιότητας, ISO,CE, HACCP, προέλευσης, BAR CODES ,κ.ά.), η εξωστρέφεια (Καινοτομία-Τυποποίηση-Συσκευασία-Εξαγωγές), τα περιβαλλοντικά θέματα(Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης-ΣΠΔ-, Ανακύκλωση, κ.λ.π.), η μεταβίβαση επιχειρήσεων. Κάνοντας μνεία ο πρόεδρος του ΒΕΑ στην βιωσιμότητα του επιμελητηριακού θεσμού, υπογράμμισε αυτό που είναι το σημαντικό, ενόψει και των επερχόμενων αλλαγών στην επιμελητηριακή νομοθεσία, είναι να ξεκαθαρίσει βάσει κανόνων (ΚΑΔ) ποιες επιχειρήσεις, θα γράφονται σε ποιο επιμελητήριο, ώστε να μην υπάρχει σύγχυση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ραβάνης μετέχει στην επιτροπή, που συστάθηκε πρόσφατα, για τη γνωμοδότηση του νέου καθεστώτος που θα διέπει τη λειτουργία των Επιμελητηρίων.

Φωνή των επιχειρηματιών τα Επιμελητήρια

Την ανάγκη να συνεχίσουν να είναι μάχιμα τα Επιμελητήρια, που αποτελούν τη στοχευμένη φωνή των επιχειρηματιών, επισήμανε ο πρόεδρος του ΒΕΘ και α΄ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ) Παναγιώτης Παπαδόπουλος τονίζοντας τονίζοντας το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν ως σύμβουλοι της Πολιτείας για ζητήματα οικονομικής πολιτικής και ως εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας. «Οι επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει να πρωταγωνιστήσουν στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Χρειάζονται όμως να αποκτήσουν ακόμη πιο δυνατή φωνή, ακόμη πιο αποτελεσματική εκπροσώπηση» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «είναι αδήριτη η ανάγκη απόσυρσης της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που προαναγγέλλει το θάνατο των επιμελητηρίων το 2015».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη βουλευτική τροπολογία, από τον περασμένο Μάιο, που υπογράφουν, πλέον, 190 εκπρόσωποι του ελληνικού κοινοβουλίου και με την οποία ζητείται η επαναφορά της υποχρεωτικότητας εγγραφής. Ο πρόεδρος του ΒΕΘ, ανέπτυξε τις θέσεις και τις προτάσεις του Επιμελητηρίου, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, στη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, στη μείωση του κόστους δανεισμού, στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ κ.α.

«Το ζητούμενο είναι σαφές. Είναι αυτό που εμείς – ως επιχειρηματική κοινότητα – ζητάμε από την αρχή: τη μετατόπιση της οικονομικής πολιτικής από το δόγμα της σκληρής λιτότητας προς την κατεύθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των αναπτυξιακών παρεμβάσεων» κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.

Πηγή: Taxheaven

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.