fbpx
Skip to main content

Αναταράξεις στην κυβέρνηση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Αναταράξεις στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προκαλεί η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ, με βουλευτές και των δύο κομμάτων να θεωρούν ανεπαρκείς τις βελτιώσεις που υπήρξαν για τον υπολογισμό του φόρου και να επιφυλάσσονται για τη στάση που θα κρατήσουν στην ψηφοφορία.

Οι αντιδράσεις αυτές ανάγκασαν την κυβέρνηση να μεταθέσει, με απόφαση της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, για σήμερα τη σχετική ψηφοφορία, ώστε να δοθεί χρόνος στους βουλευτές να τοποθετηθούν, ενώ τα επιτελεία τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται να αντικαταστήσουν όσους επιμείνουν να μην ψηφίσουν τη διάταξη για τον ΕΝΦΙΑ, καθώς ο τρόπος λειτουργίας των θερινών τμημάτων προβλέπει μια τέτοια «διευκόλυνση».

Γκ. Χαρδούβελης
Από την πλευρά του πάντως ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, από το βήμα της Βουλής, άφησε να εννοηθεί πως δεν θα γίνουν άλλες αλλαγές, ενώ ανέφερε ότι από τις μεταβολές που έγιναν υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 1,3 εκατ. φορολογούμενοι (800.000 άγαμοι και 345.000 οικογένειες) θα έχουν έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ. Επίσης η μείωση 20% στον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που ήταν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2013 υπολογίζεται ότι ευνοεί πάνω από 700.000 υπόχρεους ΕΝΦΙΑ, που κατέχουν δικαιώματα σε κενά και χωρίς ρεύμα ακίνητα (κατοικίες, γραφεία, καταστήματα). Όπως είπε ο υπουργός, η νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο, ενώ αμέσως μετά και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις που «φούσκωσαν» τον αρχικό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ (π.χ. ημιτελή κτίσματα).

Το «χορό» των αντιδράσεων «έσυρε» η βουλευτής της ΝΔ Αννα Καραμανλή, σημειώνοντας ότι «δεν μπορώ να αγνοήσω τους ανθρώπους που υποφέρουν», αφού όπως είπε «δεν μπορούμε να ζητάμε από κάποιον, που δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τη δόση του δανείου του, να πληρώσει και τον ΕΝΦΙΑ». Η ίδια μάλιστα επιβεβαίωσε ότι είχε οξύ φραστικό επεισόδιο με σύμβουλο του Γκ. Χαρδούβελη, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης βουλευτών της ΝΔ στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι λυπάται για τα... «γαλλικά» που εκστόμισε, αλλά όχι για την ουσία όσων είπε για τον φόρο.

Αντιρρήσεις για τις ρυθμίσεις εξέφρασε και Ανδρ. Ψυχάρης, χαρακτηρίζοντας «διαστημικές ανοησίες ότι είναι δίκαιος και σωστός νόμος ο ΕΝΦΙΑ», υποστηρίζοντας πως ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας παντελώς άδικος νόμος και ότι «δικαίως ενόχλησε πάρα πολύ κόσμο», σημειώνοντας πως «επλήγη το προφίλ του πρωθυπουργού και υπάρχει πολιτική ευθύνη στο θέμα αυτό».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επίσης βουλευτής της ΝΔ, Ηλ. Βλαχογιάννης, ο οποίος σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι «μόλις είδαν τους υπολογισμούς οι πολίτες, εξοργίστηκαν» και πως ήρθαν σε δύσκολη θέση οι βουλευτές της επαρχίας, αφού περιόδευαν στα χωριά και έλεγαν ότι αυτός ο φόρος είναι δικαιότερος από τον περσινό.

Ιδιαιτέρως οξύς, ωστόσο, εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Σηφουνάκης, ο οποίος δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τη διάταξη γιατί όπως είπε «δεν θέλω να συνηγορήσω στη συνέχιση μιας εξόφθαλμης αδικίας». Για δεύτερη φορά, πρόσθεσε, «δεν θα συναινέσω σε αλλαγές που δεν λύνουν το πρόβλημα και εν τέλει δημιουργούν και δικαίως, ένα αίσθημα εμπαιγμού σε χιλιάδες φορολογουμένους». Κατά της τροπολογίας τάχθηκε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χρ. Αηδόνης.

Για την ανάγκη βελτιώσεων, ωστόσο, μίλησε και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Κουτσούκος επισημαίνοντας ότι «ερχόμαστε να κάνουμε αλλαγές που θα αντιμετωπίσουν μέρος των προβλημάτων», καθώς παραδέχθηκε ότι «η διαδικασία του προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί νωρίτερα» και πως «τα κριτήρια για τη φοροαπαλλαγή θα δημιουργήσουν αδικίες».

Σ. Βούλτεψη
Το τι μέλλει γενέσθαι και αν θα υπάρξουν περαιτέρω διορθώσεις θα φανεί σήμερα, χθες πάντως η Σ. Βούλτεψη, υποστήριξε ότι «δεν θα κάνουμε κάτι που θα είναι εκτός του προϋπολογισμού». Όταν κυβερνάς, πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, «έχεις μπροστά σου έναν προϋπολογισμό, τον οποίο πρέπει να εκτελέσεις. Οι διορθώσεις που έπρεπε να γίνουν και μάλιστα πολύ γρήγορα, ήταν αυτές. Έχει ήδη ανακοινωθεί ότι η κατεύθυνσή μας είναι να προχωρήσουμε σε φοροελαφρύνσεις και όχι μόνο στον ΕΝΦΙΑ και αυτό θα γίνει σταδιακά».

ΠΟΜΙΔΑ
Αύξηση της έκπτωση στον ΕΦΝΙΑ στο 25% και στο 50% για τον φόρο του 2015 για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ζητά με επιστολή στο οικονομικό επιτελείο η ΠΟΜΙΔΑ. Ειδικότερα ζητά:

• Η μείωση για το 2014 να είναι τουλάχιστον 25% στη φορολογητέα αξία των ακινήτων, και όχι απλά στον φόρο.

• Θα πρέπει να υπάρχει δήλωση σχετικά με τη μονιμοποίηση μείωσης ποσοστού τουλάχιστον 50% για τα έτη 2015 και μετά, και

• Θα πρέπει να καθιερωθεί η μεγαλύτερη δυνατή έκπτωση για όσους μπορέσουν να εξοφλήσουν ολόκληρο το ποσό του φόρου μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης.

«Οχι» άλλες αλλαγές
Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, από το βήμα της Βουλής, άφησε να εννοηθεί πως δεν θα γίνουν άλλες αλλαγές, ενώ ανέφερε ότι από τις μεταβολές που έγιναν υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 1,3 εκατ. φορολογούμενοι (800.000 άγαμοι και 345.000 οικογένειες) θα έχουν έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ.

Σ. Βούλτεψη
Χθες η Σ. Βούλτεψη υποστήριξε ότι «δεν θα κάνουμε κάτι που θα είναι εκτός του προϋπολογισμού». Όταν κυβερνάς, πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, «έχεις μπροστά σου έναν προϋπολογισμό, τον οποίο πρέπει να εκτελέσεις. Οι διορθώσεις που έπρεπε να γίνουν και μάλιστα πολύ γρήγορα, ήταν αυτές. Έχει ήδη ανακοινωθεί ότι η κατεύθυνσή μας είναι να προχωρήσουμε σε φοροελαφρύνσεις και όχι μόνο στον ΕΝΦΙΑ και αυτό θα γίνει σταδιακά».

Πηγή: Ημερησία

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.