fbpx
Skip to main content

IKA: Μείωση επιτοκίου για ληξιπρόθεσμες οφειλές

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε η διοίκηση του Ιδρύματος, σημειώνει ότι η μείωση του επιτοκίου ισχύει από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν επιβαρυνθεί με το παλιό, αυξημένο επιτόκιο, αναφέρει το dikaiologitika.gr.

Σημειώνεται ότι όλες οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές υπέρ των φορέων κοινωνικής ασφάλισης πλην ΝΑΤ, επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο που ισούται με το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συν ένα περιθώριο 800 μονάδων βάσης (δηλ. 8%) υπολογιζόμενο σε ετήσια βάση και με αναδρομική εφαρμογή από 1/1/2013.

Η ΕΚΤ επανακαθόρισε το ετήσιο επιτόκιο αναχρηματοδότησης σε 0,05% (αντί του 0,15%), με ημερομηνία έναρξης ισχύος την 10/09/2014.

Το ΙΚΑ, σε συνεργασία με το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και τις υπηρεσίες υλοποίησης του Ιδρύματος (ΟΠΣ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) έχουν μεριμνήσει ώστε όλες οι μηχανογραφικές εφαρμογές που συμπεριλαμβάνουν υπολογισμούς με ποσοστό επιτοκίου, να προσαρμοστούν στο νέο ποσοστό από 10/9/2014.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη απόφαση έχει ήδη λάβει με ειδική εγκύκλιο και ο ΟΑΕΕ.

Πηγή: Φορολογικά Νέα

Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.